Review iPhone 5: een zwaargewicht in light-verpakking

Apple Koen van Tongeren 1 okt 2012
Leestijd: 12 minuten

De onthulling van de iPhone 5 was misschien wel het minst spannende iPhone event dat Apple ooit organiseerde. Het ontwerp, de uitvoering en nagenoeg alle functies waren immers al maanden eerder uitgelekt. Toch weet je pas hoe goed de nieuwe iPhone 5 wel of niet is als je het toestel zelf vasthoudt en uitprobeert. OMT heeft de iPhone 5 in de afgelopen anderhalve week uitgebreid getest. Dit zijn onze bevindingen.

De iPhone 5 is 1.7 mm platter dan de iPhone 4S

Behuizing

Apple is bij de iPhone 5 afgestapt van de design-principes van de iPhone 4 en 4S. De glazen achterkant is vervangen voor aluminium dat het toestel niet alleen veel dunner maakt maar vooral minder zwaar. Met 112 gram is het toestel 20 procent lichter dan de 4(S). Dat is best een prestatie als je bedenkt dat de iPhone 5 bijna een centimeter langer is dan zijn voorganger.

Het gewicht zal waarschijnlijk ook het eerste zijn wat je opvalt als je een iPhone 5 vasthoudt. Je zou bijna gaan denken dat het toestel van plastic gemaakt is. Met de aluminium zij- en achterkant voelt de iPhone gelukkig wel uitermate stevig aan. De hoeken van het aluminium zijn afgevlakt en spiegelglad gepolijst. Daarmee ligt het toestel niet alleen prettig in de hand, het maakt het uiterlijk van de iPhone 5 ook verfijnder. Het lichte maar oersterke materiaal dat uitermate zorgvuldig is afgewerkt doen je soms vergeten dat je een telefoon vast hebt, in plaats van een sierraad.

De iPhone 5 heeft een hoog bling bling gehalteMooi of niet, iPhones kunnen vallen. Bij vorige modellen betekende dit al snel gebroken glas. Eerste valtests hebben echter aangetoond dat de iPhone 5 veel robuuster gebouwd is. Door het ontbreken van glas aan de achterkant (op een reepjes boven- en onderaan na) en door de toevoeging van een nieuw soort glas een aan de voorkant van de iPhone lijkt het toestel bijna onbreekbaar.

Dit betekent echter niet dat de iPhone 5 niet beschadigt. Aluminium blijft gevoelig voor krassen als het in aanraking met scherpe objecten komt en het butst al snel bij een val. Daar komt bij dat het aluminum van de zwarte iPhone donker gekleurd is. Krasjes (die al snel door de kleur heen gaan) zijn daardoor nog beter te zien. Binnen een week deden de eerste kleine krasjes zich voor bij ons zwarte review-exemplaar. Aangezien het aluminium van de witte iPhone 5 niet gekleurd is vallen krassen daar minder op.

Beschadiging van de gekleurde aluminium behuizing

De iPhone 5 is dus de meest robuuste iPhone die Apple gemaakt heeft. De kans is klein dat je hem zal moeten laten repareren na een val of een ander ongelukje. Ben je echter gevoelig voor kleine cosmetische inperfecties dan is een hoesje onmisbaar, zeker als je voor een zwarte iPhone 5 kiest. Met de perfect-uitgevoerde afwerking van het toestel zal zo’n krasje misschien wel nóg meer pijn doen dan voorheen.

Scherm

Naast de dunnere en lichtgewichte behuizing van de iPhone is de meest in-het-oog springende nieuwe functie natuurlijk het beeldscherm. Voor het eerst sinds de onthulling van de iPhone in 2007 heeft Apple ervoor gekozen om de verhouding van het scherm te veranderen. Het scherm is even breed, maar 1,2 cm langer. Omdat er minder ruimte gelaten is boven en onder het scherm is de iPhone echter maar 8,6 millimeter langer geworden.

Het scherm is 4 inch diagonaal en heeft een resolutie van 1136×640 pixels. 720p en 1080p HD-films worden dus nog steeds niet op ware grootte getoond. Daarentegen kijk je video’s nu wel zonder zwarte balken onder en boven of met afgeknipte zijkanten omdat de nieuwe verhouding van het scherm 16:9 is.

De iPhone 5 is 176 pixels hoger dan de iPhone 4S

Toch zijn video’s maar het begin. Het voordeel van een groter scherm merk je overal in iOS 6. Elke pagina van het home-screen en elke map die je maakt kan een extra rijtje icoontjes laten zien. In Safari zie je meer van een pagina. Twitter toont meer tweets, Facebook meer posts.

Het verschil in schermgrootte lijkt in eerste instantie klein. De extra pixels op het scherm wennen snel, net als de bediening die nog steeds met één hand gedaan kan worden. Verschil met voorheen merk je eigenlijk pas zodra je een app opent die de nieuwe schermverhouding van de iPhone 5 niet ondersteunt. Dan vraag je je opeens af hoe je al die jaren probleemloos zonder zo’n breedbeeldscherm je iPhone hebt kunnen bedienen.

De ware potentie van het langere scherm zal echter nog bewezen moeten worden met het uitbrengen van apps die extra functionaliteit kunnen toevoegen in de extra pixels. De eerste voorbeelden hiervan druppelen langzaam maar zeker de App Store binnen, maar het zal nog even duren voordat het 16:9-scherm een écht ‘unique selling point’ voor de iPhone wordt.

Met de nieuwe verhouding is echter nog niet alles gezegd over het beeldscherm van de iPhone 5. Opvallend is dat het scherm duidelijk feller is dan in voorgaande iPhones. Daarbij zijn kleuren ook veel intenser. Foto’s spatten bijna van het scherm en dankzij de hogere lichtintensiteit en het beter ontspiegelende glas kun je in fel daglicht meer zien op je scherm dan voorheen.

Het beeldscherm is dus letterlijk een gro(ot)te verbetering. Toch zul je het verschil pas écht merken zodra je een app gebruikt die de verhouding niet ondersteunt. Je hebt echter minstens zoveel plezier aan de verbeterde helderheid en kleurendiepte.

Snelheid

Op de chips in iPhones en iPads staat weliswaar een Apple-logo gedrukt. Toch zijn ze tot nu toe niet door Apple ontworpen. Bij de A6-chip van de iPhone 5 komt hier verandering in. De dualc0re 1 Ghz-processor is Apple’s eerste poging om een eigen chip te ontwerpen en dat is goed gelukt. Samen met de verdubbeling in RAM naar 1 GB zorgt dit voor prestaties die kortgeleden onmogelijk gehouden werden voor een mobiele telefoon.

Snelheid kan op twee manieren getest worden: in theorie en in de praktijk. In de afgelopen weken hebben verschillende partijen met gestandaardiseerde meetmethodes achterhaald dat Apple zijn claims dat de iPhone 5 twee keer zo snel is als zijn voorgangers meer dan waarmaakt. Sterker nog, onafhankelijke partijen hebben het toestel al uitgeroepen tot de snelste smartphone ter wereld. Zelfs de quadcore 1,4 Ghz processor in Samsung’s Galaxy S3 moet het afleggen tegen de iPhone 5.

https://youtu.be/maJkDYzYhdk

Belangrijker is echter hoe de snelheid van de iPhone 5 zich in de praktijk verhoudt tot voorgaande toestellen. Wij testten de snelheid van de iPhone 5 naast een iPhone 4S die identiek geconfigureerd was. Bij het gelijktijdig opstarten van apps is de iPhone 5 in alle gevallen sneller. Vooral bij processor-intensieve games kan het verschil oplopen tot een paar seconden.

Het snelheidsverschil wordt echter pas nuttig bij het gebruik in apps. In de camera-app kost het maken van een foto eigenlijk geen denktijd meer en in iMovie worden films sneller geconverteerd. Ook het laden van nieuwe levels in games gaat veel sneller en in Safari kost het openen van pagina’s minder tijd.

De hogere snelheid is dus daadwerkelijk meetbaar én merkbaar. Toch moet er niet teveel belang gehecht worden aan de cijfers. In de praktijk maakte de A5-chip al een razendsnelle telefoon van de iPhone 4S. Die snelheid mag dan aantoonbaar verdubbeld zijn door de A6 chip en 1 GB RAM, in de praktijk is het verschil tussen ‘snel’ en ‘sneller’ niet noemenswaardig.

Camera’s

Van de twee camera’s op de iPhone 5 is alleen de FaceTime-camera aan de voorkant verbeterd. De resolutie is opgeschroefd van VGA (640×480) naar 720p (1280×720). Daarbij is ook de lichtopbrengst verbeterd. Toch blijft de camera eigenlijk alleen geschikt voor videogesprekken. De beeldkwaliteit is nog steeds te laag voor fatsoenlijke foto’s of video’s en de camera kan nog steeds niet focussen.

Detail: de flitser heeft nu ook metalen ringetjeOp een nieuw saffierglaasje voor de lens is de 8 megapixel-camera aan de achterkant is onveranderd. De techniek erachter heeft wél een update gekregen. Dat merk je met name bij de lichtopbrengst van foto’s. In donkere omgevingen krijg je nu betere foto’s met minder ‘ruis’. In de praktijk heb je daarmee minder vaak de flits nodig bij het maken van foto’s en video’s. Ook is er nu microfoon naast de lens geplaatst voor betere audio bij video-opnames.

De iPhone 4S maakte al stabiele video’s dankzij een digitale beeldstabilisator die gebruik maakte van de gyroscoop. In de iPhone 5 lijkt deze techniek verder verbeterd te zijn want het schieten van video’s gaat nu met nóg minder schokken. Ook de nieuwe optie om tijdens het filmen een foto te kunnen maken is een aardige toevoeging.

Pakje Sportlife in een donkere kamer; links iPhone 5, rechts iPhone 4S

Er valt nog iets op bij het maken van video’s. Het is altijd zo geweest dat het beeldkader bij video kleiner is dan bij het maken van een foto. Ook bij de iPhone 5 is dit het geval. Toch heeft Apple iets verzonnen waardoor het kader iets groter geworden is dan bij de iPhone 4S en je dus met een betere groothoek filmt.

Veel schokkend nieuws is ons niet opgevallen bij de camera’s aan de voor- en achterkant van de iPhone 5. Wel is het interessant om te zien dat de kwaliteit van foto’s en video’s aanzienlijk verbeterd is, ondanks de zelfde camera-techniek.

Lightning

Negen jaar na uitkomst van de 30-pins dockconnector vond Apple het tijd voor een nieuwe standaard: Lightning. Als je de oude en nieuwe connector naast elkaar houdt begrijp je waarom. Een Lightning-aansluiting zorgt voor een ruime-besparing van een paar centimeter.

Waar de 30-pins-standaard voor elke functie aparte pinnetjes had, maakt Lightning gebruik van slechts 8 metalen aansluitpuntjes. Die worden dynamisch gebruikt voor verschillende toepassingen. Dit heeft als voordeel dat Apple in de toekomst extra functionaliteit zou kunnen toevoegen aan Lightning.

De Lightning connector is… klein!

Voor gebruikers heeft de nieuwe standaard nu vooral als voordeel dat het niet meer uitmaakt hoe je de Lightning-connector in de iPhone 5 steekt. Ook kan stof of vuil zich niet meer ophopen in de Lightning-connector, in tegenstelling tot de 30-pins-connector.

Er schuilen nog wel een aantal nadelen in Lightning al hebben ze niets te maken met de standaard zelf, enkel met het feit dát er een nieuwe standaard is. Opeens is de voorraad 30-pins-kabels die je her en der hebt slingeren onbruikbaar geworden voor je iPhone, tenzij je Apple’s Lightning-converter koopt. Het zelfde geldt voor docks en andere 30-pins-accessoires die je hebt gekocht. Naast je iPhone zul je dus waarschijnlijk ook moeten investeren in nieuwe kabels, converters en/of accessoires.

Daarbij komt dat er nu nog accessoires ontbreken die wel verkrijgbaar zijn voor vorige iPhones. Als je bijvoorbeeld Keynote-presentaties wilt geven door je iPhone op een beamer aan te sluiten is AirPlay via een Apple TV vooralsnog de enige optie, al heeft Apple aangegeven in de toekomst Lightning-naar VGA- en HDMI-kabels uit te zullen brengen.

Buiten het feit dat je geen voor- en achterkant meer hebt biedt de Lightning-kabel vooralsnog meer na- dan voordelen, simpelweg omdat je flink moet investeren in reserve-kabels en accessoires. Wie via een kabel de video-output van de iPhone gebruikt heeft zelfs geen andere keuze dan te wachten tot Apple uitkomt met nieuwe accessoires.

EarPods

Met de iPhone 5 is de derde generatie van Apple’s iconische oordopjes onthuld. De naam is veranderd van EarBuds naar EarPods maar veel belangrijker: de twee meestgehoorde klachten over de EarBuds zijn aangepakt: pasvorm en geluidskwaliteit.

Om te beginnen passen de oordopjes beter in je oren. Waar de EarBuds in sommige oren te los zaten en voor andere oren juist te groot waren zijn de EarPods zo gevormd dat ze eigenlijk altijd passen. Ze zijn makkelijk in en uit te doen en onze ervaring is dat ze prima blijven zitten, zelfs tijdens het hardlopen of op de fiets.

Earpods

Het geluid van de EarPods is indrukwekkend, in ieder geval in vergelijking met de vorige generatie oordopjes. Apple heeft losse speakers op verschillende plekken geplaatst waardoor hoge en lage tonen beter van elkaar onderscheiden worden. Dat resulteert in een voller en krachtiger geluid.

Voor oordopjes die bij een telefoon geleverd worden zijn de EarPods erg goed. Ze zitten prettig, zijn makkelijk in en uit te doen en het geluid is goed genoeg voor spraak, video en muziek. Wie echter écht naar muziek wil luisteren zal er uiteindelijk waarschijnlijk toch geen genoegen mee nemen en voor een losse koptelefoon of oordopjes kiezen.

Etcetera

Naast de belangrijkste veranderingen in de iPhone 5 zijn er nog een aantal vernieuwingen die weinig tot geen verandering in het gebruik hebben opgeleverd.

De batterij lijkt in onze tests iéts beter te zijn dan in de iPhone 4S. Ondanks het feit dat de dunnere iPhone 5 minder ruimte heeft voor een batterij, het scherm groter is en de processor krachtiger hoef je dus niet bang te zijn voor een slechtere batterijduur. In de praktijk merkten wij dat de batterij minder snel leeg is dan de iPhone 4S bij normaal gebruik, al kan dat ook verklaard worden door het verschil in leeftijd van de accu’s.

Om ruimte te besparen heeft de iPhone 5 ruimte voor een nanosim. Praktisch betekent dit dat je huidige simkaart niet meer zal passen. Je kunt bij je provider een nieuwe nanosim aanvragen, maar als je daar niet op wilt wachten kun je altijd nog zelf aan de slag gaan. Met een snij-vorbeeld, een liniaal, een scherp mesje en eventueel een schuurpapiertje heb je binnen een paar minuten een nanosim gemaakt van je huidige sim- of microsimkaart.

Eén van de belangrijkste vernieuwingen in de iPhone 5 is nog niet langsgekomen in onze review, simpelweg omdat we er in Nederland nog (vrijwel) geen toegang tot hebben: 4G LTE internet. De iPhone 5 is in staat om te verbinden met 4G-netwerken in De Amerika, Europa en Azië en kan zo theoretisch mobiele downloadsnelheden van 100 Mb/s te halen. Zolang dit soort netwerken nog schaars en duur is kan deze functie wat ons betreft genegeerd worden.

Conclusie

Een nieuwe schermverhouding, een nieuwe zelf-gemaakte processor, de nieuwste standaard voor mobiel internet, een nieuwe connector, nieuwe oordopjes en een nieuwe oersterke behuizing. Apple heeft met de iPhone 5 alle aspecten van de iPhone verbeterd. Er zijn technieken geïntroduceerd waar in komende generaties op doorontwikkeld zal worden en tegelijkertijd is aan wensen voldaan die gebruikers al lange tijd hadden.

De iPhone 5 is geen revolutionaire nieuwe smartphone, maar terugkijkend is geen enkele iPhone dat geweest, op de eerste na. Met elke generatie probeert Apple de iPhone verder te perfectioneren. Vaak gebeurt dat in kleine stappen maar met de iPhone 5 is een grote stap gezet. Het is de snelste, dunste, meest robuuste en volgens ons de mooiste iPhone die Apple tot nu toe gemaakt heeft. Individueel zijn de vernieuwingen niet wereldschokkend maar samen maken ze van de iPhone 5 een waar zwaargewicht in light-verpakking.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen