Review: De JBL Live Beam 3 kan je bedienen met de case

Tech reviews Sebastien Hoek 20 aug 2024
Leestijd: 9 minuten

Een maand lang heeft WANT-redacteur Sebastiën Hoek de JBL Live Beam 3 dagelijks getest. Hij heeft ze in diverse omgevingen gebruikt en dit zijn de dingen die hem opvielen.

In een zee van draadloze oortjes probeert ieder merk op een ludieke manier op te vallen. Zo ook JBL met de Live Beam 3. Ze zijn een van de eerste grote merken die een touchscreen toepassen op de case. In eerste instantie denk je dat het een geinige partytrick is, maar ik heb een paar situaties gehad waar ik de besturing op de case wel erg makkelijk vond.

In het dagelijks leven ben ik veel bezig met geluid en muziek. Zo heb ik meerdere draadloze en bedrade koptelefoons en oortjes in huis liggen van diverse merken waaronder Sony, BeyerDynamic, AKG, Senheisser, Apple en Bose. Ieder exemplaar gebruik ik voor iets anders en in verschillende scenario’s. Tussen 2020 en 2022 heb ik vergelijkbare draadloze oortjes van JBL gehad dus toen ik de Live Beam 3 uit de doos haalde was ik benieuwd of mijn geluidsbeleving hetzelfde zou zijn als toen en of ze de adviesprijs van 199 euro waar maken.

JBL Live Beam 3 ziet er op het eerste gezicht lomp uit

Het eerst wat ik dacht toen ik de oortjes uit de verpakking haalde was: ‘wat ziet die case er lomp uit.’ Maar naarmate ik hem wat langer heb gebruikt, is mijn menig iets bijgedraaid. Ja, de case is dikker dan bijvoorbeeld de case van de AirPods Pro 2 en hij is wel echt een hand vol, maar is het storend? Nee, dat niet. Het formaat went vrij snel en ervaar ik niet als storend als deze bijvoorbeeld in je broekzak zit. De zilverkleur die ik heb gekregen om te testen vind ik er vrij gelikt en futuristisch uitzien. Maar dat is smaak.

Ik kan mij ook voorstellen dat anderen kunnen denken dat het er juist wat kitscherig en gedateerd uitziet. De oordoppen zelf voelen een beetje goedkoop aan voor de prijs van 199 euro. Dit komt voornamelijk door de plastic behuizing. Waar de concurrentie op dit prijsgebied vaak meer premium aanvoelt, heeft JBL er voor gekozen om het simpel te houden. Van de behuizing moeten ze het niet hebben, maar dat wordt gecompenseerd met het geluid.

Review: JBL Live Beam 3 de oortjes die je kan bedienen met de case
(Afbeelding: Sebastien Hoek/WANT)

De gimmick van de case is natuurlijk het schermpje. JBL voegde bij de JBL Tour Pro 2 al eens een scherm toe op een case. Via het scherm kan je veel instellingen aanpassen. Je kan nummers doorspoelen, EQ aanpassen, volume regelen en je hebt zelfs een zaklampfunctie op de case. Al is deze is mijn eigen ogen een tikkeltje overbodig. Je zaklamp op je telefoon volstaat beter.

De besturing via de case is iets waar je aan moet wennen, omdat het niet heel gangbaar is. In veel gevallen tik je toch op je oortjes of gebruik je een smartphone om nummers voor- en achteruit te spoelen. Maar in sommige situaties vind ik het toch best handig. Als ik mijn telefoon in mijn zak heb zitten in de trein, en ik wil snel een EQ aanpassing doen omdat de muziek zich daarvoor leent, dan vind ik dit ideaal om via de case te doen. Zo krijg ik fijn geluid over mijn oren, zonder dat ik gelijk afgeleid word door bijzaken op mijn telefoon.

Hoe klinken de JBL Live Beam 3?

Voor wie van een groots en meeslepende geluidsweergave houdt, is bij JBL aan het juiste adres. Het geluid is gebalanceerd en de bastonen komen lekker uit de verf. Ideaal als je hedendaagse muziek luistert wat gemixt en gemasterd is naar de standaarden van nu. Het nadeel is dat de nummers die wat ouder zijn en niet geremasterd zijn, wat vlakker zullen klinken. Dit is enigszins aan te passen via de EQ instellingen, maar het verschil helemaal wegpoetsen lukt niet echt. Al met al vind ik de geluidkwaliteit heel goed voor de prijs.

De vooraf ingestelde EQ-instellingen vond ik persoonlijk iets tegenvallen. Dit hangt natuurlijk ook af van wat voor muziek je luistert. Maar bij dit soort voorgeprogrammeerde instellingen denk ik altijd dit de manier is hoe de fabrikant denkt dat de oortjes het beste tot hun recht komen. Maar dat gevoel kreeg ik hier jammergenoeg niet.

Review: JBL Live Beam 3 de oortjes die je kan bedienen met de case
(Afbeelding: Sebastiën Hoek/WANT)

De instelling die ik zelf het prettigst vond als basis, is Studio. Voor mij gaf dit de meest gangbare geluidsweergave voor diverse soorten muziekstijlen. Naast Studio heb je ook Jazz, Vocal, Bass, Club en Extreme Bass. Deze kan je via de case en via de JBL Headphones app ook aanpassen. In tegenstelling tot andere fabrikanten heeft JBL de app goed in orde. Hij is overzichtelijk en makkelijk in gebruik.

Actieve Ruisonderdrukking heeft mij uit de brand geholpen

De JBL Live Beam 3 heeft een hele indrukwekkende ruisonderdrukking. In veel gevallen verdween het geluid echter naar de achtergrond. Daardoor komt logischerwijs de muziek beter naar voren. Maar toch was er een moment dat de ruisonderdrukking even tegenviel. Dit was op een winderige dag op een plek met veel hoogbouw, toegegeven dit is voor veel oortjes geen ideale omstandigheid, maar toch baalde ik dat de wind zo mijn microfoons inblies.

Desalniettemin ben ik wel enthousiast gebleven over de actieve ruisonderdrukking. Ik wil niet zeggen dat de Live Beam 3 de beste ruisonderdrukking heeft van dit moment, die eer gaat naar mijn mening nog steeds naar de Sony WF-1000XM5, maar ze komen zeker voor in mijn top 10.

Tijdens het testen heb ik ze ook geprobeerd op een feest waar een DJ aan het draaien was voor ongeveer 400 personen. Normaal draag ik in dit soort situaties gehoorbescherming, maar dit was ik die dag vergeten mee te nemen. Tuurlijk valt dit niet helemaal met elkaar te vergelijken, maar de JBL Live Beam 3 heeft er door zijn ruisonderdrukking er wel voor gezorgd dat ik zonder tinnitus naar huis ging. Ik had geen muziek aan, maar door de vorm van de doppen en de ruisonderdrukking van de oortjes was ik wel uit de brand geholpen.

Pasvorm en accuduur

Over de pasvorm is goed nagedacht bij JBL. Het gedeelte van de doppen die in je oor zitten doet, met een beetje fantasie, denken aan de vorm van een schelp. Hierdoor zit het geheel wat dieper in je oor. Als je het juiste siliconen opzetstukje gebruikt dan blijven ze stevig in je oren zitten zonder dat het gaat irriteren. Ik heb met een thuiswerkdag de oortjes heel de dag in gehad en ik had pas na zeven uur werken zoiets van nu moeten ze uit mijn oren. In vergelijking bij mijn AirPods Pro 2 heb ik dit al na twee a drie uur. De JBL Live Beam 3 zitten dus erg comfortabel.

Review: JBL Live Beam 3 de oortjes die je kan bedienen met de case
(Afbeelding: Sebastien Hoek/WANT)

De batterijduur ben ik ook erg over te spreken. Ik heb geen moment gehad dat ik zonder mijn favoriete muziek zat. Ik heb er niet extreem zuinig mee gedaan om energie te sparen en ik heb ze ook niet overmatig opgeladen. Hier kwam het scherm op de case ook weer handig van pas. Want in een oogopslag kon ik zien hoeveel accuduur de case en mijn oortjes hadden. Wanneer deze onder de 20 procent kwam heb ik ze pas opgeladen. Ik kon er met normaal gebruik wel twee a drie dagen mee doen totdat dit punt bereikt was.

Het verbinden van de oortjes ging vrij soepel op Android-telefoons. Op mijn iPhone voelde dit iets omslachtiger, maar dit komt vooral doordat het verbinden met AirPods goed is uitgedacht in het eco-systeem van Apple. Maar voor Android gebruikers kan ik de JBL Live Beam 3 zeker aanbevelen.

Waar heb ik ze getest?

Omdat ik de oortjes een maand lang heb kunnen testen, heb ik ze op meerdere situaties getest. Hierboven vertelde ik al hoe de JBL Live Beam 3 mijn redder in nood was tijdens een feest, maar dat was niet de enige plek waar ik er veel plezier van heb beleeft.

Voor mijn werk reis ik meerdere keren per week met de trein tijdens spitsuur. Ik hoef niemand te vertellen dat je omgevingsgeluid dan vrij hysterisch kan zijn. Pratende en bellende mensen, een conducteur door een intercom en de trein die van zichzelf vrij gehorig is. Tijdens mijn treinreizen luister ik het liefst podcasts en bij sommige oortjes is dit echt niet te doen. De Live Beam 3 lieten mij ook hier niet in de steek. Ja, ik hoorde nog steeds de omgevingsgeluiden, maar ver op de achtergrond.

Review: JBL Live Beam 3 de oortjes die je kan bedienen met de case
(Afbeelding: Sebastien Hoek/WANT)

Tijdens het gamen draag ik liever oordoppen dan een headset. Een koptelefoon gaat na een paar uur een beetje plakken en je oren zijn er om op een zeker punt ook wel klaar mee om opgevouwen te zitten. Ik speel niet zo veel multiplayer games, dus ik hoef ook niet uitvoerig te praten met anderen waar ik mee speel.

Voor deze test heb ik een paar uur Zelda: Breath of The Wild gespeeld en als je niet al meegenomen wordt door de gameplay dan geven de JBL Live Beam 3 je wel het laatste zetje. De pasvorm in combinatie met een het groots en meeslepende geluid zorgde voor een fijne ervaring tijdens het gamen.

Maar tijdens het sporten kwam de JBL Live Beam 3 echt goed tot zijn recht. De JBL oortjes blijven perfect in je oren zitten. Waar sommige oordoppen tijdens het hardlopen nog weleens de neiging hebben om los te schieten zaten de Live Beam 3 muurvast. Af en toe hoorde je in de sportschool wel een gewicht vallen als iemand deze iets te enthousiast losliet, maar ik heb geen last gehad van de rest van de omgevingsgeluiden.

Eindoordeel

Hoewel ik de case in eerste instantie een beetje lomp vond ogen, ben ik daar gedurende de afgelopen maand aardig van bijgedraaid. Voor een adviesprijs van 199 euro vind ik de plastic behuizing van de oortjes een beetje goedkoop aanvoelen en verwacht ik meer een premium kwaliteit.

Review: JBL Live Beam 3 de oortjes die je kan bedienen met de case
(Afbeelding: Sebastien Hoek/WANT)

Daarentegen zijn de belangrijkste aspecten van draadloze oortjes keurig op orde. Het geluid is over het algemeen goed, de actieve ruisonderdrukking stelt in veel situaties niet teleur, de pasvorm is vrij comfortabel voor langdurig gebruik en de batterij gaat lang mee. En laten we eerlijk zijn, dat zijn voor de meeste mensen toch de belangrijkste overwegingen bij het kopen van oordoppen.

Het scherm op de case vind ik een leuke toevoeging, maar ik vind het niet een echte gamechanger. Hij is zeker niet overbodig en komt in sommige situaties vrij goed van pas. Maar een bediening via de oortjes zelf heeft meer mijn persoonlijke voorkeur. Misschien als de functionaliteiten in de toekomst meer worden uitgebreid en de case zorgt ervoor dat jij je smartphone echt in je zak kan laten zitten, dat een display dan meer perspectief biedt.

De prijs van 199 euro vind ik aan de dure kant, omdat je voor 50 euro al oordoppen hebt uit een hoger segment. Maar op het moment van schrijven is de JBL Live Beam 3 in meerdere winkels afgeprijsd rond de 160 euro. Dit is ook veel geld, maar voor dit bedrag vind ik de oortjes van JBL een heel goede deal. Ik vertelde dat ik in het verleden ook vergelijkbare JBL oordoppen heb gehad, maar in vergelijking met de Live Beam 3 worden die doppen in een keer weggeblazen. En dat is maar goed ook!

Sonos staat voor wanhopige keuze omtrent zijn app

Live Beam 3

JBL

7 Score

Pluspunten

  • Algehele geluidsweergave
  • Pasvorm
  • Actieve ruisonderdrukking
  • Display op de case
  • Blijven goed zitten tijdens sporten

Minpunten

  • Adviesprijs
  • Het materiaal van de oortjes voelt een beetje goedkoop aan
  • Vooringestelde EQ-instellingen

De JBL Live Beam 3 klinkt beter dan ze in eerste instantie ogen. De geluidsweergave is indrukwekkend, ideaal voor goed gemixte en gemasterde muziek. De vooringestelde EQ instellingen vind ik een beetje tegenvallen. In mijn ogen moeten dit juist de instellingen zijn waar een fabrikant te koop mee moet lopen. Qua pasvorm vind ik ze heel comfortabel zitten. In meerdere situaties zoals tijdens het sporten of in de trein werken ze ideaal. De actieve ruisonderdrukking komt in mijn persoonlijke Top 10. Niet op 1, maar ook niet op 10. De JBL Live Beam 3 zijn ideaal voor mensen die onder de 200 euro willen blijven bij het aanschaffen van oordoppen. Voor de adviesprijs van 199 euro vind ik ze wel wat aan de prijzige kant voor wat je krijgt, maar als je de oordoppen rond de 150 euro kan bemachtigen heb je een hele goede deal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen