[REVIEW] Lenovo Yoga Book C930: Vreemde laptop met mogelijkheden
De laatste jaren hebben we gezien dat de laptops kleiner worden en een batterij krijgen waardoor hij langer mee gaat. Echte vernieuwingen zijn er niet. Lenovo dacht daar blijkbaar anders over. De Lenovo Yoga Book C930 is daar een goed voorbeeld van.
Dit is namelijk een laptop die vooral door creatievelingen gebruikt kan worden. De laptop bestaat uit twee touchscreens, waarbij het onderste scherm als tekenscherm gebruikt kan worden wanneer je creatieve dingen doet. Wil je er echter op werken? Dan is het onderste scherm een soort digitaal toetsenbord. Daarmee is de Lenovo Yoga Book C930 zeker uniek, maar is er tegelijkertijd ook maar een kleine doelgroep die er een echt voordeel aan heeft.
Lenovo Yoga Book C930 voor een kleine doelgroep
Want er zijn maar weinig situaties voor te stellen waarop deze laptop een echte meerwaarde heeft. Wanneer je creatief bent en bijvoorbeeld een trackpad gebruikt om dingen te tekenen, dan is een werkkamer de beste plek. Je hebt dan een groot scherm en kunt nauwkeurig zien wat je doet. Daarvoor is dit kleine scherm niet handig. En wanneer je productief wilt zijn en dingen wilt opschrijven, dan blijft een fysiek toetsenbord echt een stuk fijner.
Ik kan me eigenlijk alleen maar een persoon voorstellen die op wekelijkse basis veel onderweg is en creatief wilt zijn die hier een voordeel aan heeft. Dat je zeg maar elke week een lange vlucht maakt en iets lichts wil meenemen om in de lucht verder te kunnen werken. Alleen in zo’n situatie is de Lenovo Yoga Book C930 een meerwaarde en ben je van meerdere markten thuis.
Licht model
Want de laptop is vederlicht. Daarnaast wordt hij niet heel erg warm wanneer je hem een tijd gebruikt. Wat dat betreft is het een verademing ten op zichte van mijn huidige MacBook uit 2018. Die laatste is niet super zwaar, maar het verschil was wel groot. Daarbij moet dan wel gezegd worden dat de Lenovo Yoga Book wel een stuk kleiner is.
Een ander opvallend punt, is dat het toetsenbord daadwerkelijk werkt. Ik ben nooit echt een liefhebber van typen op een touchscherm. Maar bij de Lenovo Yoga Book krijg je een goede feedback van wat je precies doet. Op die manier voel je de toetsen wanneer je ze indrukt. Ook het touchpad voor het besturen van je muis werkt goed en zodoende kun je degelijk navigeren. Het is echter ook mogelijk om het bovenste scherm als touchscreen gebruiken en op die manier je ding te doen.
Qua specificaties is het geen hoogvlieger. Hij komt met 4GB RAM, een Intel Core i5 processor en een Intel HD Graphics 615 videokaart. Daar kun je dus niet bizar indrukwekkende dingen mee doen. Keiharde video’s mee editten zou ik er dus niet op gaan aanraden.
Kortom, wat de Lenovo Yoga Book C930 doet, doet hij goed. Het grote probleem blijft echter dat hij maar voor een kleine doelgroep een meerwaarde boekt. Voor de meeste consumenten zijn er betere en vaak ook goedkopere alternatieven. Bovendien is hij niet goedkoop. Wil je meer lezen over laptops? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.