Review: Nieuwe MacBook Air uitgebreid aan de tand gevoeld
Tijdens WWDC 2013 kondigde Apple een nieuwe MacBook Air aan. De killer feature van de nieuwe Air is zonder meer de spectaculaire accuduur. Haalt de Air ook écht de geclaimde 12 uur en is het de moeite om te upgraden? OMT voelde de nieuwe MacBook afgelopen week uitgebreid aan de tand.
Achtergrond en Specs
Wij hebben het 13-inch instapmodel van de Air getest. De processor is een Intel Haswell i5, 4 GB geheugen en 128 GB flashopslag. Het OS is OS X 10.8 Mountain Lion met alle updates geïnstalleerd. Om een goede indruk te krijgen is de Air niet alleen gebenchmarkt, maar ook een week als dagelijkse vervanger voor een MacBook Pro uit 2011 gebruikt.
Uiterlijk
Op gebied van het uiterlijk is er bijna geen verschil met de vorige generatie MacBook Air. Aan één klein detail is te zien dat het een nieuwe MacBook Air betreft, aan de linkerkant zit een dubbele in plaats van enkele microfoon. De afwerking is zoals standaard bij Apple-producten strak en goed. In vergelijking met een HP-ultrabook die ook gebruikt wordt, is het opvallend dat de buitenkant van de Air een stuk minder gevoelig is voor vingerafdrukken. De Ultrabook ziet er na een week erg smoezelig uit, terwijl de Air nog redelijk schoon oogt.
Door het dunne ontwerp en geringe gewicht was de Air een ideale laptop in de trein. Je voelt amper dat de laptop in je tas zit, hij is prettig op schoot en wordt niet heel warm.
Aansluitmogelijkheden
De aansluitmogelijkheden zijn enigszins beperkt, dit is een trend die we vaker bij Apple-producten zien. De Air bevat twee USB 3.0-poorten, een Thunderbolt-aansluiting, kaartlezer en audio uitgang. Om een ethernet kabel aan te sluiten is een aparte adapter nodig. Waarschijnlijk paste deze relatief grote aansluiting niet meer in het dunne ontwerp van de Air.
In de week dat de Air is gebruikt, hebben we de ethernet-aansluting niet gemist. De ondersteuning voor 802.11ac WiFi zorgt voor een verbetering van de draadloze snelheid. Hiervoor is wel een router nodig die deze nieuwe standaard ook ondersteund, zoals de nieuwste Airport Extreme en TimeCapsule.
Scherm
Het 13-inch scherm heeft een resolutie van 1400×900, geen HD-scherm zoals bij veel ultrabooks wel het geval is. Met de resolutie valt echter prima te werken. Een nadeel is dat het scherm flink spiegelt, de mogelijkheid om voor een mat scherm te kiezen was welkom geweest. In de zon en bij donkere scènes was de spiegeling soms te overheersend. De kijkhoeken zijn wel in orde, al oogt het plastic scherm in vergelijking met een MacBook pro wel een beetje flets.
Geluid
De Air heeft een zeer dunne formfactor, dat is ten koste van het geluid gegaan. Het is merkbaar dat Apple aandacht heeft besteed aan het geluid, de lage tonen zijn iets beter dan die van de vorige generatie MacBook Air en het geluid kan hard. De hoge tonen zijn daarentegen niet al te best. Het lijkt alsof er iets met de uitvoer is gedaan waardoor de hoge tonen niet tot hun recht komen. Het klinkt een beetje als een slechte mp3 met blikkerige accenten in het hoog.
Een opvallende issue was dat niet alle hoofdtelefoons werkten. Bij het inpluggen van de standaard Apple Earpods ging het goed, de ingebouwde speakers werden gedempt en het geluid kwam door de koptelefoon. Bij het inpluggen van een andere hoofdtelefoon gebeurde echter niets, het geluid werd niet gedempt en uit de koptelefoon kwam geen geluid. Voor de zekerheid hebben we de koptelefoon ook op een MacBook Pro aangesloten, daar werkte deze meteen. Het is niet zeker of dit op alle MacBook Air’s gebeurt.
Prestaties
De MacBook Air is jankend snel. Dat komt vooral door het nieuwe flashgeheugen dat geen gebruik meer maakt van een oude SATA-aansluiting, maar door middel van een PCI Express aansluiting directer en sneller kan communiceren met het systeem.
De opstarttijd lag rond de 8 seconden en de laptop komt zonder merkbare vertraging uit stand-by. Om het verschil met de vorige generatie en MacBook Pro te meten hebben we ook een aantal benchmarks uitgevoerd.
GeekBench
Geekbench is een veelgebruikte benchmark-tool die vooral de prestaties van de processor en het geheugen meet. Onze 1.3Ghz i5 Haswell Air scoorde 6793 punten, iets beter dan de MacBook Air uit 2012 die met een i5 processor op 1.8GHz de 6654 punten aantikte. De processor werkt dus op een lagere snelheid dan die van zijn voorloper, maar is een fractie sneller.
CineBench
CineBench test de grafische prestaties. Door middel van de nieuwe Haswell-processors zouden de grafische prestaties aanzienlijk verbeterd moeten zijn. Dit is terug te zien in de benchmark. In de test met OpenGL scoorde de nieuwe MacBook Air 25.12 punten. De vorige generatie Air scoorde hier 18.69 punten. Oudere MacBooks met losse grafische chip van NVIDIA zijn in deze test geen partij, zij scoren rond de 15 punten.
DiskSpeed
De maximale schrijfsnelheid die wij uit de Air hebben kunnen halen is 433MB/s, de leessnelheid lag op 715MB/s. Dit is bijna een verdubbeling tegenover de vorige generatie MacBook Air. Met deze snelheden is de MacBook Air waarschijnlijk de laptop met de snelste opslag tot nu toe.
Accuduur
De hamvraag is natuurlijk of de accuduur écht 12 uur is, dit hebben we getest met een aantal scenario’s. Bij browsen met Safari, mailen, Twitter en werken in een Pages-document met de helderheid van het scherm op 50% haalden we 12 uur en 9 minuten. Als het scherm naar 75% helderheid gezet werd, daalde de accuduur naar 10 uur en 41 minuten.
De forse accuduur is als erg prettig ervaren. De oplader bleef vaak thuis of op kantoor liggen, een dag thuis en op het werk doorkomen was geen probleem. In het weekend werd de Air niet de hele dag gebruikt, daardoor kon deze rustig in de kamer rond blijven zwerven zonder aan de lader te hangen. Apple maakt de belofte hier waar, de accuduur mag gerust spectaculair genoemd worden.
Upgraden of niet?
Heb je een MacBook Air uit 2012? Dan kan je er nog best even mee door, de prestaties van het 2013 model zijn beter, maar waarschijnlijk voldoet je huidige nog prima. Alleen als je veel onderweg bent en baat hebt bij een fors langere accuduur kunnen we je aanraden een nieuwe Air aan te schaffen. Bezitters van een MacBook Air uit 2011 en 2010 zullen een groot verschil merken. De prestaties van het 2013-model zijn een flinke stap vooruit en de langere accuduur zal je blij verrassen.
Voor eigenaren van een oudere MacBook Pro is het geven van een advies lastig. Mogelijk komt Apple later dit jaar met een nieuwe MacBook Pro-lijn die ook op het Haswell-platform zal draaien. Persoonlijke noot: Als eigenaar van een 13-inch 2010 MacBook Pro overweeg ik echter wel te upgraden naar een 13-inch MacBook Air. De ethernet-aansluiting gebruik ik eigenlijk amper, net als de optische drive. De Air heeft voor een ‘casual’ gebruiker van een MacBook Pro eigenlijk weinig nadelen. De afwezigheid van een Retina-scherm daargelaten.
Conclusie
Ondanks dat Apple vooral de accuduur van de nieuwe Air benadrukt, heeft de laptop intern meer indrukwekkende veranderingen ondergaan. De PCIe flashopslag zorgt voor razendsnelle opstarttijden en de grafische prestaties zijn flink verbeterd. Voor dagelijks gebruik is de nieuwe Air een ideale laptop, maar ook gebruikers die veel onderweg zijn zullen geen spijt van hun aanschaf hebben. Onze grootse aanmerking op de Air is dat het scherm wat flets is.
Apple heeft de lat hoog gelegd voor Ultrabook-fabrikanten en blijft door de nieuwe MacBook Air heer en meester aan de bovenkant van deze markt.