[REVIEW] OnePlus 7T Pro: toptoestel is kleine update
De OnePlus 7T kenden we al; vandaag is het tijd voor de Pro-variant. De OnePlus 7T Pro werd vandaag aangekondigd als het nieuwste topmodel van OnePlus. WANT probeerde ‘m alvast voor jullie uit en in deze OnePlus 7T Pro lees je er alles over.
De nieuwe Pro-variant uit de 7T-serie is de directe opvolger van de OnePlus 7 Pro. Het is een typische ‘T’-upgrade van OnePlus: iets sneller, een wat betere batterij en nog wat kleine updates. Dat brengt hem in een vreemde positie: waar de OnePlus 7T een mooie upgrade is over de 7, is de 7T Pro in de basis dezelfde telefoon als de OnePlus 7 Pro. Dat betekent dat de OnePlus 7T en de OnePlus 7T Pro akelig dicht tegen elkaar aankruipen.
Het is dus de vraag hoe ‘Pro’ deze versie echt is. Vooral het grotere, scherpere en randloze scherm onderscheidt hem van zijn goedkopere broertje. Ook het mooie ontwerp en de driedubbele camera zijn enigszins aangepast. Verder zijn alle sterke punten van die OnePlus 7T aanwezig. Denk aan de scherm refresh rate van 90Hz, de schone en snelle Androidsoftware en de flinke batterij met supersnelle Warp Charge-oplaadfunctie.
Enfin, genoeg te bespreken. Dat doen we in de videoreview hieronder, en natuurlijk in deze geschreven review die onder de video verder gaat.
Prachtontwerp mist wat features
De OnePlus 7T Pro heeft in de basis hetzelfde ontwerp als de OnePlus 7 Pro. Gigantisch randloos scherm aan de voorkant, aluminium randen en een matglazen achterkant. OnePlus gaat met de 7T Pro niet mee met de trend om de camera’s in een grote ronde of vierkante unit te stoppen. Die zitten dus netjes in een lijntje middenin de achterkant verwerkt. Wat je daarvan vindt laat ik aan jou over.
De voorkant van de 7T Pro is dus helemaal ‘clean’. Je vindt er een groot scherm; that’s it. Dat komt omdat de selfiecamera in een uitschuifmodule verwerkt zit en de vingerafdrukscanner in het display zit. Die vingerafdrukscanner werkt opvallend snel voor een in display-model, hoewel de bediening nog altijd wat minder prettig is dan bij een ‘echte’ vingerafdrukscanner.
Sterk puntje: ondanks het bijna randloze scherm heeft OnePlus nog een speaker aan de bovenkant weten te proppen. Die wordt niet alleen gebruikt voor gesprekken, maar ook voor media waardoor je stereogeluid hebt. Dat klinkt niet zo vol als bij smartphones met grotere schermranden, maar geeft de OnePlus 7T Pro wel een streepje voor op veel andere randloze toestellen.
So far so good dus qua ontwerp. Toch missen er wat features. Een audiojack, draadloos opladen en een waterdichte body, om precies te zijn. Die eerste is erg jammer, maar helaas ook de norm tegenwoordig. Dat de OnePlus 7T Pro niet draadloos kan opladen maakt ‘ie meer dan goed met de extreem snelle bedrade oplaadfunctie. Het nieuwe Warp Charge 30T zorgt ervoor dat de smartphone binnen no-time vol zit. Hij kan zich meten met de snelst opladende smartphones van de markt.
Dat de OnePlus 7T Pro officieel niet waterdicht is, is jammer. OnePlus belooft echter dat de verschillen met ‘echt’ waterdicht telefoons in de praktijk klein zijn. Het zou vooral de dure IP-certificering zijn die OnePlus overgeslagen heeft; het toestel is intern nog steeds beschermd tegen water. Praktijktests van de OnePlus 7 Pro lieten zien dat OnePlus daar in ieder geval bij dat toestel gelijk in had; ik kan me niet voorstellen dat deze T-versie wat dat betreft anders is. Kortom: een regenbuitje is geen probleem voor het toestel, maar ga er niet mee zwemmen.
Scrollen als nooit tevoren
Dan nog even het scherm. Dat ‘ie zo goed als randloos is had ik je al verteld, dat het een 6,7-inch fluid amoledscherm met een quad HD+ resolutie is nog niet. Een amoledscherm kennen we natuurlijk allemaal. Fluid wil zeggen dat de verversingssnelheid van het scherm hoger ligt dan normaal. Reguliere smartphoneschermen verversen 60 keer per seconde, deze doet dat 90 keer per seconde.
Het resultaat is in een woord top. Qua kleurweergave behoort het scherm tot de besten op de markt; een fijne extra is dat je de kleurweergave helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Die hoge verversingssnelheid klinkt misschien niet zo spannend, maar is erg fijn. Scrollen ziet er opeens een stuk vloeiender uit en voelt ook sneller. Los daarvan is het ook voor bijvoorbeeld games een voordeel. Het is misschien geen feature waarvoor je een smartphone zou kopen, maar als je het eenmaal ervaren hebt wil je eigenlijk niet meer terug.
Krachtpatser
OnePlus staat erom bekend altijd de beste specificaties in zijn smartphones te stoppen. De OnePlus 7T Pro is daarop geen uitzondering. Hij heeft een Snapdragon 855+ processor met 8GB werkgeheugen. Gecombineerd met de hoge ververssingssnelheid van het scherm en de lichte software zorgt dat ervoor dat de 7T Pro sneller voelt dan welke Androidsmartphone dan ook. Hoeveel waarde je daaraan moet hechten in een wereld waar elke high-end smartphone ruim snel genoeg is, vraag ik me trouwens af. Maar als je echt een snelheidsduivel bent zal de OnePlus 7T Pro zeker niet teleurstellen.
De batterij van de OnePlus 7T Pro is marginaal groter dan die van z’n voorganger. Hij meet 4085mAh. Het grootste voordeel van de batterij is dus dat hij heel snel kan opladen; los daarvan scoort hij gewoon gemiddeld. Je kunt er zonder problemen de dag mee doorkomen, maar daar houdt het op. Er zijn zeker smartphones die dat beter doen tegenwoordig.
Oxygen OS 10
De OnePlus 7T Pro draait op versie 10 van Oxygen OS. Dat betekent dat het een van de eerste smartphones is die op de markt komt met Android 10. Dat betekent onder andere dat de weergave van notificaties verbeterd is, dat je meer privacy-opties hebt en dat er een donkere modus is.
Misschien wel de meest in het oog springende verandering is de nieuwe gebarennavigatie. Dat had OnePlus altijd erg goed voor elkaar. Nu neemt OnePlus de nieuwe gebaren van Google over, en dat maakt het niet beter. Vooral het gebaar om terug te gaan – daarvoor moet je nu het scherm in vegen vanaf de zijkant – is onhandig. Die interfereert namelijk in veel apps met het openen van het hamburger menu. Niet echt handig.
Natuurlijk heeft OnePlus ook zijn eigen functionaliteit toegevoegd aan het OS. Visueel is Oxygen OS bijna hetzelfde aan schone Android-software, maar functioneel zijn er heel wat handige toevoegingen. Zo kun je in slaapstand bijvoorbeeld letters op het scherm tekenen die als snelkoppeling dienen, is er een leesmodus en kun je de accentkleur van de software aanpassen. Nieuw is de zenmodus, die alle functies van je telefoon behalve de camera uitschakelt. Daarmee wil OnePlus je helpen om beter met je smartphoneverslaving om te gaan.
De OnePlus 7T Pro heeft kortom software die modern, uitgebreid en prettig in gebruik is. Tel daar het over het algemeen prima updatebeleid van OnePlus bij op en je kunt wel stellen dat deze smartphone qua software tot de top van de markt hoort.
Camera wordt steeds beter
Stapje voor stapje wordt OnePlus beter op het gebied van smartphonecamera’s. De OnePlus 7T Pro zet weer een nieuw stapje in de goede richting. Hoewel de camerahardware hetzelfde is als bij de OnePlus 7 Pro: een 48-megapixel hoofdcamera, een 8-megapixel 3x-zoomcamera en een 16-megapixel groothoekcamera. De software is wat verbeterd en biedt nu onder ander een super macro-modus.
Het resultaat is dat de OnePlus 7T Pro onder alle omstandigheden prima foto’s schiet. Het toestel heeft een indrukwekkende nachtmodus die veel extra licht weet op te vangen vooral erg mooie kleuren neerzet. Tenzij het écht donker wordt; dan worden alle foto’s op de een of andere manier veel te geel.
Als het licht goed is, maakt de 7T Pro ook mooie plaatjes. OnePlus heeft eigen beeldverwerking in de smartphone gestopt onder de naam UltraShot engine. Het toestel heeft er een handje van om de kleuren te extreem te maken en oneffenheden een beetje glad te strijken. Dat levert niet de meest realistische beelden op, maar ziet er wel mooi uit.
Uiteindelijk scoort de OnePlus 7T Pro kwalitatief gezien net wat minder dan bijvoorbeeld een Samsung Galaxy Note 10+ of Apple iPhone 11. Belangrijker is echter dat hij kwalitatief gezien voor het gros van de mensen – inclusief mijzelf – ruim voldoende scoort. Je moet de OnePlus 7T Pro niet kopen om zijn camera, maar je hoeft hem er ook zeker niet meer om te laten liggen.
Op selfie- en videogebied geldt eigenlijk hetzelfde. De 16-megapixelselfies en 4K-videos van de smartphone zijn prima; niet veel meer of minder dan dat.
OnePlus 7T Pro review conclusie
Het moge duidelijk zijn dat de OnePlus 7T Pro een ontzettend goede smartphone is. Hij is snel, heeft heerlijke software en een prachtig scherm. Dat zijn z’n drie grootste pluspunten, maar ook op bijna alle andere vlakken scoort hij uitstekend. Het ontwerp, de supersnelle oplaadtijden van de accu, de stereospeakers; noem maar op. De grootste minpunten tegenover de concurrentie zijn het gebrek aan draadloos opladen, officiële waterdichtheid en de iets mindere camerakwaliteit. Dealbreakers zijn dat echter geen van allen.
Toch is de OnePlus 7T Pro niet zo’n makkelijke aanrader als zijn voorganger. Hoewel de naam doet vermoeden dat de 7T Pro duidelijk de beste OnePlus is, valt dat eigenlijk tegen. De verschillen met de oude OnePlus 7 Pro zijn minimaal en de nieuwere OnePlus 7T komt eveneens dicht bij zijn Pro-broertje in de buurt. De Europese prijzen zijn op het moment van schrijven nog niet bekend, maar het ligt voor de hand dat de OnePlus 7T minimaal €100 goedkoper is dan de 7T Pro.
Wil je het beste wat OnePlus te bieden heeft? Dan zal de OnePlus 7T Pro zeker niet teleurstellen. Maar geef je niet zoveel om een iets hogere schermresolutie en een randloos scherm? Dan is de OnePlus 7T eigenlijk de betere deal.