Review: De OnePlus Buds Pro 3 zijn verbazingwekkend goede oortjes

Audio Sebastien Hoek 5 sep 2024
Leestijd: 8 minuten

De OnePlus Buds Pro 3 zijn de nieuwste draadloze oortjes van het merk. WANT-redacteur Sebastiën Hoek heeft ze een aantal weken dagelijks getest en is erg enthousiast.

Soms zijn er van die merken die je niet gelijk associeert met audio. Eerlijk gezegd had ik dit zelf een beetje met OnePlus. Tegenwoordig heeft ieder smartphone merk draadloze oortjes, maar dat zie ik toch vaak als een bijproduct en niet een hoofdproduct zoals bij merken als Sony, Sennheiser en Bose. Mijn verbazing was dan ook groot toen ik de OnePlus Buds Pro 3 in deed.

Ik had geen verwachtingen bij de nieuwe draadloze oortjes van OnePlus, maar ik werd steil achterover geslagen. Gaat OnePlus nu echt de concurrentie aan met de grote jongens uit de industrie, terwijl ze met een adviesprijs van 199 euro goedkoper zijn dan deze gerenommeerde audiomerken?

OnePlus Buds Pro 3: Stijlvol en elegant

De OnePlus Buds Pro 3 voelen als je ze aanschaft al gelijk als premium oordoppen. Als je de verpakking opent krijg je een beetje het gevoel alsof je voor het eerst een high-end smartphone uit de doos haalt. Dit was bij de Sony WF C510 die ik eerder testte wel anders, maar dat was dan ook de insteek van het Japanse merk. De OnePlus Buds Pro 3 komen in twee kleuren. Lunar Radiance is een gebroken wit/licht beige kleur met een goudkleurige afwerking en Midnight Opus is zwart met een antracietachtige afwerking.

De case van beiden hebben een stijlvolle ledere look, zoals je dat bij dure handtassen ook weleens ziet. Zelf heb ik de Lunar Radiance om te testen, maar persoonlijk vind ik Midnight Opus er mooier uitzien. Het oogt wat ‘stoerder’ en past wat meer bij wat ikzelf mooi vind, maar dat is mijn smaak. Ik kan mij goed voorstellen dat er mensen zijn die juist gebroken wit met een goude afwerking er mooi uit vinden zien. Lunar Radiance oogt minder standaard dan de gemiddelde draadloze oordoppen. Al met al stralen beide modellen luxe uit.

(Afbeelding: Sebastiën Hoek/WANT)

Hoe klinken de OnePlus Buds Pro 3?

Als ik draadloze koptelefoons of oortjes test, dan luister ik altijd naar een breed scala aan muziekgenres. Van hip-hop tot hard rock en van soul tot pop. Daarnaast luister ik een playlist af van nummers die ik heel vaak heb gehoord, om te kijken of mij iets opvalt aan de geluidsweergave in de voor mij bekende liedjes. Ergens in dit proces krijg ik dan de neiging om aan de EQ-instellingen te zitten, omdat ik de muziek dan niet lekker uit de verf vind komen. Dit had ik echter niet bij de OnePlus Buds Pro 3.

Vanaf het moment dat ik de OnePlus Buds Pro 3 in mijn oren had, was ik gelijk onder de indruk. Waar de voorgangers van de OnePlus Buds Pro voornamelijk op de de bastonen waren gericht, klinkt alles in de OnePlus Buds Pro 3 kraakhelder. Elke toon klinkt gebalanceerd zowel in het hoog als in het laag. Het is bijna een bioscoop beleving in je oren. Ik heb tot nu toe nog geen muziekgenre ontdekt dat tegenviel op de OnePlus Buds Pro 3.

Dit kan alles te maken met de samenwerking met Dynaudio. Een Deens merk wat al bijna 50 jaar speakers maakt in het hogere segment. Ook staan ze bekend om het bouwen van speakers die gebruikt worden in professionele geluidsstudio’s. Alle vooringestelde EQ-instellingen zijn door hun ontworpen en dat is hoorbaar. Vooral bij Top 40-muziek krijg je echt het gevoel of je het luistert in een muziekstudio.

Over de actieve ruisonderdrukking ben ik ook enthousiast. Terwijl ik dit schrijf, zitten mijn buren met visite buiten te praten en zijn ze verder in de straat bezig met sloopwerkzaamheden. Veel omgevingsgeluid en ik heb nergens last van. De muziek die ik op heb staan is zo aanwezig op de voorgrond dat ik echt mijn best moet doen om iets mee te krijgen van het achtergrondgeluid. De gehele geluidservaring van de OnePlus Buds Pro 3 is in een woord waanzinnig te noemen.

(Afbeelding: Sebastien Hoek/WANT)

Opladen maar dan net even anders

Over de batterijduur ben ik ook tevreden. OnePlus claimt dat je met de case zo’n 43 uur muziek kan luisteren. Hier moet ik dan wel de kanttekening bij plaatsen dat dit met de actieve ruisonderdrukking uitgeschakeld is en dat je volume niet harder dan 50 procent moet staan. Zelf heb ik de OnePlus Buds Pro 3 nauwelijks hoeven opladen. Ik heb constant de ANC aangehad en heb er een aantal dagen mee kunnen doen.

Toen het eenmaal tijd was om op te laden, was ik eventjes verbaast. Ik legde de case op mijn draadloze lader en gebeurde niks. Was niet draadloos kunnen opladen dan het minpunt van de OnePlus Buds Pro 3? Na wat gefrunnik aan kabels en de case een aantal keer te hebben verplaatst, kwam ik erachter dat je de case niet op zijn rug maar op zijn buik moest neerleggen. Met het OnePlus-logo naar beneden dus. Dit voelt vrij onnatuurlijk, maar gelukkig kan de case wel draadloos opladen.

De draadloze oortjes van OnePlus ondersteunen Google Fast Pair. Dit is alleen te gebruiken als je een OnePlus telefoon hebt met minstens Android 11 er op. Voor alle andere Android of iOS-apparaten moet je de oortjes gewoon verbinden via de Bluetooth-instellingen. Dit ging bij mijn laptop en telefoons vrij soepel. Als je als niet OnePlus-gebruiker de EQ instellingen wil wijzigen of in overige instellingen van de OnePlus Buds Pro 3 wil komen dan zal je gebruik moet maken van de HeyMelody app.

Wat mij gelijk brengt bij mijn tweede minpuntje. Hoewel er weinig valt aan te merken op de HeyMelody app, het werkt namelijk hetzelfde als bijvoorbeeld de apps van Sony en JBL, vind ik eigenlijk dat OnePlus een eigen app moet hebben voor zijn oortjes. Inmiddels verkoopt het merk vijf verschillende oordoppen. Als je dan zo’n hoogwaardig audioproduct lanceert, dan moet je de besturing niet overlaten aan een app van een andere partij. Hopelijk komt daar snel verandering in.

(Afbeelding: Sebastien Hoek/WANT)

Waar heb ik de OnePlus Buds Pro 3 getest?

Als je oortjes met actieve ruisonderdrukking echt even wil testen dan moet je eens op een winderige dag een rondje gaan fietsen met je muziek aan. Als het echt hard waait dan hoor je de wind nog weleens door de microfoons van de oortjes heenkomen. Heel irritant, maar het zegt wel veel over hoeveel geluid de oortjes blokkeren.

Ook hier vielen de OnePlus Buds Pro 3 niet tegen. Ze sluiten het geheel goed af en laten al fietsend niet veel wind door. Kijk wel uit als je fietst met ANC en muziek aan. Je krijgt niet veel van de buitenwereld mee. Als het regent dan moet dit ook geen probleem zijn, want de oortjes zijn namelijk IP55 stof- en spatwater-bestendig. Voor degene die vaak met de trein reist, zoals ikzelf, zijn dit ook zeer geschikte oortjes. Als je graag onderweg naar podcasts luistert, heb je in de trein geen last van alle bijgeluiden. Je hoort wel iets meer op de achtergrond dan als je muziek luistert, maar ik heb dit tijdens mijn treinreizen niet als storend ervaren.

Wanneer ik lopend ergens naartoe gaat dan bel ik graag met oortjes in. De kwaliteit van het geluid tijdens het bellen verschilt echter qua type draadloze oortjes. Als ik mijn vader bel, verstaat hij mij de ene keer moeilijker dan de andere keer. Natuurlijk spelen meerdere factoren zoals signaalsterkte, hoe hard ik praat, het gehoor van mijn vader en omgevingsgeluid hier ook een rol. Maar zonder dat ik hem vroeg of hij mij goed hoorde, zei hij uit zichzelf dat ik beter en helderder dan normaal klonk. Ook hier stellen de OneBuds Pro 3 dus niet teleur. En als het aan mijn vader ligt, ben ik beter te verstaan dan met mijn Apple AirPods Pro 2 in.

Ik heb de oortjes van OnePlus ook getest tijdens het kijken van een speelfilm van 2,5 uur en tijdens het spelen van Super Mario Odyssey. In beide gevallen heb ik geen moment de neiging gehad om de oortjes uit te doen. Ze zitten namelijk erg comfortabel in je oren bij lange luistersessies. Bij het kijken van de film had ik het idee of ik een soundbar in mijn oren had. Tijdens het gamen droeg het op een positieve manier bij aan mijn beleving van het spel.

(Afbeelding: Sebastiën Hoek/WANT)

Eindoordeel

Vanaf het moment dat ik de OnePlus Buds Pro 3 in mijn oren had, was ik verkocht. Het komt zelden voor dat ik geen aanpassingen wil doen aan de EQ van draadloze oortjes als ik ze uit de doos haal. Normaal gesproken krijg ik oortjes binnen en luister ik puur uit nieuwsgierigheid altijd even een of twee liedjes en leg ik ze weg totdat ik ze dagelijks ga gebruiken voor mijn review.

Bij de OnePlus Buds Pro 3 betrapte ik mijzelf erop dat ik een uur heb zitten luisteren omdat ik gelijk geïntrigeerd was door de geluidsweergave. Van soulmuziek tot aan hardstyle, bij elk nummer had ik het idee of het op studioboxen aan het luisteren was. En in alle gevallen blijft de muziek overeind staan. Met vlag en wimpel zijn dit een van de beste draadloze oortjes die dit jaar zijn uitgebracht.

Als ik echt kritisch ben, heb ik twee minpuntjes die niks met het geluid van de oortjes hebben te maken. Een daarvan is het draadloos opladen. Misschien ben ik een zeikerd, maar ik vind het gek dat ik een case moet neerleggen op de buik van de case en niet op zijn rug als ik hem wil opladen. Op deze manier kan je de case niet eens openmaken tijdens het laden. Het andere puntje is het gebrek aan een eigen app. Voor oortjes met een prijs van 199 euro mag je verwachten dat er een eigen omgeving is waar je alles kan aanpassen. De HeyMelody app volstaat zeker voor niet OnePlus-gebruikers, je kan er alles mee doen. Maar toch vind ik het een gemiste kans om deze premium oortjes net iets exclusiever te maken.

Los van die twee verbeterpuntjes ben ik laaiend enthousiast. Het product is een echte upgrade van zijn voorgangers en meet zich met de gerenommeerde audiomerken. En zeker voor de adviesprijs van 199 euro is het indrukwekkend te noemen wat je voor dat geld krijgt. Op het moment van schrijven zijn de OnePlus Buds Pro 3 al rond 179 euro te koop. Een top deal voor deze draadloze oortjes. Ik zou het wel weten als ik op zoek ben naar nieuwe oortjes.

Hyundai Ioniq 6 review: 8.000 kilometer in de futuristische elektrische auto

OnePlus Buds Pro 3

OnePlus

8.5 Score

Pluspunten

  • Een vol en gebalanceerd geluid
  • Ideaal voor meerdere situaties (films kijken,gaming en reizen)
  • Actieve Ruisonderdrukking
  • Prijs
  • Geluid tijdens telefoongesprekken
  • EQ vanuit de doos gelijk goed

Minpunten

  • Geen eigen app voor mensen zonder OnePlus toestel
  • Draadloos opladen via voorkant case

De OnePlus Buds Pro 3 heb ik met veel plezier getest. In bijna alle situaties waar ik de draadloze oortjes van OnePlus heb getest scoren ze goed. Van films kijken tot hardstyle luisteren de oortjes blijven in veel scenario's overeind staan. Waar voorgaande oortjes van OnePlus waren ingestoken voor liefhebbers van bastonen zijn deze oortjes meer toegankelijker voor iedereen en stellen ze niet te teleur. Uit de doos hoefde ik de oortjes niet te tweaken naar mijn persoonlijke voorkeur. Twee kleine minpuntjes was het niet hebben van een eigen app voor niet OnePlus gebruikers. Ik moest de Hey Melody app gebruiken om de EQ aan te passen van de oortjes en dat vind ik gek als je oortjes uitbrengt voor 199 euro. Ook vond ik het gek dat ik de case omgedraaid draadloos moet opladen. Al met al ben ik erg positief en zou deze oortjes zeker aanraden voor iedereen met een brede muzieksmaak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen