[REVIEW] Oppo Find X2 Pro: Een nagenoeg perfect vlaggenschip

Smartphones David van Benthem 21 mrt 2020
Leestijd: 7 minuten

Toen Oppo vorig jaar de Find X presenteerde, was het meteen duidelijk waar het om te doen was: de camera. Oppo had het aangedurfd het camerasysteem te verstoppen. Zodra je een foto wilde maken, kwamen de camera’s met een motortje tevoorschijn. Het bedrijf liet het aan de hele wereld zien: Oppo wil zich op unieke manier onderscheiden. 

De uitschuifbare camera heeft de Find X2 Pro helaas niet overleefd. Het nieuwe vlaggenschip van Oppo kost 1200 euro, maar heeft geen baanbrekend design zoals zijn voorganger dat had. Nu vraag je je misschien af: is de innovatieve creativiteit bij Oppo verdwenen? Dat zeker niet. De Find X2 Pro is een serieuze concurrent voor alle telefoons in de hoogste prijsklasse. Waarom hij het prijskaartje wel of niet waard is, kom je hier te weten. 

Oppo Find X2 Pro werkgeheugen lpddr5
Met een 6.6-inch scherm heeft de Find X2 Pro een flink formaat (Afbeelding: WANT / David van Benthem)

De Find X2 Pro doet geen concessies

Hoewel het toestel geen verborgen camera’s of een vouwbaar scherm heeft, ziet het toestel er op het eerste gezicht erg mooi uit. De telefoon is in oranje leer of zwart keramiek verkrijgbaar. Voor deze review hebben wij het laatstgenoemde model mogen testen. Wat aan het keramiek direct opvalt is dat het niet alleen luxe eruit ziet, maar ook weinig vingerafdrukken opneemt. Prachtig en praktisch zijn de woorden die bij het uiterlijk van deze telefoon passen. 

De Find X2 Pro is niet alleen van buiten hoogwaardig, maar ook van binnen. Met een Snapdragon 865 processor, 12GB LPDDR5 werkgeheugen en 512GB UFS 3.0 opslag heeft Oppo geen concessies gedaan. Doordat de telefoon de nieuwste Snapdragon processor heeft, is hij ook klaar voor de toekomst van 5G. Je betaalt weliswaar flink, maar daar krijg je ook ontzettend veel voor terug.

Oppo Find X2 Pro
Het keramiek van de Find X2 Pro glimt lekker, waardoor de toren van het Leidse stadhuis te zien is (Afbeelding: WANT / David van Benthem)

Een (te) indrukwekkend scherm?

De potentie van hoogwaardige hardware moet je natuurlijk volledig benutten. Oppo heeft dat gedaan door te kiezen voor een 6.6-inch scherm met een resolutie van 3168 bij 1440 pixels. Het beeld heeft net zoals de Samsung Galaxy S20 Ultra een verversingssnelheid van 120Hz. Daardoor is voetbal kijken of scrollen door je Instagram feed nog nooit zo fijn geweest. 120Hz is een feature die je niet nodig hebt, maar waar je ook niet meer zonder kan zodra je eraan gewend bent geraakt.

Met het scherm ben je ook helemaal klaar voor de zomer. 800 nits is namelijk meer dan voldoende om zelfs in de brandende zon je scherm mee af te lezen. De kleurweergave van het AMOLED-scherm is daarnaast meer dan in orde. Wit is echt wit, zwart is echt zwart en kleuren zijn op een mooie manier fel. De Find X2 Pro stelt ook hier niet teleur. 

Het enige nadeel aan het scherm is het Infinity Display. Dat betekent dat het scherm aan de zijkanten met een curve afloopt. Een lust voor het oog, maar tegelijk ook onhandig. Probeer je je telefoon met één hand te gebruiken, dan is het eigenlijk wachten totdat je met je handpalm per ongeluk ergens op drukt. Daar komt bij dat sommige videocontent net niet helemaal zichtbaar is, omdat het wegvalt door het aflopende scherm. 

Oppo Find X2 Pro
De Find X2 Pro voelt als een luxe baksteen in je broekzak (Afbeelding: WANT / David van Benthem)

Oppo’s achilleshiel is (op het eerste gezicht) geen achilleshiel meer

Waar ik op dit moment het meest enthousiast over ben, is de software. Jaren geleden was het vaak met veel Chinese telefoons zo dat de hardware dik in orde was, terwijl de software onvoldoende scoorde. Bloatware was hier de boosdoener: een enorme hoeveelheid apps die je niet nodig had maar ook niet kon verwijderen. Oppo laat met ColorOS 7.1, een schil van Android 10, zien dat dat echt verleden tijd is. Het aantal voorgeïnstalleerde apps die ik niet nodig had, was op één hand te tellen.

En voor een oud OnePlus One gebruiker was de Find X2 Pro echt thuiskomen. Misschien is dat ook wel te verklaren, aangezien de CEO van OnePlus, Pete Lau, bij Oppo gewerkt heeft. Ondanks dat de telefoon weinig bloatware heeft, kan je er echt van alles mee doen. Wil je dat je batterij veel langer dan normaal meegaat? Dan kan je je telefoon tijdelijk op een Full HD resolutie zetten met een verversingssnelheid van 60Hz. Wil je in je statusbalk precies zien wat je internetsnelheid is, maar juist niet al je meldingen er zien ophopen? Met de Find X2 Pro is het een fluitje van een cent. 

Oppo Find X2 Pro
De Find X2 Pro in het wild (Afbeelding: WANT / David van Benthem)

Eindeloos veel mogelijkheden

Ook biedt de telefoon allerlei handige tweaks. Je favoriete shortcuts vanuit de zijkant van je telefoon kunnen raadplegen? Check. Je telefoon automatisch tussen 12 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends uit laten schakelen? Check. Games met 1 druk op de knop in een zakelijke omgeving kunnen verbergen? Check. Het is mooi om te zien hoe Oppo de software uitgebreid en toch overzichtelijk heeft geperfectioneerd.

Toch is het afwachten of het Chinese bedrijf in staat is om langdurige software updates te leveren. Wil het zich meten aan merken als Samsung en Apple, dan moet het minstens 3 jaar de Find X2 Pro ondersteunen: zeker voor zo’n hoog prijskaartje. Zo krijgt de iPhone 6s uit 2015 waarschijnlijk nog iOS 14, terwijl de Galaxy S7 van Samsung drie jaar lang updates kreeg. Een duidelijk consistent updatebeleid zou daarom het Chinese bedrijf sieren en dat lijkt er nog niet te zijn. Dat zou dus beter kunnen.

Kijken we naar de camera’s, dan stelt het toestel in het dagelijkse gebruik allesbehalve teleur. De Find X2 Pro is letterlijk de beste camera op dit moment. En dat blijkt. De foto’s zijn ontzettend detailrijk en zoomen tot 10 keer levert nog steeds mooie plaatjes op. Ook de kleuren komen mooi overeen met de werkelijkheid. Met name felle lichtbronnen weet het toestel opvallend goed vast te leggen. Opvallend is dat het camerasysteem maar uit drie lenzen bestaat: een 48 megapixel hoofdcamera, een 13 megapixels telelens en een 48 megapixel groothoeklens. Oppo bewijst: ‘less is more’ gaat hier op. 

foto door oppo find x2 pro
Kleuren komen tot leven met de camera van de Find X2 Pro. (Afbeelding: WANT / David van Benthem)

Missers in de details

Toch is het camerasysteem niet perfect. Het maken van 8K video’s is niet mogelijk, terwijl de hardware daar prima toe in staat is. Ook de selfiecamera biedt geen stabilisatie bij het filmen en kan het geen foto’s maken in 4K. Dit zijn allemaal kleinigheden waar je in het dagelijks leven niet veel van merkt, maar voor een prijs van 1200 euro mag je verwachten dat dit soort details in orde zijn. 

En dan de batterij. Om al deze features mogelijk te maken heeft Oppo gekozen voor een accu van 4260 mAh. Dat is een stuk minder dan de 5000 mAh van de Galaxy S20 Ultra, maar erg is dat niet. Met bijna 6 uur schermtijd, 250 minuten video’s kijken, een uur muziek luisteren en een half uur foto’s maken heb ik na 24 uur nog steeds 10 procent op mijn telefoon over. Zelfs met zwaar gebruik hoef je je dus geen zorgen te maken dat je de dag niet doorkomt. 

Oppo Find X2 Pro
Voor de allerlaatste keer dan (Afbeelding: WANT / David van Benthem)

En moet je dan toch je telefoon moeten opladen, dan gaat dat razendsnel. Binnen 40 minuten is je telefoon al maximaal opgeladen van 0 tot 100 procent. Laad je je Find X2 Pro voor het eerst op, dan kijk je met verbazing ernaar hoe de batterij meer dan twee procentpunten per minuut erbij krijgt. Het is duidelijk dat Oppo op snelladen heeft gefocust en niet op draadloos laden. De Find X2 Pro ondersteunt namelijk geen QI-charging. Specialisatie heeft dus een prijs. De keuze symboliseert de mentaliteit van Oppo: geen gimmicks, geen revolutionaire vernieuwingen, maar wat er is: dat werkt echt goed. 

Conclusie

Tot slot: het eindoordeel. Is de Find X2 Pro 1200 euro waard? Kijk je naar het verleden van Oppo wat betreft de software, dan kan je daar je vraagtekens bij plaatsen. Ook is het jammer dat er kleine missers worden gemaakt bij de camera, want filmen in 8K had gewoon mogelijk moeten zijn. En ja, het Infinity Display had niet van mij gehoeven, maar dat kan ook persoonlijk zijn. Al met al is de Find X2 Pro wel een heel krachtig vlaggenschip. Hardware van de toekomst, de beste camera en het snelst opladen: dat zegt meer dan genoeg. 1200 euro is misschien veel geld, maar dat is de Find X2 Pro het zeker waard. Je haalt met het toestel kwaliteit in huis waar je de komende jaren nog veel plezier van gaat hebben. Zonder twijfel raad ik de Find X2 Pro daarom aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen