[REVIEW] Polar Ignite sporthologe: adem in, adem uit

Gadgets Dominick Vietor 27 sep 2019
Leestijd: 7 minuten

Polar is misschien geen grote naam in de smartwatch-wereld, maar zeker wel in de sportwereld. Geen verrassing dus, dat Polar’s smartwatches een sterke sport-focus hebben. Dat geldt zelfs voor de Ignite, waarmee het merk naar eigen zeggen de meer casual gebruiker opzoekt. Biedt de Ignite wel meerwaarde voor zo’n ‘casual’ sporter tegenover een reguliere smartwatch? WANT zocht het voor je uit voor deze Polar Ignite review.

Wetenschappelijke onderbouwing

Polar is trots fabrikant van allerlei hulpmiddelen voor professionele sporters. Denk aan de hartslagmeters waarmee je favoriete voetbalelftal waarschijnlijk rondloopt. Zodoende heeft Polar heel wat wetenschappelijk talent in huis om sportieve metingen te onderbouwen.

Natuurlijk is de Polar Ignite – een horloge van €200 – geen professioneel apparaat. Maar volgens Polar is de hardware wel goed genoeg om diezelfde kennis toe te passen. Zo werd de slaapmeting van de Ignite extern gevalideerd in een wetenschappelijk onderzoek. Hoewel de slaaptracking niet precies klopte, concludeerden de onderzoekers dat “de fitnesstracker van Polar slaap meet op een niveau dat algemeen geaccepteerd is in klinische- en onderzoeksomgevingen.”

Als het je minder interesseert, komt die wetenschappelijke insteek nog steeds van pas: het zorgt ervoor dat je een erg nauwkeurig en uitgebreid dashboard van je activiteiten te zien krijgt. Dat kan soms wat overweldigend zijn, maar gelukkig heeft Polar op zijn website uitgebreide uitleg van wat alles inhoudt.

Polar Ignite review activiteitendashboard
Het online activiteitenlogboek van de Polar Ignite. Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Coach om je pols

De sterke sport-focus van dit horloge komt niet alleen naar voren uit de uitgebreide analyse van je sportprestaties en dagelijkse activiteit. De Polar Ignite is ook een heuse coach om je pols. Vrij letterlijk als je een personal trainer hebt: die kan via Flow for Coach trainingsdoelen op jouw horloge kan laden.

De Ignite is ook een virtuele coach. Via het online portal van Polar kun je trainingsdoelen instellen en – als het om hardlopen gaat – zelfs volledige trainingsprogramma’s in je horloge laden. Bijvoorbeeld om te trainen voor een (halve) marathon. Verder geeft het horloge je tips voor reguliere trainingen die je kunt doen om fitter te worden, gebaseerd op je persoonlijke fitheid en nachtrust. FitSpark noemt Polar dat. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een ‘standaard coretraining’ of juist een cardiosessie. Los daarvan geeft hij op basis van je trainingssessies ook aan of je teveel of juist te weinig traint.

Polar Ignite online trainingsprogramma
Trainingsschema van de Polar Ignite voor een halve marathon. Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

In theorie is dat mooi, maar het is eigenlijk net als een abonnement op de sportschool. Je moet je best doen om het te gebruiken. Persoonlijk lukt dat mij maar matig, maar dat komt waarschijnlijk ook omdat ik geen specifiek doel voor ogen heb. Als ik écht voor die marathon zou gaan, kan ik me goed voorstellen dat zo’n trainingsprogramma me daarbij helpt. In ieder geval geeft de Ignite een zetje in je rug.

Talloze sporten

De Polar Ignite kan talloze sporten tracken en begeleiden. Tijdens een krachttrainingssessie gaat hij bijvoorbeeld trillen wanneer het tijd is om rust te nemen en vertelt hij wat je volgende oefening is. Per sport kun je instellen hoe je het scherm van het horloge wilt hebben, en je kunt tot twintig sporten als favoriet instellen zodat je ze vanaf het horloge eenvoudig kunt opstarten.

Polar Ignite review krachttraining
Krachttrainingsoefeningen met uitleg in de Polar Ignite. Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Bij veel minder reguliere sporten – in mijn geval bijvoorbeeld klimmen – houdt het horloge vooral je hartslag en tijd bij. Ga je hardlopen, zwemmen, fietsen of krachttraining doen, dan krijg je een uitgebreidere analyse. Dat zit allemaal goed in elkaar.

De Ignite werkt moeiteloos samen met sportapps als Endomondo en Strava, hoewel je dat vooral voor het sociale aspect moet doen. Het eigen trainingsdashboard van Polar is namelijk vaak uitgebreider en prettiger. Maar je hoeft je favoriete sport-app dus niet op te geven.

Geen hardloophorloge

Je kunt het hierboven al lezen: de Ignite werkt in principe prima werkt als sporttracker. Toch is het niet echt een hardloophorloge. Dat heeft vooral te maken met de gps: die is niet erg precies. In het begin van mijn testperiode had hij een afwijking van een paar honderd meter op tien kilometer, vooral omdat bochten afgesneden werden. Na een update lijkt die afwijking kleiner geworden te zijn, maar perfect is het nog steeds niet.

Polar Ignite hardlopen
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Volgens Polar komt dat omdat de keuze is gemaakt voor een energiezuiniger gps-module; echte hardlopers kunnen beter bij de Vantage-lijn terecht volgens het bedrijf. Leuk en aardig, maar wat mij betreft moet een sporthorloge van €199 gewoon accuraat je hardlooprondjes kunnen tracken. Hoe belangrijk het is dat je loopafstand precies klopt is trouwens een ander verhaal, maar dat moet je vooral zelf beslissen.

‘Digital Wellbeing’

Bij digital wellbeing denk je misschien aan initiatieven om je tech minder of bewuster te gebruiken. Polar doet met de Ignite aan een ander sort digital wellbeing. Met de functie Serene kun je – begeleid en gemonitord door het horloge – ademhalingsoefeningen doen. Dat moet stress verminderen en je slaap verbeteren.

Een ander digitaal foefje om je welzijn te vergroten is de uitgebreide slaaptracking van de Ignite. Als je het horloge ‘s nachts omhoudt krijg je niet alleen te zien hoeveel je geslapen hebt. Hij geeft ook uitgebreid aan wanneer je je in welke slaapzone bevond. Je kunt zelfs online een uitgebreid slaaprapport van de afgelopen maand opvragen.

Polar Ignite slaaprapport
Slaaprapport van de Polar Ignite. Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De feature Nightly Recharge laat je zien of je slaap voor een goed herstel heeft gezorgd. Mocht dat niet zo zijn, dan krijg je zelfs tips hoe je je slaap kunt verbeteren.

Polar kan deze opties naar eigen zeggen aanbieden omdat de Ignite een erg nauwkeurige hartslagmeter heeft. Die bestaat uit een hele array van ledjes en sensoren. Daardoor kan ‘ie niet alleen je hartslag meten, maar ook je hartslagvariabiliteit. En dat geeft volgens Polar weer veel meer inzicht in je conditie en stressniveaus.

Polar Ignite achterkant hartslagmeter
De hartslagmeter van de Ignite Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Niet-erg-smartwatch

De Ignite wordt nadrukkelijk gepositioneerd als sporthorloge en dat is maar goed ook. Hoewel het een smartwatch is in de zin dat ‘ie aan je smartphone gekoppeld kan worden en notificaties doorgeeft, is hij niet bijzonder smart. Dat wil zeggen: de integratie met je smartphone is beperkt en de interface loopt duidelijk achter bij die van andere slimme horloges.

De Ignite heeft een rond schermpje met een platte onderkant en een vrij lage resolutie. Hoewel het horloge er wat mij betreft mooi uitziet, is het platte scherm jammer. Je hoeft ook geen fancy watchfaces te verwachten; dat kan het scherm simpelweg niet weergeven. Je kunt kiezen tussen analoog en digitaal; that’s it. Bovendien is het scherm niet zo heel goed leesbaar in de felle zon en reageert het erg traag op aanraking.

Polar Ignite review outdoor
Het scherm van de Polar Ignite is niet zo makkelijk af te lezen in de zon. Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Als je wilt stuurt de Polar Ignite notificaties vanuit je smartphone door. Dat doorsturen doet ‘ie vrij letterlijk: steeds als er een verandering is in een notificatie krijg je een melding. Nieuw appje? Tril tril…. Volgend nummer op Spotify? Tril tril… Website die geluid speelt op de achtergrond? Tril tril… Gelukkig kun je bepaalde apps blokkeren om dat op te lossen, maar ideaal is het niet. Mochten je notificaties trouwens niet goed doorkomen: check dan of de Polar Flow-app wel toestemming heeft om op de achtergrond op te starten en aan te blijven. Vooral bij veel Chinese telefoon is dat niet standaard het geval; daar heb ik lang mee zitten stoeien.

Polar Ignite review conclusie

Het concept van de Polar Ignite is uitstekend. Een goed en vrij klein fitnesshorloge dat je aanzet om meer te sporten en gezonder te leven. In theorie heeft ‘ie alles wat nodig is om dat concept tot een succes te maken, maar in de praktijk mist er nog het een en ander. Zo is de gps-tracker niet erg precies, werkt de notificatiefunctie niet optimaal en is de interface nogal traag.

Polar Ignite design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Jammer, want de Ignite heeft zeker ook veel goede punten. De slaaptracking en hartslagmeting zijn nauwekeurig en uitgebreid; het bijbehorende dashboard is top. En features als FitSpark, Nightly Recharge en Serene geven je hopelijk net een extra zetje om gezond bezig te zijn. Als kers op de taart ziet de Ignite er mooi uit en heeft hij een prima batterijduur.

Ligt de nadruk voor jou vooral op jezelf fit houden en maakt het je minder uit hoe ver je nou exact rent? Dan is de Polar Ignite het overwegen waard. Als je graag je hardlooprondjes heel precies bijhoudt of ook geeft om smartwatchfuncties, dan kun je beter wachten op een hopelijk verbeterde tweede versie.

Polar Ignite review buiten
Hiken met de Polar Ignite Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Dat laatste ga ik in ieder geval zeker doen, want van het concept van de Polar Ignite ben ik wél overtuigd. Nu de uitwerking nog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen