[REVIEW] Samsung Galaxy A50: veilige keuze
Begin dit jaar introduceerde Samsung de Galaxy A50. Een moderne middenklassesmartphone die uitgroeide tot een van de populairste toestellen van 2019. Inmiddels is de prijs gezakt tot ongeveer €250. Tijd om te kijken of de A50 nog de moeite waard is in deze Samsung Galaxy A50 review.
De Galaxy A50 laat dankzij zijn mooie scherm en ontwerp een goede eerste indruk achter. Bovendien valt op dat hij wat moderne trekjes heeft: een groothoekcamera, een vingerafdrukscanner die in het scherm verwerkt zit en kleine druppelnotch aan de voorkant. De specificaties zijn nogal gemiddeld voor een middenklasser. Het toestel heeft een achtkernige chipset van Samsung zelf, 4GB werkgeheugen, een 4000mAh batterij, een 6,4-inch full HD+ scherm en een 25-megapixelcamera. Prima op papier. Of dat ook geldt in de praktijk, lees je hieronder.
Kijk je liever naar de review? Check dan de video hieronder. En abonneer je op ons YouTube-kanaal voor meer tech-video’s.
Goede looks
De Samsung Galaxy A50 ziet er goed uit. Dat heeft deels te maken met zijn vrij cleane ontwerp en deels met zijn scherm. Eerst maar eens het ontwerp. Voorop is bijna alleen het scherm te vinden, met een kleine druppelnotch aan de bovenkant. Onder zit een redelijke kin, maar gezien de prijsklasse is die zeker niet uitzonderlijk groot. In het scherm zit een vingerafdrukscanner verwerkt. Aan de ene kant zorgt dat voor een strak ontwerp met geen onderbrekingen aan de achterkant, aan de andere kant werkt hij relatief traag.
De achterkant van het toestel is sowieso wel bijzonder. Hij lijkt van glas, maar is eigenlijk gemaakt van plastic. Voelt iets minder luxe aan en krast sneller, maar breekt minder snel. De afwerking van de achterkant is zo dat licht dat erop reflecteert uiteenvalt in alle kleuren van de regenboog. Dat geldt voor de kleuren zwart, wit en koraal; de blauwe A50 is meer traditioneel afgewerkt. Zeker bij de zwarte versie geeft dat een erg mooi effect.
Niet alleen de behuizing van de A50 ziet er goed uit: het scherm doet dat ook. Het is zoals we vaak van Samsung zien een amoledscherm, dat intense kleuren weergeeft en een heerlijk contrast heeft. De full HD+ resolutie is ruim voldoende, waardoor het scherm er scherp uitziet. Ik moet zeggen dat de witbalans wat beter had gekund, maar hij is ook zeker niet slecht. Vooral de rijke kleuren en het hoge contrast zorgen ervoor dat dit een van de betere schermen in een budgetsmartphone is.
Presteert okay
De Galaxy A50 wordt aangedreven door een Exynos 9610 Octa-chipset van Samsung zelf. Samen met 4GB werkgeheugen zorgt die ervoor dat de telefoon snel genoeg is voor dagelijks gebruik. Heel veel meer dan dat moet je er ook niet van verwachten. De software is niet de snelste of stabielste, waardoor je zo nu en dan nog weleens een hapering tegenkomt. Ook scrollen en apps openen voelt op de A50 net wat trager dan op de snelste middenklassers. De prestaties zijn dus okay, maar als je echt waarde hecht aan de snelste ervaring moet je even verder zoeken.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de batterij. Die is met zijn capaciteit van 4000mAh weliswaar erg groot; hij presteert redelijk gemiddeld. Je komt er prima de dag mee door, maar heel veel meer dan dat is het ook niet. Opladen gaat met 15 watt. Ruim snel genoeg, maar niet zo snel dat je binnen no-time weer een halve dag gebruik kan bijladen.
Uitgebreide software
De software van de Galaxy A50 is de bekende One UI van Samsung bovenop Android 9. Zoals hierboven gemeld is dat niet de snelste software, maar hij is wel erg uitgebreid. Handige toevoegingen zijn bijvoorbeeld de Dual Messenger-functie en de nachtstand. Met die eerste kun je bijvoorbeeld twee WhatsApp-accounts op je smartphone hebben, de tweede maakt de hele interface ‘s nachts zwart om batterij te besparen en minder belastend te zijn voor je ogen. Een minder groot succes is Bixby; Samsung’s slimme assistent die minder goed is dan die van Google en vooral in de weg zit.
Grafisch vind ik de One UI ook goed in elkaar zitten. Hij is consistent, rustig qua kleurgebruik en laat veel witruimte over. Of zwartruimte, als je de nachtstand gebruikt. De stijl is misschien een beetje te rond en ‘zacht’, maar dat is vooral een gevalletje van persoonlijke voorkeur. Los daarvan zit de interface van de A50 eigenlijk precies zo in elkaar als je zou willen.
Camera’s missen scherpte
De Samsung Galaxy A50 heeft achterop drie camera’s: een 25-megapixel hoofdcamera, een 8-megapixel groothoekcamera en een 5-megapixel dieptecamera. Die laatste is nogal overbodig; hij zou moeten helpen met een betere portretmodus maar die is niet merkbaar beter dan bij toestellen die alleen een hoofd- en groothoekcamera hebben. De hoofcamera maakt vreemd genoeg alleen 12-megapixelfoto’s; ik weet niet waar de andere 13 megapixel gebleven zijn.
Foto's: WANT/Dominick Vietor
Kwalitatief zijn de foto’s eigenlijk vrij eenvoudig te omschrijven. Qua kleuren en dynamische range zijn ze voor een middenklasser bovengemiddeld goed, wat natuurlijk fijn is als je ze op klein scherm bekijkt. Qua details en scherpte zijn ze echter ondermaats, dus zodra je er een beetje op inzoomt of je ze op je computerscherm checkt gaan ze onderuit. Ook in het donker presteert de Galaxy A50 niet bijzonder goed: foto’s zijn vooral vrij snel bewogen. Maar dat geldt voor de meeste smartphones in deze klasse.
De groothoekcamera zet een vergelijkbaar beeld neer maar is kwalitatief wel duidelijk minder. Ook zijn de kleuren wat aan de fletse kant en niet erg consistent met de hoofdcamera. Desondanks is het erg praktisch om de optie van een groothoekcamera te hebben. Daar is de A50 in het budgetsegment niet uniek in, maar het blijft een duidelijk voordeel.
Foto’s: WANT/Dominick Vietor
Qua selfies en video’s is de Galaxy A50 ook okay, maar niet veel meer dan dat. Uiteindelijk is de groothoekcamera een leuke extra, maar is de A50 los daarvan geen smartphone die je om z’n camera moet kopen.
Samsung Galaxy A50 review conclusie
Het is niet moeilijk om te zien waarom de Samsung Galaxy A50 het afgelopen jaar zo populair is geweest. Hij ziet er goed en modern uit, heeft een prachtig scherm en komt van een bekend en betrouwbaar merk. Dat maakt ‘m de ideale budgetsmartphone voor iedereen die een toestel wil dat gewoon goed werkt. Dat hij helemaal up-to-date is met moderne features als een vingerafdrukscanner in het scherm, groothoekcamera en bijna randloos scherm is daarbij mooi meegenomen.
Toch valt er ook nog wel wat op het toestel aan te merken. De snelheid en stabiliteit zijn zeker niet het beste wat je voor dit geld kunt krijgen en hetzelfde geldt voor de camerakwaliteit. Ze scoren allemaal ruim voldoende, maar als dat belangrijke punten voor je zijn raden we je toch aan om even door te zoeken.
Wil je echter een budgetsmartphone waar je geen omkijken naar hebt, die prettig is in het dagelijks gebruik en er goed uitziet? Dan is de Samsung Galaxy A50 met zijn prijs van €250 een ideale keuze. Je kunt de Samsung Galaxy A50 onder andere kopen bij Belsimpel.