[REVIEW] Samsung Galaxy Fold: een prachtig prototype
De Samsung Galaxy Fold is zonder twijfel de meest besproken smartphone van 2019, maar ondanks alle verhalen hadden we er weinig tot geen ervaring mee en was een oordeel vellen vrij lastig. Samsung stelde de opvouwbare smartphone voor een aantal dagen beschikbaar en Mark ging er uitvoerig mee aan de slag. Dit waren zijn bevindingen.
Het is eigenlijk best jammer dat de innovatie van de Samsung Galaxy Fold overschaduwd wordt door de problemen die met het toestel gepaard gingen. Ondanks het feit dat het Zuid-Koreaanse bedrijf de opvouwbare smartphone te gehaast op de markt bracht, denk ik wel dat we de poging an sich moeten waarderen. Bedrijven blijven innoveren en smartphones lijken, na jaren, eindelijk weer eens echt te veranderen. Samsung loste de problemen op, bracht een tweede variant van de Galaxy Fold uit en wist mij vervolgens in een paar dagen te overtuigen dat het toestel meer is dan een gimmick.
Review liever bekijken, check dan onze video hieronder!
Wennen aan de Samsung Galaxy Fold
Ik zal niet ontkennen dat mijn eerste paar uur met de Galaxy Fold, weer voelde alsof ik voor het eerst in mijn leven een smartphone in handen had. Het kleine scherm aan de voorkant en het grote scherm wanneer de Galaxy Fold uitgeklapt was: het voelde allemaal een beetje onwennig. Zeker wanneer je de telefoon pas net in handen hebt, zal je waarschijnlijk hier en daar nog wat moeite hebben met het openvouwen van de smartphone. Het gaat namelijk hier en daar nog best wel eens stroef, al is dit dus wel iets wat naar loop van tijd went.
En wanneer je eenmaal gewend bent aan de Samsung Galaxy Fold, dan staat je wel echt een hele toffe ervaring te wachten. Zo ben ik bijvoorbeeld uitstekend te spreken over de tablet-vorm van de smartphone. Het is gewoon erg prettig in gebruik en biedt, in combinatie met de hoge kwaliteit van het scherm, een uiterst prettige gebruikerservaring.
Onder de indruk van de software
Waar ik het meeste onder de indruk van was, in de paar dagen dat ik de Galaxy Fold mocht gebruiken, was de software. Het speelt namelijk fantastisch in op wat jij aan het doen bent. Apps gaan makkelijk mee met de vormfactor, het toetsenbord is uitstekend te gebruiken met twee handen en het multitasken gaat lekker. Ik ga er iets dieper op in:
De software speelt een uiterst belangrijke rol bij de Samsung Galaxy Fold. Wanneer jij het voorste scherm gebruikt, is het namelijk wel van belang dat de overgang naar het grotere scherm zo soepel mogelijk verloopt. Niet alleen op het gebied van hardware, maar ook zeker op software. En wat dat betreft werkt het allemaal gewoon heel prettig. Heb jij bijvoorbeeld Google Maps openstaan op het kleine scherm van de smartphone, dan zal deze gemakkelijk overgaan in tablet-modus wanneer je de telefoon openklapt. En zo werkt dat bij een heel groot deel van de applicaties. Een heel groot deel, gezien het feit dat ik zelf een paar apps ben tegengekomen die dit niet hadden. Bij het openslaan van de Galaxy Fold moest ik de applicatie in sommige gevallen opnieuw opstarten om over te gaan naar het grotere scherm.
Het toetsenbord verdient van mij ook zeker wel wat credits. Op het kleine scherm is het gewoon een klein toetsenbord, zoals je dat gewend bent van je huidige smartphone. Wanneer je de tablet openslaat, krijg je te maken met een aangepast toetsenbord. Ik was vooraf een beetje bang dat ik een zelfde toetsenbord moest verwachten als bij een normale tablet (die dus over het hele scherm loopt), maar dat is gelukkig niet het geval. Het toetsenbord is in tweeën gesplitst, waardoor je met iedere duim goed bij alle letters kan. Ook dat is eventjes wennen in de eerste paar dagen, maar uiteindelijk is dit echt heel fijn.
Het is eigenlijk net zoals bij kinderen: je krijgt er zoveel voor terug!
Galaxy Fold: goed ontwerp of lastig te hanteren?
Ik kaartte dit onderwerp net al eventjes aan, maar hoe is de Galaxy Fold ontworpen. Is het makkelijk om aan de slag te gaan met deze telefoon of zorgt de vormfactor toch voor wat moeilijkheden?
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van je verwachtingen. Zo verwachtte ik bijvoorbeeld wat problemen met het 4.6-inch scherm aan de voorkant van de Galaxy Fold. Ondanks het feit dat dit scherm wel echt heel erg klein is, had ik deze eigenlijk zo goed als onbruikbaar verwacht. En dat valt dus hartstikke mee. Het scherm is wel degelijk een goede toevoeging op de telefoon en, met een vrij agressieve autocorrectie, krijg je het echt wel voor elkaar om er nog een tekstje mee te typen ook. Maar dat is het dan ook eigenlijk wel. Verwacht jij een volledig functionerende smartphone die je uitstekend kan gebruiken zoals een normale telefoon, dan ben ik bang dat je toch echt teleurgesteld gaat worden.
Wat betreft het grote scherm werkt het allemaal wel lekker. Het is zeker geen memorabele ervaring, maar valt daarnaast ook zeker niet tegen. Vergelijk het gebruik met het gebruik van een iPad-mini, maar dan wel met een aantal tweaks die zaken als typen wat makkelijker maken.
Een goede toevoeging trouwens: de vingerafdrukscanner zit aan de zijkant en dat is een heerlijke plek voor zo’n scanner. Klein detail, groot plezier.
Batterij valt tegen
Dat de Samsung Galaxy Fold krachtig is, een uitstekende camera heeft en over een goed scherm beschikt is inmiddels duidelijk. Maar hoe zit het met de batterij. Er zitten namelijk drie schermen op deze telefoon die allemaal van stroom voorzien moeten worden en hoe pakt de 4380mAh batterij dit op?
Om heel eerlijk te zijn eigenlijk best teleurstellend. Ik kan er lang en breed over praten, maar de batterij gaat gewoon niet zo indrukwekkend lang mee. Sterker nog: ik vond het, zeker in vergelijking met de batterij van een gemiddeld vlaggenschip, best wel teleurstellend. De batterij gaat zeker niet lang mee, terwijl het opladen van deze batterij voor mijn gevoel dan wel weer lang duurde. Zonde.
Samsung Galaxy Fold: niet voor iedereen
Het mag inmiddels duidelijk zijn dat de Samsung Galaxy Fold niet voor iedereen is. Het is een voorproefje op de toekomst en zeker geen massaproduct. Dat is overigens ook helemaal niet hoe Samsung hem op de markt wil brengen. Je tikt er meer dan €2020 voor af en zit vervolgens met een vormfactor waarmee je weinig tot geen ervaring hebt.
De Galaxy Fold is zeker weten een product voor de tech-gekkies, die knettergek zijn op technologie en de tofste innovaties in huis willen halen. Wat dat betreft zit je helemaal goed. Dat wil overigens niet zeggen dat de Fold niet gebruikt kan worden als een platform om je Candy Crush levels mee te vernietigen, maar gezien de hoge prijs is dat niet een reden om de telefoon aan te schaffen.
The Good & The Bad
We snappen dat al het bovenstaande best veel kan zijn, daarom zetten we alle plus- en minpunten voor je op een rij:
The Good
- De software
- Toetsenbord
- Vingerafdrukscanner
- Kwaliteit display erg goed
- Manier van vouwen werkt prettig
- Vouwen werkt prettig
The Bad
- Scherm aan de voorkant wel echt klein
- Batterij gaat best snel leeg
- Opladen batterij duurt best lang
- Prijs erg hoog
- Niet alle apps ondersteund
Samsung Galaxy Fold: een prachtig prototype
De Samsung Galaxy Fold is naar mijn mening een prachtig prototype. En daar is eigenlijk alles mee gezegd. Het is overduidelijk geen product voor de consument en voor het opvouwbare gedeelte lever je nog best wel het een en ander in. Wie opzoek is naar een nieuwe telefoon kan deze Galaxy Fold overslaan.
Maar nadat ik de telefoon een paar dagen gebruikt heb, moet ik wel eerlijk zeggen dat ik verrast ben door hoe fantastisch deze vormfactor kan werken. Samsung heeft de schoenen aangetrokken en de eerste stapjes gezet. We zijn op dit moment misschien nog niet klaar voor een sprint, maar het is wel duidelijk een groot onderdeel van de training. Over vijf jaar weten we niet beter dan dit soort telefoons, dat weet ik bijna zeker. En als jij je hand wil leggen op het product dat er als eerste (op een serieus goede manier) aan de haal ging, dan zit je helemaal goed.
De Samsung Galaxy Fold is een prachtig prototype.