Relatie met een robot: 3 dingen die je van te voren moeten weten

Wetenschap Lisanne Beijen 15 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Een partner of nieuwe vrienden vinden was nooit makkelijk maar de regels rondom social distancing en de gesloten horeca maakten dit in 2020 en 2021 tot een extra grote uitdaging. Moderne 21e eeuwse technologieën bieden echter oplossingen voor dit probleem. Tenminste, als je open staat voor een vriendschappelijke relatie en/of intimiteit met een robot of kunstmatige intelligentie (AI).

Welke haken en ogen er zitten aan een relatie met een AI of robot legt onderzoeker Rob Brooks uit in zijn nieuwe boek ‘Artificial Intimacy‘. Hieronder een paar dingen waar je, voordat je een robot verkering vraagt, nog maar eens goed over na moet denken.

Een robot kan een sociaal netwerk niet vervangen

Wie veel tijd op social media spendeert denkt misschien veel over hun (Facebook- en Instagram-) vrienden te weten. Het algoritme van social media laat ons immers precies zien waar onze vrienden mee bezig zijn. Social media zoals Facebook. Instagram en TikTok weten precies hoe ze onze aandacht kunnen krijgen en vasthouden.

De waarheid blijft; de tijd die we met dit algoritme spenderen, spenderen we niet met onze vrienden. We voelen ons misschien verbonden maar dat zijn we steeds minder. De effecten hiervan op onze mentale gezondheid kan groot zijn, aldus Rob Brooks, evolutionair bioloog aan de School of Biological Earth and Environmental Sciences in Sydney.

Ondanks dat sommige robots en AI erg sociaal lijken en ons middels hun ‘menselijke algoritmen’ voorzien van aandacht en informatie kunnen ze nooit ons menselijke sociale netwerk vervangen, zo stelt Brooks in zijn nieuwe boek over virtuele vriendschappen, digitale geliefden en algoritmische matchmakers.

Sophia-robot, robots
De Sophia-robot (Afbeelding: Wikimedia)

Informatie toevertrouwen aan een robot of AI heeft niet hetzelfde effect

Een belangrijk aspect van het opbouwen van een (vriendschappelijke) relatie is om ons te verplaatsen in de ander. Dit gebeurt wanneer we persoonlijke informatie met elkaar delen en elkaar persoonlijke vragen durven stellen.

Tegenwoordig bestaan er steeds meer apps die deze persoonlijke vragen voor ons bedenken en stellen. Zo hoef jij dit ‘zware’ werk niet te doen. Veel mensen delen makkelijker persoonlijke informatie met een computer dan met een ander persoon. Op basis van die informatie kan een robot of AI makkelijk de juiste vragen aan je stellen.

Dit werkt echter maar in een richting. Een AI of robot heeft jou vaak niet veel te melden. Het leeft immers geen leven in de offline wereld. Doordat we ons niet goed kunnen verplaatsen in een robot of AI is het moeilijk een diepgaande relatie op te bouwen.

elektronische huid RMIT
Robot, mens of een beetje van beide? (Afbeelding: RMIT University)

AI en robots bieden oplossingen maar geen vervanging

Kunstmatige intelligentie kan oplossingen bieden wanneer iemand eenzaam en geen mensen om zich heen heeft. Zo praten mensen soms al tegen Siri, Google Assistant en Alexa om zich minder alleen te voelen.

Toch geven een computer, robot en AI niet dezelfde stimulatie die echt menselijk contact geeft. Hier hebben we het over menselijk lichamelijk contact, maar waarschijnlijk belangrijker de mentale stimulatie van een gesprek tussen twee hersenen in plaats van een stel hersenen en een algoritme dat niet zozeer uitdaagt maar alleen behaagt. Al is volgens Rob Brooks iets zeker beter dan niets.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen