Hoe de de geur van rotte eieren je laptop en smartphone sneller gaat maken
Een smartphone en een laptop verdienen een accu die lang meegaat. De geur van rotte eieren kan daarbij helpen, is nu het idee. Een team van onderzoekers ontdekte dat zwavel kan helpen de accuduur te verlengen. Wanneer je dat element combineert met waterstof, dan houd je de geur van rotte eieren over. Eet smakelijk.
Het team dat hiermee bezig is, werkt bij de Monash University in Australië. Het ontwikkelde een batterij die werkt op lithium en zwavel. Dat zorgt ervoor dat lithium snel verplaatst kan worden en dat de levensduur en de prestaties van batterijen erop vooruitgaan. Laten we hopen dat we daar niets van merken met onze neuzen.
Accu in smartphone kan alle hulp gebruiken
Wanneer je de nieuwe accu vergelijkt met de huidige versies, dan hebben de zwavelbatterijen een vijf keer zo hoge dichtheid. Met andere woorden: het bereik van een Tesla Model S zou tot 3.200 kilometer opgerekt worden. Als je de Europese wegen volgt, dan kom je daarmee van Amsterdam tot aan Ankara (ongeveer).
Het team ontdekte dat de tussenlaag van de accu, die de electrodes gescheiden houdt, polysulfiden tegenhoudt. Dat is een bijproduct dat ontstaat binnen de accu en invloed heeft op de levensduur van de batterij. Dat bijproduct zorgt ervoor dat de accu er sneller op achteruitgaat en dus minder lang mee kan gaan.
2.000 keer opladen
De onderzoekers verwachten dat de accu’s, met lithium en zwavel, tot tweeduizend keer op te laden zijn. Huidige accu’s laad je vaak driehonderd tot vijfhonderd keer op, maar daarna gaat de batterij er rap op achteruit. Binnen die marge behoudt de batterij tachtig procent van zijn oorspronkelijke vermogen.
Daarnaast is het fijn dat zwavel-lithium-accu’s geen zeldzame grondstoffen nodig hebben. Dergelijke grondstoffen zijn niet alleen duur, maar ook een ramp voor het milieu. Aangezien zwavel ook weer een bijproduct is, afkomstig uit de metallurgie- en kerosine-industrieën, zou het mooi zijn als we die op deze duurzame manier kunnen inzetten voor onze behoeften.
Journal of Materials Chemistry A