Safety4Her: app moet boerka- en nikab­draagsters helpen

Tech Raymon Mens 19 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Het is je vast niet ontgaan. Sinds 1 augustus mag in onderwijs- en zorginstellingen, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer geen gezichts­bedekkende kleding meer worden gedragen. Het ‘boerkaverbod’ is veelomvattend en de makers van een nieuwe app genaamd Safety4Her vrezen voor de veiligheid van vrouwen die een boerka of nikab dragen.

De makers vrezen dat het nikabverbod agressie opwekt bij “islamofoben en racisten”. Gesluierde moslima’s kunnen via de app alarm slaan als ze worden lastiggevallen op straat of wanneer er een hardhandig burgerarrest wordt uitgevoerd. Mannelijke moslims in de buurt ontvangen dan een melding en kunnen helpen om de situatie te “de-escaleren”, is de gedachte.

Safety4her heeft bekend boegbeeld

De app die de naam Safety4her heeft, is nog in aanbouw. Wie de makers precies zijn, staat nergens. Er is echter wel een boegbeeld uitgekozen, namelijk Ismail Ilgun. De Zaandammer met Turkse roots is vooral bekend als voormalig ‘treiter­vlogger’/’haakneus­vlogger’. Hij toont in een video hoe de app werkt. Een gesluierde vrouw mag van een andere burger niet de bus in. Ze is het daarmee oneens, waarna ze de app gebruikt. Ilgun is in de buurt en komt samen met een vriend de situatie de-escaleren.

De maker, die niet op onze verzoeken tot contact reageerde, haalt momenteel geld op voor de ontwikkeling van de app. Er is nog een kleine 5.000 euro nodig om van start te gaan. De app moet zowel naar iOS als Android komen.

Verbod boerka, nikab en gezichtsbedekkende kleding

De video maakt niet duidelijk of de vrouw daadwerkelijk volledig gezichtsbedekkende kleding droeg. We zien alleen haar achterkant. Het lijkt ons dan ook goed dat de app niet alleen een alarmfunctie krijgt, maar ook een informatieve functie. Een boerka of nikab zijn verboden, maar hoe zit het met andere gezichtsbedekkende kleding? Wanneer is het te bedekkend? Informatie is ook een machtig middel om mee te schermen. Misschien is dat nog wel effectiever dan het inroepen van de hulp van andere moslims in de buurt.

Het is overigens niet voor het eerst dat een zogenaamde alarm-app wordt gemaakt waarmee hulp van burgers in de buurt kan worden gevraagd. De Nederlandse Hartstichting bracht enige tijd geleden de inmiddels succesvolle Reanimatie-app uit. Die heeft ook een informatief component.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen