FTX cryptokoning Sam Bankman-Fried valt definitief: dit is zijn verhaal
Sam Bankman-Fried was lange tijd een van de prominentste figuren in de wereld van crypto. Nu is hij veroordeeld en riskeert hij een gevangenisstraf van mogelijk 110 jaar. Hoe is het zover gekomen met de oprichter van FTX?
Na maanden van een juridische strijd heeft een jury in de Verenigde Staten de 31-jarige Sam Bankman-Fried veroordeeld. De voormalige cryptomiljardair staat nu mogelijk tientallen jaren gevangenisstraf te wachten. Zijn precieze straf wordt op 28 maart bekendgemaakt. Maar wat ging hier allemaal aan vooraf?
De val van cryptokoning Sam Bankman-Fried
Het verhaal van Sam Bankman-Friedl lijkt wel een Netflix-serie. De 31-jarige Amerikaan werd vorig jaar gearresteerd nadat zijn cryptobedrijf FTX failliet was gegaan. Volgens aanklager Damian Williams heeft hij “een van de grootste financiële fraudes in de geschiedenis van de Verenigde Staten” gepleegd om zichzelf tot koning van de crypto te kronen.
Vóór zijn arrestatie deed Sam Bankman-Fried zich voor als een echte cryptokoning. Hij omgaf zich met beroemdheden, had contact met politici in Washington en verscheen regelmatig in de media om te praten over de wereld van crypto.
Volgens de aanklagers heeft Sam Bankman-Fried zich schuldig gemaakt aan liegen, bedriegen en stelen. Hij lokte kredietverstrekkers en investeerders om vervolgens zelf miljarden uit het bedrijf te halen en zo het bedrijf te gronde te richten. De aanklagers hebben in totaal zeven aanklachten van fraude en witwassen ingediend.
Vijf van deze aanklachten kunnen resulteren in een maximale gevangenisstraf van elk 20 jaar. De overige twee kunnen elk 5 jaar gevangenisstraf opleveren. Dus in totaal kan de straf oplopen tot 110 jaar. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat hij daadwerkelijk de maximale straf zal krijgen, maar desondanks verdwijnt hij waarschijnlijk tientallen jaren achter de tralies.
Sam Bankman-Fried beweert dat de aanklachten ongegrond zijn. Zijn advocaat is dan ook teleurgesteld in het vonnis. Toch lijkt hij vooral geïsoleerd te staan, aangezien drie van zijn voormalige beste vrienden en collega’s, evenals zijn ex-vriendin, schuld hebben bekend. Bovendien hebben ze tegen hem getuigd in de hoop strafvermindering te krijgen.
De werkwijze van de voormalige topman van FTX
Sam Bankman-Fried voerde zijn zaken op een opmerkelijke manier. In de beginperiode ontving hij deposito’s van FTX-klanten voor zijn eigen bedrijf, Almada Research, om het geld veilig te stellen. In plaats daarvan gebruikte hij dat geld om schulden van Almada Research af te betalen, onroerend goed te kopen, risicovolle investeringen te doen en zelfs politieke donaties te financieren. Met andere woorden, hij financierde zijn eigen uitgaven met het geld van cryptoklanten.
“Hij wist dat het verkeerd was, maar hij deed het toch. Hij dacht dat hij slimmer en beter was dan iedereen en dat hij er daarom mee weg kon komen,” zei assistent-aanklager Nicolas Roos in zijn slotpleidooi.
De advocaat van Sam Bankman-Fried beweert echter dat het eerder te wijten was aan slecht beoordelingsvermogen zonder opzet en noemt het geen misdaad. “Hij werd overspoeld door de snelle groei van het bedrijf als eenvoudige wiskundige.”
8 miljard dollar weggesluisd
Het moet wel een enorme uitdaging zijn geweest, want toen FTX failliet ging, had Sam Bankman-Fried met zijn bedrijf Almada Research een schuld van 8 miljard dollar aan FTX. Volgens hem waren de geldtransfers tussen de bedrijven volkomen legitiem.
Pas toen nieuwe leidinggevenden aan het roer kwamen bij FTX, werd duidelijk wat voor puinhoop Sam Bankman-Fried had achtergelaten. Tegen die tijd was het te laat om het te herstellen, en konden veel klanten hun geld niet terugkrijgen.
Gelukkig hebben de advocaten die aan de zaak werken al een aanzienlijk bedrag teruggevonden dat via Almada Research was weggesluisd. Deze zoektocht zal waarschijnlijk nog een tijd doorgaan.
Dit krankzinnige bedrag verdiende Apple afgelopen kwartaal per seconde