Samsung Galaxy S21 wint het op dit gebied van de Galaxy S21 Ultra
Wanneer je de Samsung Galaxy S21 Ultra in huis haalt, dan verwacht je het beste model te hebben. Op heel veel vlakken klopt dat ook. Maar op een enkel vlak zien we dat de reguliere versie van de Galaxy S21 toch een beetje beter is dan het Ultra-model. Maar of dat heel erg is, daar kun je het nog eens over hebben.
Ben je een fervent gebruiker van de slowmotionvideofunctie? Dan kun je waarschijnlijk beter kiezen voor de Samsung Galaxy S21 of de Galaxy S21 Plus. Op de specificatiepagina van de telefoons staat namelijk dat ze ondersteuning aanbieden voor native 960 fps super slowmotionvideo-opnamen. En dat terwijl de Ultra daar softwaretrucjes voor nodig heeft. Daar is de ondersteuning dus niet ingebouwd.
Samsung Galaxy S21 Ultra
De telefoons maken dus gebruik van verschillende dingen om nagenoeg hetzelfde effect te bereiken. De Galaxy S21 (Plus) kan 0,5 seconde aan video opnemen in 960 frames per seconde, dat resulteert in zestien seconden aan video. De Galaxy S21 Ultra is in staat één seconde aan video op te nemen in 480 frames per seconde. Die beelden worden digitaal opgeschaald naar 960 fps, voor een video van 32 seconden in totaal.
Met andere woorden: de helft van de frames die de Samsung Galaxy S21 Ultra opneemt, zijn duplicaten — en dat kan leiden tot vervelende effecten, zoals ghosting of een vreemde waas. Tenzij de software van Samsung zo goed is, dat het gemis van die frames opgevangen kan worden.
Niet vreemd
Samsung leunt op de 12 megapixelcamera’s die aanwezig zijn op de Samsung Galaxy S21 (Plus)-modellen. Die sensoren kunnen beelden in 960 frames per seconde opvangen, omdat er meer dram (dynamic random acces memory) aanwezig is. De 108 megapixelsensoren van Samsung hebben niet dezelfde hardware als de andere cameramodules, waardoor de camera op de Ultra dus net even anders werkt.
Desondanks is het een opvallend gegeven, omdat ook de Qualcomm Snapdragon 888-processor – aanwezig in de Ultra – ondersteuning aanbiedt voor video’s in 960 fps. Wellicht dat Samsung in de toekomst meer uitleg kan geven over chipset- en sensorondersteuning, zodat de kwestie opgehelderd kan worden.