Hands-on: alles wat je wil weten over de Samsung Galaxy S24 (Ultra)

Smartphones Jeroen Kraak 18 jan 2024
Leestijd: 6 minuten

Samsung heeft eindelijk de Galaxy S24-serie uit de doeken gedaan. Tijdens een hands-on-sessie mocht WANT-redacteur Jeroen Kraak al kennismaken met het toestel, en hij vertelt wat hem allemaal opvalt.

Tijdens Galaxy Unpacked presenteerde Samsung de S24, S24+ en de S24 Ultra. Het zijn de nieuwe vlaggenschepen van het bedrijf. Wat meteen opviel tijdens de presentatie was natuurlijk het AI-gedeelte, wat er zeer veelbelovend uitziet.

Maar wat kun je er allemaal mee en is het echt fijn om te gebruiken? We mochten al een klein beetje spelen met de telefoon en delen de eerste indruk met je.

Uiterlijk van de Samsung Galaxy S24-modellen

Het uiterlijk van de Samsung Galaxy S24 lijkt ontzettend veel op dat van de S23. Toch zijn er wat subtiele veranderingen doorgevoerd die je niet meteen zal zien.

Bij de ‘gewone’ Samsung Galaxy S24 zijn de zijkanten wat vlakker en is deze wat meer glossy, in plaats van het satijn van de S23. De mattere kleur moet ‘m nog meer een premium uitstraling geven. De hoeken zijn wat ronder voor een betere grip. Stiekem heeft het best wel veel weg van de iPhone 15, alleen is er geen Dynamic Island en ziet de camera er wat anders uit.

Samsung Galaxy S24 hands-on: dit kan je allemaal met AI
De drie modellen (Afbeelding: Samsung)

Bij de Samsung Galaxy S24 Ultra zijn de verschillen wat duidelijker. Het is met een afmeting van 6.8-inch nog steeds een enorme telefoon. Net zoals bij de iPhone Pro, is ook Samsung met zijn premium-model overgestapt op titanium, waardoor de smartphone ook echt lichter wordt. Van een van de grootste ergernissen is afscheid genomen: de ronde hoeken. Het scherm is nu gewoon plat zodat je er goed met de S-pen op kunt schrijven. Tijdens de hands-on liggen alle modellen dan ook prima in de hand.

Qua kleuren heeft Samsung wel wat meer risico genomen. Naast zwart en grijs komt het ook met violet en zacht geel. Beide kleuren zijn erg subtiel en wat mij betreft ziet de violet-versie er erg mooi uit.

Onder de motorkap

Bij de Samsung S24 en S24+ stapt Samsung weer over van Snapdragon naar Exynos. Of dit voor- of nadelig is, daar is de hands-on wat te kort voor.

Bij Samsung Galaxy S24 Ultra is er wel gewoon vastgehouden aan Qualcomm. De Ultra draait op de Snapdragon 8 Gen 3. Daarnaast krijgt de gewone S24 8 GB RAM mee, en de S24+ en de Ultra hebben elk 12 GB RAM.

Samsung Galaxy S24 hands-on: dit kan je allemaal met AI
(Afbeelding: Samsung)

Ook qua batterij liggen de S24+ en de Ultra dicht bij elkaar. Die hebben respectievelijk een 4.900 mAh en 5.000 mAh capaciteit. De gewone Samsung Galaxy S24 moet het doen met 4.000 mAh.

Het enige verschil qua scherm tussen de S24+ en S24 Ultra is de afmeting: 6.7-inch vs. 6.8-inch. Beide hebben AMOLED QHD+ met een adaptieve verversingssnelheid van 120 Hz. De gewone S24 moet het doen met FHD+ AMOLED. De afmeting van dat model is 6.2-inch. Alle drie hebben ze overigens een piekhelderheid van 2.600 nits.

Camera

Qua camera hebben de S24 en S24 Ultra dan weer dezelfde specs. Dit is een 12 MP frontcamera, 50 MP groothoekcamera, 10 MP telefotocamera en 12 MP ultragroothoekcamera. Daarnaast is er 3x optische zoom en een tot 30x digitale zoom.

De Samsung Galaxy S23 Ultra knalt eruit qua camera. Daar zit het grote verschil in de groothoekcamera en de telefotocamera. De ultragroothoeklens heeft namelijk 200 megapixels. De quad-telefotolens heeft dan weer 50/10 MP. Daarnaast heeft het model tot 5x optische zoom.

Google geeft Circle to Search functie die Shazam overbodig maakt
Circle to search Samsung S24. (Afbeelding: Samsung)

Samsung Galaxy AI

Tijdens de hands-on heb ik vooral de kans gekregen om te spelen met verschillende AI-functies. Wel ben je hiervoor vooral afhankelijk van een goede internetverbinding. In de zaal waar ik vooral de Samsung Galaxy S24 Ultra gebruikte viel die wat tegen, maar was toch de potentie te zien van Galaxy AI.

Verschillende AI-functies komen al wat bekend voor en zie je bijvoorbeeld ook op de Google Pixel 8 Pro. Zo gaat het bewerken van foto’s erg simpel. Toch zijn er wel kleine verschillen. Zo is het mogelijk om bepaalde voorwerpen op een foto te verplaatsen.

Het fijne aan de Samsung Galaxy S24 Ultra is dat hij meteen voorstelt wat er verbeterd kan worden. Ziet de AI een reflectie, als je bijvoorbeeld een foto door een raam maakt, dan kan je met een druk op de knop deze reflectie verwijderen.

Het fijnste qua fotografie is dat bij een zoom de AI de kwaliteit een flinke boost kan geven. Vooral foto’s in het donker zijn hiervoor flink beter. Bij de Samsung Galaxy S24 maak je foto’s die bijna niet meer kunnen mislukken en je vraagt je af of je nog echt moet nadenken bij een foto over bijvoorbeeld de belichting en de compositie. Zelfs dit kan de AI op de Samsung Galaxy S24 Ultra gewoon aanpassen.

Samsung Galaxy S24 hands-on: dit kan je allemaal met AI
AI helpt je bij notities. (Afbeelding: Samsung)

Meer dan fotografie

Maar de AI gaat veel verder dan alleen foto’s. Ook in het dagelijks gebruik maakt het je taken gestroomlijnd. Als je aantekeningen maakt, zet die met één druk op de knop deze krabbels in een overzichtelijk geheel.

Een hele geinige is dat je AI ook e-mails en berichten voor je kan laten schrijven. Je stelt bijvoorbeeld een antwoord op en dan kan je de AI de opdracht geven om dit te veranderen in een formeel, informeel of sociaal bericht. Tijdens de hands-on was het best geinig om te zien en het werkt ook nog eens erg goed.

Een van de fijnste functies is wat mij betreft de real-time vertalingen die je kan uitvoeren. Zelfs tijdens een telefoongesprek met iemand uit een ander land kan de Samsung Galaxy S24 Ultra gewoon vertalen. Hetzelfde principe geldt ook als je je telefoon aanzet en in gesprek bent met een taxichauffeur. Het is vrij indrukwekkend dat je straks geen cursus Spaans nodig hebt om gesprekken te voeren.

Toch is er wel een nadeel, aangezien deze laatste functie geen Nederlands ondersteunt. Hoewel Samsung niet precies weet wanneer onze taal toegevoegd gaat worden, denkt het wel dat het ergens dit jaar nog zal zijn.

Google Lens 2.0

De leukste functie voor mij tijdens de hands-on was misschien wel de cirkel-functie. Hiermee kun je door op een knop te drukken het beeld stilzetten en vervolgens iets omcirkelen waarover je meer wil weten. Zie je bijvoorbeeld in een Netflix-serie bepaalde schoenen die je wil hebben, dan zet je door die functie er gewoon een cirkel omheen.

Vervolgens wordt er net zoals bij Google Lens gezocht naar het voorwerp en krijg je goede resultaten te zien. Zo kon ik zelf heel makkelijk de Nikes die ik droeg terugvinden.

Dan blijft als laatste de prijs over en daar zit best een opvallend iets in. De S24 en S24+ zijn beide 50 euro goedkoper. Het instapmodel van de Ultra is dan juist weer 50 euro duurder. Hieronder een overzicht van de instapprijzen:

  • Galaxy S24: vanaf 899 euro
  • Galaxy S24+: vanaf 1.149 euro
  • Galaxy S24 Ultra: vanaf 1.449 euro

CES 2024 | Samsung laat met AI zien dat we allang in de toekomst leven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen