Samsung Galaxy Z Fold6 Review: ‘AI voor de hoofdprijs en weinig spannends’
De Samsung Galaxy Z Fold6 is inmiddels een tijdje op de markt en WANT-hoofdredacteur Mark Hofman heeft weken kunnen spelen met het toestel. Is het wat?
De Samsung Galaxy Z Fold6: een zesde generatie opvouwbare smartphone voor de prijs van 1959 euro die volledig leunt op de AI-kunsten van Google. Het klinkt niet als een goed verhaal.
Kijk je wat verder dan de kaft, is de zesde generatie van de Fold echt niet verkeerd. Maar waar ik in 2019 nog dacht dat dit echt wat kon worden, ben ik in 2024 volledig kwijt voor wie dit toestel nu precies bedoeld is.
Het wordt er niet goedkoper op met de Samsung Galaxy Z Fold6
In 2019 maakten we voor het eerst kennis met de opvouwbare smartphone van Samsung. De Galaxy Fold was innovatief (opstartproblemen daargelaten) en het prijskaartje van 1999 euro schrikbarend. Alleen voor een nieuw type product was de hoge adviesprijs misschien niet zo heel erg gek. Sterker nog, als die prijs in de jaren daarna zou gaan dalen zou het product best nog wel eenseen succes kunnen worden.
Die prijs daalt alleen niet. Vijf jaar na de lancering van de eerste Galaxy Fold kost de opvouwbare Android-smartphone slechts 40 euro minder en dat is een probleem. Zeker aangezien het toestel, net als alle andere smartphones op dit moment, qua ontwikkeling een beetje stilstaat.
Voor 1959 euro heb je een Samsung Galaxy Z Fold6 die niet heel veel verschilt van de Galaxy Z Fold5. Natuurlijk is de tweede generatie Galaxy AI vernieuwing, maar net als bij de Galaxy S24 Ultra van eerder dit jaar is dat niet genoeg voor de Nederlandse gebruiker.
Wil dat zeggen dat de Samsung Galaxy Z Fold6 een slechte Android-smartphone is? Absoluut niet, want de telefoon zelf is goed. Het is alleen de prijs waar ik mee zit.
Kleine verbeteringen voor de Samsung Galaxy Z Fold6
De Samsung Galaxy Z Fold6 heeft veel overeenkomsten met de Galaxy Z Fold5. Dezelfde batterij, hetzelfde camerasysteem (AI doet hier het werk overigens wel wat beter) en dezelfde laadsnelheden. Maar dan wel voor meer geld dan Samsung er vorig jaar voor wilde hebben.
Er zijn overigens wel wat subtiele wijzigingen te vinden. Zo heeft het toestel, net als de Galaxy S24 Ultra, een wat hoekiger ontwerp gekregen, wat de telefoon naar mijn idee nog iets strakker maakt. Het scharnier is verbeterd, zodat het nog meer vuil tegen kan houden.
De camerabehuizing heeft een iets ander uiterlijk gekregen, er zit onder de motorkap een grotere Vapor Chamber voor extra koeling en de schermranden zijn iets dunner geworden. De beeldschermen zelf hebben bij dit nieuwe model ook een piekhelderheid van 2600 nits en de Snapdragon 8 Gen 3 zorgt voor meer power.
Zou ik nog bijna vergeten dat Samsung een probleem met het voorste scherm (voorzichtig) aanpakt.
Scherm voorkant beter te gebruiken
Dat probleem met het scherm zorgde ervoor dat de opvouwbare smartphone moeilijk te gebruiken was als een gewone smartphone, doordat typen op het toestel door het smalle scherm best moeilijk was. Samsung heeft dit naar eigen zeggen opgelost door dat beeldscherm 1 mm breder te maken. Een hele kleine wijziging die wel iets van verbetering brengt, maar naar mijn idee het voorste scherm nog steeds onbruikbaar maakt voor het typen van teksten.
Samsung heeft me verteld dat dit voornamelijk te maken heeft met het feit dat het zich met de Galaxy Z Fold6 voor een groot deel ook richt op de Aziatische markt, waar mensen doorgaans kleinere handen hebben en voor wie het scherm juist wel heel erg goed is. We kunnen niet alles hebben wat dat betreft.
Fold6 toch wel goed
Daarmee zijn de echte verbeteringen, op Galaxy AI na, wel een beetje benoemd. Dit maakt van de Samsung Galaxy Z Fold6 wel een kneitergoede opvouwbare smartphone. De beeldschermen werken uitstekend, het camerasysteem presteert goed en de batterij neemt het toestel lang genoeg mee op sleeptouw.
In de afgelopen vijf jaar is de Galaxy Z Fold uitgegroeid tot een perfect voorbeeld van hoe snel een nieuw concept zich kan ontwikkelen. Het kan vandaag de dag qua specificaties makkelijk mee met de Galaxy S-serie van Samsung en de iPhone van Apple.
En dan is het ook nog heel erg leuk in gebruik.
Galaxy AI op de Samsung Galaxy Z Fold6
Dat komt ook door de tweede generatie Galaxy AI. In de instellingen is een lijst aan AI-functies te vinden die het gebruik van de smartphone makkelijker, leuker en fijner maakt. Een assistent voor telefoongesprekken, die gesprekken live kan vertalen, de mogelijkheid om dit ook met gesprekken in het echte leven te doen en Note Assist om notities samen te vatten, te verbeteren en samen te stellen.
Klinkt allemaal erg leuk, maar veel van de functionaliteiten zijn nog niet in het Nederlands beschikbaar of worden beperkt doordat ze in minder populaire apps beschikbaar zijn. Zo heeft de Samsung Browser een functie van Arc overgenomen waarmee AI een hele webpagina kan samenvatten, maar die browser gebruikt bijna niemand. Het is ook in de berichtenapp van Samsung zelf mogelijk om teksten samen te vatten, te vertalen of een andere stijl te vinden, maar ook deze app wordt door bijna niemand gebruikt.
Drawing Assist zorgt ervoor dat je halfbakken tekeningen omgetoverd worden tot daadwerkelijke kunstwerkjes (leuk!) en Sketch to Image voorziet je foto’s van unieke toevoegingen. Zo teken je bijvoorbeeld een bij op de achtergrond van je eerder gemaakte foto en zal AI dit zelf toevoegen.
En waar dit soort toevoegingen op hun eigen gebied indrukwekkend werken, zijn het geen baanbrekende dingen die veel mensen op dagelijkse basis zullen gebruiken.
Geen goede zaak
Dat brengt me bij hetzelfde punt dat ik in januari maakte bij de Samsung Galaxy S24 Ultra. Hoewel AI een goede toevoeging is aan smartphones, vind ik het geen goede zaak dat dit de grotere verbetering van een nieuw model is. Zeker niet omdat veel van de functionaliteiten ook naar oudere smartphones komen.
De Samsung Galaxy Z Fold6 heeft een paar kleine verbeteringen met daar bovenop nog het vernieuwde Galaxy AI, wat een prijsstijging van 100 euro goed moet praten. De adviesprijs is inmiddels gezakt naar 1959 euro (was eerst 1999 euro), maar de verbeteringen praten dit niet goed.
Kijk je naar de Galaxy S Ultra-toestellen van de afgelopen drie jaar en de iPhone-modellen van de afgelopen drie jaar, dan lijkt de tijd een klein beetje stil te staan. Om dit nu al te ervaren met de opvouwbare smartphone, slechts vijf jaar nadat hij verscheen, vind ik een pijnlijke bevinding.
Samsung Galaxy Z Fold6: kopen of laten liggen?
De Samsung Galaxy Z Fold6 is een goede foldable die het concept uit 2019 beter neerzet dan tot nu toe werd gedaan. Galaxy AI, dat voornamelijk leunt op Google Gemini, heeft prettige functionaliteiten met hier en daar een toffe party trick, waar ik Samsung zeker voor wil prijzen.
Maar ‘prijs’ is ook precies waar het helemaal misgaat met de Galaxy Z Fold6. Het instapmodel van de Galaxy S24 Ultra is 700 euro goedkoper en voor dat geld krijg je een scherm aan de voorkant dat je net niet lekker kunt gebruiken en dus een extra groot scherm aan de binnenkant.
Er zullen vast techliefhebbers zijn die het geld neer willen leggen om het nieuwste van het nieuwste te proberen, maar met dat prijsverschil is er voor de gewone consument echt geen reden om dit toestel boven de Samsung Galaxy S24 Ultra te verkiezen.
Zonde, want op deze manier zal het concept nooit echt zijn vleugels uit kunnen slaan.
Review: de Motorola Edge 50 Neo is een middenklasser die lijkt op een vlaggenschip
Galaxy Z Fold6
Samsung
Pluspunten
- Ontwerp voelt strakker
- Camera doet zijn werk
- Batterij is prima
- Software werkt goed
- Nieuw scharnier houdt meer vuil tegen
Minpunten
- Prijs te hoog
- Galaxy AI te beperkt
- Upgrades zijn matig
- Verbetering voorste scherm niet genoeg
De Samsung Galaxy Z Fold6 brengt het concept uit 2019 naar grote hoogte, maar de prijs doet hem de das om. De smartphone presteert goed, maar de paar kleine wijzigingen en de beperkte Galaxy AI-ervaring verantwoorden de prijsstijging van honderd euro niet. Zeker niet aangezien die prijs na vijf jaar überhaupt al een stuk lager had moeten liggen.