De schokkende Temu-documentaire die je als klant (niet) wil zien

Apps Jeroen Kraak 5 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

De Chinese webwinkel Temu verovert in rap tempo de wereld. Maar wat zit er precies achter bij de AliExpress 2.0?

Vroeger hadden we AliExpress uit China en tegenwoordig hebben we Shein en Temu. De webwinkels zijn ongekend populair vanwege de lage prijzen. Maar wat zit er achter die goedkope producten en waarom zijn we zo verslaafd aan die webwinkels?

De Engelse onderzoeksjournalist Ellie Flynn dook dieper in het Chinese bedrijf. Zij heeft de documentaire The Truth About Temu: Dispatches gemaakt. Die documentaire geeft een zeer verontrustend beeld.

De opmerkelijke Temu-documentaire

In de documentaire over Temu komt een verontrustend beeld naar voren. Zo deed het programma onderzoek naar een zilveren ketting die slechts 2,17 pond kostte en bracht deze naar een toxicoloog. Deze ketting bleek volgens de test tien keer meer lood te bevatten dan is toegestaan.

En dat wil je echt niet, want blootstelling aan zware metalen kan problemen veroorzaken zoals mentale en fysieke problemen, bijvoorbeeld miskramen, verminderde vruchtbaarheid en schade aan vitale organen.

Ook bij een besteld kinderkastje van 11,07 pond bleek iets niet pluis. Dit artikel bevatte antimoon, wat schadelijk kan zijn voor het zenuwstelsel.

Valse keurmerken

Daarnaast kwam het programma erachter dat sommige elektrische producten worden aangeboden met bepaalde certificeringen van bekende keuringsinstanties. Een daarvan is VDE, die keuringsinstantie liet echter weten dat twee producten die voorkomen in het onderzoek niet getest werden door het bedrijf. Er stond dus valse informatie op Temu.

Hetzelfde geldt voor medische producten die goedgekeurd zouden zijn door de Amerikaanse gezondheidsinstantie FDA. Dat bleek dus ook niet te kloppen.

Daarnaast hield Temu zich ook niet aan leeftijdsregels. In sommige landen mogen bepaalde airsoftgeweren alleen door klanten van een bepaalde leeftijd worden gekocht. Temu deed geen leeftijdsonderzoek. Bij een eigen blik op de site blijken er tevens airsoftwapens verkocht te worden die in Nederland alleen zijn toegestaan voor volwassenen van 18 jaar en ouder en mensen die lid zijn van de Nederlandse Airsoft- en Belangenvereniging.

Dit vindt Temu van de bevindingen

In een reactie aan de journalist liet Temu weten dat het de veiligheid van producten zeer serieus neemt. Het zou een uitgebreide controle en monitoring uitvoeren zodat producten aan de eisen voldoen. Als het niet zeker is, haalt Temu de producten van verkopers van de site. De medische producten heeft het bedrijf verwijderd.

Toch zal Temu flinke maatregelen moeten nemen en dat komt omdat het bedrijf binnenkort onder de DMA valt. Hierdoor moet het aan veel meer veiligheidseisen voldoen en is er veel meer controle op het bedrijf.

Wil je de documentaire zelf kijken? Dat kan door middel van een VPN en deze op het Verenigd Koninkrijk te zetten. Hij is dan helemaal gratis te kijken via deze link.

Lidl pruttelt met grote korting op dit koffiezetapparaat van Bosch

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen