Waar komt dat schrikkeljaar vandaan en krijg je extra betaald?

Ruimtevaart Jeroen Kraak 29 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Het is vandaag 29 februari, en dat gebeurt maar één keer in de vier jaar. Maar waarom is dit nou zo en waar komt het schrikkeljaar vandaan?

2024 is een schrikkeljaar. Dat betekent dat we dit jaar 366 dagen hebben in plaats van 365 dagen. Maar wat is de logica er precies achter? En misschien nog belangrijker: krijg je deze maand extra loon?

Je raadt het misschien al: het heeft allemaal te maken met de aarde. Maar wat is de schrikkeldag precies? Dat leggen we je uit.

Wat is een schrikkeljaar?

Om naar de oorsprong van een schrikkeljaar te gaan, moeten we eerst kijken naar wat er gebeurt tijdens een gewoon jaar. Een jaar is de periode waarin de aarde in zijn geheel een rondje om de zon maakt. Maar dit rondje duurt eigenlijk net iets langer dan een jaar. Het duurt ongeveer 1 jaar en 6 uur.

Om die zes uur te compenseren, wordt er eens in de vier jaar een dag extra toegevoegd. Zo blijft de tijdsduur in vier jaar gelijk, en daar zit logica achter. Als we dit niet zouden doen, zouden de seizoenen veranderen. Dat betekent bijvoorbeeld dat het in 2100 in juli winter is.

Ruimte-ontdekking: Aarde
Onze planeet (Afbeelding: NASA)

Normaal is er een schrikkeljaar wanneer het jaartal door vier kan worden gedeeld. Toch is hier een uitzondering op. In eeuwjaren zoals 2000, 2100 en 2200 is er geen schrikkeljaar. Dat komt omdat die zes uur ook niet precies zijn.

Wat is een schrikkelseconde?

Naast een schrikkeljaar is er ook een schrikkelseconde. Deze wordt vaker toegevoegd en is onregelmatiger dan een schrikkeljaar. Deze wordt toegevoegd zodat onze klokken en kalenders synchroon blijven lopen met de rotatie van de aarde. De aarde draait niet altijd precies 24 uur om zijn eigen as. Soms gaat dat iets sneller of langzamer.

Een schrikkelseconde wordt vaker en onregelmatiger toegevoegd aan onze klok. Soms kan het twee jaar achter elkaar zijn, en soms zit er bijvoorbeeld drie jaar tussen. Wel is het standaard dat wanneer dit gebeurt, dit altijd aan het einde van een maand plaatsvindt. Vaak is dat in december of juni.

Krijg je extra betaald tijdens een schrikkeldag?

Tot zover de theorie; een schrikkeljaar heeft natuurlijk ook verschillende gevolgen. Zo zijn mensen die op 29 februari geboren zijn maar één keer in de vier jaar echt jarig. Daarnaast is het wellicht interessant om te kijken of je ook extra betaald krijgt tijdens een schrikkeljaar.

Wat is een schrikkeljaar en krijg je die extra schrikkeldag betaald?
Werk je nu voor nop? (Afbeelding: Unsplash/Shane Rounce))

Het ligt er natuurlijk aan wat voor werk je precies doet. Bij sommige banen krijg je per uur betaald, terwijl je bij ander werk een maandsalaris krijgt. In de wet is hiervoor geen speciale regeling, dus het ligt echt aan je werkgever.

Heb je dus een maandsalaris, dan krijg je geen dag extra betaald. Je werkt vandaag dus eigenlijk gratis. Al kan je het natuurlijk ook van een andere kant bekijken. Je kunt ook zeggen dat je drie jaar extra betaald krijgt. Het is maar net of het glas halfvol of halfleeg is.

Toch is het niet helemaal te zeggen, aangezien het ene jaar bijvoorbeeld meer werkdagen heeft dan het andere. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen die soms in het weekend vallen en op andere momenten op gewone weekdagen.

Een schrikkeljaar kost je extra geld

Een dag gratis werken is natuurlijk niet ideaal. Je gebruikt een dag extra stroom in het jaar en je hebt een dag extra boodschappen nodig. Volgens een ouder onderzoek van het Nibud kost deze dag voor een gezin 57 euro extra en voor alleenstaanden ligt dat bedrag op 37 euro.

Toch zorgt een schrikkeljaar ook weer voor gratis zaken. Zo krijg je bij verschillende abonnementen een dag gratis extra. Je betaalt dus niet extra voor je internet, Netflix en je zorgverzekering. Dit levert een gezin dan weer 43 euro op. Als je dat aftrekt van de kosten, betekent het dat een schrikkeldag je dus 14 euro kost. Al kan het zijn dat door de inflatie dat bedrag dus is opgelopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen