Smart Home 101: de meest gemaakte fouten door beginners
Als je de overstap maakt naar een Smart Home, is het echt niet gek dat je soms even de weg kwijt bent. Wij zijn er om je op weg te helpen, met bruikbare oplossingen.
Een Smart Home kun je zo gek maken als je zelf wilt. Voor bijna elk onderdeel van jouw huis is wel een ‘slimme versie’ te vinden. Zodra je een goed werkend ecosysteem hebt opgezet, vraag je je bijna af hoe je al die jaren zonder hebt gekund.
Maar voordat je zover bent, moet er nog heel wat gebeuren. Het opzetten van een Smart Home is namelijk al een hele kunst op zich. Grote kans dus dat je wat cruciale fouten maakt.
De belangrijkste Smart Home-problemen uitgelegd
Een Smart Home werkt net zoals al het andere in het leven: wie oefent, baart kunst. Een paar foutjes maken, is echt geen schande. Dit zijn de meest voorkomende, samen met een passende oplossing.
#1 Je hebt vooraf geen duidelijk plan gemaakt
Als je rondstruint op het internet, of onze artikelen leest, zie je al snel de mooiste en meest geavanceerde gadgets tegen, die precies lijken te passen bij je Smart Home. Soms kan dit vies tegenvallen.
Doe daarom voordat je nieuwe producten gaat aanschaffen onderzoek naar of jouw nieuwe gadget wel bij je andere Smart Home-producten past. Kijk ook naar of je nieuwe gadget wel past bij wat je verdere plannen zijn. Het zou zonde zijn als jij net een dure deurbel hebt gekocht, die je vervolgens niet kunt gebruiken.
#2 Last van twee linkerhanden?
De gadgets van tegenwoordig worden steeds slimmer, en zijn makkelijker te monteren. Dat betekent niet dat je er geen moeite voor hoeft te doen. Om een slimme thermostaat te installeren, moet je bijvoorbeeld flink wat dingen in de cv-kast uitspoken. Natuurlijk kun je er altijd voor kiezen om een specialist het werk te laten doen, maar dat maakt een Smart Home ook weer duurder.
#3 Je worstelt met de slimme lampen
Een groot nadeel aan slimme lampen is dat je de oude lichtschakelaars niet meer kunt gebruiken, zodra je ze hebt geïnstalleerd. De stroom moet altijd aan zijn, anders werken de lampen niet meer zoals ze zouden moeten.
Dus, de makkelijkste manier is om alles met de stem te bedienen, met hulp van Google Assistent, Siri of Alexa. Het is ook handig om routines in te stellen zodat de lampen in je Smart Home aangaan wanneer de zon ondergaat en weer uitgaan voordat je gaat slapen.
#4 Je zet de Smart Home-producten op de verkeerde plek
Voor Smart Home-producten is de plaatsing in de kamer bijna van levensbelang. Dat komt doordat de meeste gadgets werken via Wifi. Dan heb je al snel te maken met een bepaald bereik waar je op moet letten. Gebruik je bijvoorbeeld een slim deurslot, maar is je deur te ver weg van jouw hub, dan kun je hem niet op afstand bedienen.
Daarom moet je extra goed letten op de plaatsing van jouw producten. Nu is dit bij een kleine woning een stuk makkelijker dan bij een groot huis. Mocht het dus echt niet lukken, dan kun je er altijd voor kiezen om een Wifi-versterker aan te schaffen op plekken waar je een slechte verbinding hebt.