De grootste fouten die je met je Smart Home kan maken
Een Smart Home is geweldig, maar het kan gebeuren dat er iets fout gaat. Gelukkig kun je (bijna) alles makkelijk weer oplossen.
Tegenwoordig is in elke straat wel een Smart Home te vinden. Dat is niet zo gek, want de digitale apparaten maken je leven een enorm stuk makkelijker. Deze beveiligingscamera kan bijvoorbeeld uit zichzelf paintbal-kogels schieten naar inbrekers. Toch kunnen er wat fouten ontstaan.
Het opzetten van een Smart Home is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is heel normaal dat er tijdens het proces iets misgaat. Wij helpen je uit de brand met oplossingen voor de meest voorkomende problemen.
Problemen met je Smart Home? Zo los je het weer op
Een Smart Home is aan het begin even wennen, maar je kunt al snel niet meer zonder. Met hulp van deze tips maak je nooit meer een fout. Hier komen ze.
#1 Je bent geen handige Harry
Tegenwoordig zijn gadgets steeds makkelijker te installeren. Maar dat betekent niet dat er geen werk aan te pas komt. Bijvoorbeeld, om een slimme thermostaat te installeren, moet je behoorlijk wat rommelen in de cv-kast.
En bij het plaatsen van beveiligingscamera’s moet je precies de goede hoek vinden. Natuurlijk kun je altijd een professional inhuren, maar dat maakt het opzetten van een Smart Home ook duurder.
#2 Problemen met slimme lampen?
Of je nu normale of slimme lampen installeert, het is enorm belangrijk om de juiste maat te kiezen zodat je kamer niet te fel of te donker wordt. Zorg ervoor dat een lamp boven een eettafel ongeveer dertig centimeter minder breed is.
Voor plafondlampen moet de diameter niet meer dan tien procent van de kamerafmeting zijn. En denk ook aan extra lichtbronnen, bijvoorbeeld een bureaulamp in je werkruimte of lampjes onder je keukenkastjes. Zo heb je minder schaduw tijdens het koken. Het is aan het begin misschien even puzzelen, maar als je er goed op let, kan het je Smart Home naar een hoger niveau tillen.
#3 Smart Home-apparaten staan op de verkeerde plek
Als je Smart Home-toestellen niet op de goede plaats staan, kun je er net zo goed mee stoppen. Dat komt doordat veel gadgets werken met een Wifi- of Bluetoothverbinding. Dit soort netwerken zijn niet oneindig, dus je hebt te maken met een bereik.
Stel dat je een slimme thermostaat hebt, maar je router bevindt zich in de kelder van je huis. Dan kan het gebeuren dat de thermostaat geen goede verbinding heeft met internet. En dan kun je hem niet op afstand bedienen.
#4 Je schaft de verkeerde producten aan
Als je online winkelt of onze artikelen leest, kom je vaak geweldige en geavanceerde gadgets tegen die perfect lijken te passen bij je Smart Home. Toch kan het zijn dat het geen match is bij je huis of je andere apparaten.
Daarom is het slim om voordat je iets nieuws koopt, te onderzoeken of het wel goed past bij je andere Smart Home-producten. Denk ook na of het past bij je toekomstplannen. Je wilt immers niet de hout maken dat je net een dure deurbel koopt die je uiteindelijk niet kunt gebruiken.
Het is handig om een lijstje te maken met producten die je nog wilt kopen en al hebt aangeschaft. Zo kun je makkelijker vergelijken of nieuwe producten binnen het ecosysteem passen. Bij twijfel kun je altijd overleggen met een expert.
#5 Je Smart Home heeft geen beveiliging
De apparatuur van je Smart Home maken verbinding met het internet, dus het blijft gevoelig voor hackers. Daarom is het belangrijk dat je je toestellen extra beveiligt om fouten te voorkomen. Dit kun je doen door een VPN in te stellen. De VPN-server versleutelt al je internetverkeer en verbergt je IP-adres, waardoor je minder vatbaar bent voor aanvallen.
Het is mogelijk om elk apparaat afzonderlijk van een VPN te voorzien, maar dat kost veel tijd en sommige apparaten ondersteunen het niet eens. Door een VPN op je router in te stellen, bescherm je alle apparaten die ermee verbonden zijn in één keer.