7 kneiter slimme tips om je Smart Home een stuk beter te maken

Smart Home Sam Dille 21 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Als je slimme technologie in je huis hebt geïntegreerd, dan zijn er waarschijnlijk al veel dingen die makkelijker zijn geworden. Maar wist je dat je je Smart Home nog beter kunt maken?

Elektrische producten worden steeds slimmer. Van lampen tot thermostaten en zelfs voerbakken: ze zijn allemaal voorzien van slimme mogelijkheden die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld. Zo kun je nu op afstand zien wat er in de koelkast staat en kun je de lampen bedienen met niets meer dan je stem.

Maak je Smart Home nóg slimmer met deze tips

Of je nu een beginner bent of een ervaren gebruiker, onze tips zullen je helpen om het meeste uit je slimme apparaten te halen. Lees verder om te ontdekken hoe je, je Smart Home-ervaring naar een hoger niveau kunt tillen!

#1 Koop een Smart Home Hub

Met een smart home hub heb je een centraal brein voor je slimme huis. Vanaf dit apparaat kun je alles in je Smart Home huis bedienen. Bijvoorbeeld verlichting, luidsprekers, verwarming en nog veel meer. Smart home hubs zijn er in verschillende vormen.

Sommige zijn net tablets met touchscreens (zoals de Google Nest Hub), terwijl andere eenvoudigere apparaten zonder schermen zijn. Ze spelen een cruciale rol bij het verbinden van al je technologie.

#2 Kies voor één platform

Er zijn tegenwoordig een paar grote Smart Home-platforms waar de meeste mensen voor kiezen, waaronder Amazon Alexa, Google Home en Apple HomeKit. Als je veel verschillende smart home-platforms gebruikt, kan dit problemen opleveren bij de verbinding en synchronisatie.

Google Nest Hub
Google Nest Hub (Afbeelding: Google)

Dus als je je slimme huis nog moet opbouwen, overweeg dan om bij één platform te blijven om de zaken gestroomlijnd te houden. Misschien ben je groot fan van Google, of geef je de voorkeur aan de producten van Apple boven al het andere.

Hoe dan ook: een smart home met maar één platform is een stuk makkelijker te gebruiken. Vooral als je niet veel ervaring hebt met slimme technologie.

 

#3 Houd je apparaten binnen bereik

Dit is vooral een probleem als je in een wat groter huis woont. Als je slimme apparaten gebruikt, maken ze verbinding met elkaar via wifi of Bluetooth. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat ze zich binnen het bereik van elkaar of je router bevinden.

Zorg er ook voor dat je wifi-signaal sterk genoeg is in een zo groot mogelijk deel van je smart home. Op die manier is een goede verbinding altijd binnen handbereik.

Google Nest Wifi Pro
Wifi als een pro. (Afbeelding: Google)

#4 Maak je smart home nog slimmer door geofencing

Geofencing is een slimme technologie die je kan gebruiken om een virtuele grens rondom je huis te maken. Zo kan je slimme huis detecteren wanneer je binnenkomt of vertrekt. Hierdoor kun je dingen automatisch starten als je thuiskomt of naar stand-by laten gaan als je vertrekt.

Dankzij geofencing werkt je smart home niet alleen een stuk makkelijker, maar hij wordt ook een stuk veiliger. Als je een alarmsysteem gebruikt, kan hij door geofencing automatisch worden in- of uitgeschakeld wanneer je binnenkomt of vertrekt. Zo hoef je niet meer te onthouden om je alarmsysteem in te schakelen als je deur uit moet. En zo vergeet je het ook minder makkelijk.

#5 Gebruik spraakbesturing

Spraakbesturing is een handig alternatief voor handmatige bediening, omdat het geen fysieke toegang tot een apparaat vereist. In plaats daarvan gebruik je gewoon je stem als commando.

Met de jaren is de technologie achter spraakbesturing steeds beter geworden, waardoor je bijna alles aan je slimme apparaten kunt vragen. Als je een druk leven hebt, kan het van onschatbare waarde zijn om slimme apparaten te hebben die spraakopdrachten kunnen uitvoeren.

Spraakbesturing voor je Smart Home
Spreek iets in! (Afbeelding: Malte Helmhold/Unsplash)

#6 Plan slimme verlichting in

Als je altijd op dezelfde tijd opstaat, thuiskomt en naar bed gaat, is het een goed idee om je slimme verlichting te plannen. Dit is niet alleen handig voor jou, maar kan je ook helpen om energie te besparen. Als je bijvoorbeeld vergeet om een licht handmatig uit te schakelen voordat je jouw Smart Home verlaat, zorgt een digitaal schema ervoor dat het automatisch wordt uitgeschakeld, ongeacht of je thuis bent.

Je kunt geofencing ook gebruiken om je lampen automatisch aan en uit te schakelen. Geofencing zorgt ervoor dat je slimme technologie weet wanneer je thuis bent of weggaat. Zo kunnen je lichten worden uitgeschakeld als je vertrekt of ingeschakeld als je terugkomt. Dit bespaart je tijd én geld.

#7 Installeer updates zo snel mogelijk

Updates zijn heel belangrijk voor bijna elk apparaat dat met internet is verbonden, dus ook voor de apparatuur in jouw smart home. Hackers zijn altijd op zoek naar manieren om in te breken in de software van camera’s, luchtfilters en deursloten. Door op tijd updates te installeren, kun je deze gaten dichten en jezelf beschermen tegen indringers.

Zorg ervoor dat je slimme apparatuur altijd up-to-date is. Als je camera al een tijdje geen update heeft gehad, is het misschien tijd om een nieuw model aan te schaffen. Oudere software is namelijk onveiliger en makkelijker te hacken. Je wil natuurlijk niet dat je gegevens op straat komen te liggen door een datalek.

Philips Hue en andere lampen om je mancave heerlijk te upgraden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen