Smartphone: 5 dingen die iedereen verkeerd doen met de batterij

Smartphones Mark Hofman 11 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Een smartphone kan nog zoveel prachtige features hebben: als de batterij ruk is heb je er niet heel veel aan. Daarom zoeken we niet alleen naar de toestellen met de beste accu, maar zijn we er ook verdomd zuinig op.

Sommige mensen laden hun smartphone pas op als hij helemaal leeg is, anderen durven hem niet de hele nacht aan de lader te laten liggen. Kortom: er zijn op dit gebied ongelofelijk veel tips te vinden, maar sommigen van hen slaan echt op stront. Tijd om ze te weerleggen.

Smartphone: 5 mythes over de batterij

In dit artikel zet ik vijf mythes op een rij omtrent de batterij van je smartphone.

#1 Smartphone moet helemaal leeg

Wie de batterij van zijn smartphone gezond wil houden, die moet deze eigenlijk volledig leeg laten lopen voor het opladen. Nou, nee. Het is iets wat ik veel voorbij hoor komen, maar wat echt niet waar is. Sterker nog: het juist slecht voor de batterij als je hem helemaal leeg laat lopen.

Je smartphone is namelijk voorzien van een lithium-ion batterij. Deze doet gewoon rustig zijn ding, maar komt op twee momenten flink onder druk te staan. Het ene moment is wanneer de batterij boven de 80% opgeladen is en het tweede moment wanneer deze onder de 20% komt. Door die druk gaat de gezondheid van de batterij in je smartphone flink achteruit. Als jij dus iemand bent die stress krijgt bij het zien van 20% en al begint op te laden, dan doe je het dus eigenlijk hartstikke goed. Het is dus het meest ideaal wanneer je hem vanaf dat moment dus ook niet boven de 80% laat komen.

De beste snelladers en powerbanks vergeleken
Draadloos en snel opladen zorgt voor gemak (Afbeelding: ZAGG)

#2 Heel de nacht aan de lader is foute boel

Ik kan mijn smartphone niet heel de nacht aan de oplader laten liggen, want dat is foute boel voor de batterij. Dat is enerzijds niet helemaal onjuist, gezien je via deze weg je telefoon tot 100% oplaadt. We hebben net geleerd dat dit helemaal niet zo goed is voor de batterij, dus wat dat betreft zou dit waar kunnen zijn. Maar verder dan dat is er niet heel veel aan de hand.

Het gevaar dat sommige mensen zien is oververhitting en overspanning. Wanneer je telefoon om 03:00 uur in de nacht 100% is opgeladen, dan betekent het dat er onnodige spanning op de smartphone staat tussen 03:00 uur en bijvoorbeeld 07:00 uur. Dit zou de gezondheid van je smartphone kunnen verpesten. Mocht het niet zo zijn dat je smartphone een heel stuk slimmer is dan je denkt. Wanneer deze tot 100% zijn opgeladen wordt de stroomtoevoer beperkt of afgesloten, zodat de batterij niet constant bijgeladen wordt als het niet meer nodig is.

#3 Onofficiële laders kunnen geen kwaad

Het kan geen kwaad om een onofficiële oplader te gebruiken. Dat is alleen bedacht om meer geld te kunnen verdienen. Tja, het is niet heel onlogisch dat consumenten dit denken. Daar heeft de markt het in de loop der jaren dan ook zeker zelf naar gemaakt. Maar feit is wel dat dit niet klopt. Onofficiële laders kunnen je smartphone namelijk wel degelijk beschadigen.

Iedere smartphone heeft een aparte batterij en iedere batter moet weer apart behandelt worden. Ondanks het feit dat er wel degelijk opladers zijn van derde partijen die het aardig doen, wordt de volle potentie vaak niet benut. De opladers van Apple, Samsung en OnPlus zijn allemaal ontworpen om de boel zo veilig en efficiënt mogelijk te houden. Een goedkoper model is daar minder goed in en kan problemen veroorzaken.

Xiaomi smartphones draadloos laden
Volledig draadloos opladen (Afbeelding: Xiaomi)

#4 Smartphone opladen via je computer is slecht

Je smartphone opladen via je computer en laptop is slecht voor je batterij. Deze conclusie wordt vaak getrokken, omdat het opladen van de batterij via deze weg vaak erg langzaam gaat. Dat heeft te maken met het feit dat de output vanuit een USB-A port soms zo laag als 5W kan zijn, wat anno 2021 niet echt zolen aan de dijk zet. Maar het is wel verdomd goed.

Wanneer je batterij langzaam oplaadt is dat eerder goed voor de accu van je smartphone dan slecht. Die Lithium-ions vinden het fantastisch als ze voorzichtig gevuld worden. Dat klinkt een stuk viezer dan ik bedoelde, maar het is wel waar. Maak je dus niet druk, je doet juist iets goeds!

#5 Vliegtuigstand maakt het opladen veel sneller

Zet je telefoon in vliegtuigstand om het opladen sneller te laten gaan, is een tip die ik best wel veel mensen toe zie passen. Toch heeft dit niet heel veel zin. Het is zeker zo dat je smartphone ietsjes sneller oplaadt, maar we praten dan echt over een minuscuul verschil. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit je vier minuten kan schelen op een volledige lading. Je kunt dan net zo goed online blijven, toch?

Smartphone opladen
Bron: Unsplash / Daniel Korpai

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen