De beste smartphone-apps om planeten en vallende sterren te zien
Er zal deze week een sterrenregen te zien zijn van de Boötiden-meteorenzwerm, die soms wel 80 vallende sterren per uur toont. Het weer zit ons echter tegen. Kunnen we dat oplossen met een app op onze telefoon of computer? Jazeker! WANT- en Altijd Last Van Zijn Nek-redacteur Dennis Mons staart met je naar boven en vraagt het wat online-vrienden.
Ik duik direct in een cliché: als je nog nooit naar de sterren hebt gestaard en je nooit hebt afgevraagd wat ontelbaar is, dan is deze post wellicht niets voor jou. Er zijn namelijk ontelbare sterren, tenzij ze opgeslokt worden door een zwart gat. Maar soit!
Die sterren gaan we deze dagen allemaal zien vallen. Al-le-maal.
Vallende sterren, meteorieten apps op je smartphone
Even alle gekheid op een stokje: vallende sterren zijn natuurlijk geen sterren. De langs vliegende strepen in de nachtlucht zijn meteorieten die opbranden in de atmosfeer van de aarde en héél soms een stukje ruimtesteen achterlaten.
Zoals mijn eigen Boötiden-meteorenzwerm in mijn nachtlucht, maar daar heb ik al een doktersafspraak voor. Geen zorgen.
Morgen wordt het dus weer een schouwspel, maar we hebben een probleem: het weer zit ons niet mee. Met andere woorden: we zien vrij weinig tot niets.
Als alternatief kun je naar het noorden gaan, naar Denemarken, voor de beste kans om de sterrenregen te zien. Het is jammer dat het zicht beperkt is, omdat dit jaar een explosie aan vallende sterren wordt verwacht.
Mocht je niet meteen op vakantie gaan naar Aalborg, heb ik deze fijne sterren- en heelal-apps (volgens mensen) voor je die je nog altijd heel blij gaan maken.
#SkyView
Dit is een app die het beste van twee werelden biedt: zowel astronomie als astrologie, mocht je geloven in het feit dat sterren je persoonlijkheid en toekomst beïnvloeden. Dan… nou ja.
Hoe dan ook is SkyView intrigerend vanwege het feit dat het dankzij GPS precies aan kan geven waar je naar kijkt. Je krijgt veel details zoals mijn kussens in mijn kantoorkamer.
#2 GoSkyWatch Planetarium
Als je wel de diepte in wilt duiken; dan is voor 4,99 euro GoSkyWatch je ding. Het toont je alle details over hemellichamen, voor zover we die weten. En toevallig ken ik een dame die al tijden bezig is met astronomie als perschef voor onder andere NOVA, en wel van de hoed en de rand weet. Zij gaf deze tip.
Â
GoSkyWatch
— Marieke Baan (@mariekebaan) January 3, 2023
#3 Beroep doen over sterren bij Govert Schilling
Een van de meest vooraanstaande mensen op het gebied van sterrenkunde in Nederland is nog altijd Govert Schilling. Hij is wetenschapsjournalist en expert op het gebied van sterrenkunde en te pas en te onpas te gast geweest bij vele praatprogramma’s. Welke app gebruikt Goof? (Ik mag hem Goof noemen, dat mag ik dus niét, maar die ruzie vecht ik later wel uit met hem).
ik gebruik eigenlijk nooit sterrenkijk-apps… (#boomer :-) heb dus ook nooit vergelijkend warenonderzoek gedaan. ik hoor goeie verhalen over stellarium.
— ★ govertschilling (@govertschilling) January 3, 2023
Goed, met die Boomer schiet ik weinig mee op (interview met dhr. Schilling komt er zeker een keer aan), maar anderen vullen hem wel aan over die app, zoals deze twitteraar:
Ik gebruik steevast Stellarium.
— Oscar Keet (@OscarKeet) January 3, 2023
En deze nogal intrigerende influencer:
Stellarium is inderdaad top.
— De échte Harry Hol (@harryhol) January 3, 2023
En vervolgens:
Ik gebruik steevast Stellarium.
— Oscar Keet (@OscarKeet) January 3, 2023
Met andere woorden: zélfs als je geen telescoop hebt, en er misschien donkere wolken boven je hoofd hangen, dan kunnen die apps je wat inzicht en verwondering geven over het alles om ons heen. Hopelijk geeft het je dan ook een glimp van de vallende sterren die morgen door onze atmosfeer kruizen.
Wellicht valt er een diamanten ruimteklompje in je tuin.
Staar naar de lucht morgen, kiddo’s!