Slecht nieuws voor mensen die binnenkort een smartphone gaan kopen
Ben je in de markt voor een nieuwe smartphone? Houd er dan rekening mee dat je langer moet wachten tot die bij je binnenkomt. Het gaat namelijk niet zo goed met de smartphonemarkt. Nieuwe cijfers laten zien dat ook deze markt veel last heeft van aanhoudende chiptekorten. En het lijkt erop dat die problemen een lange nasleep hebben.
De markt voor smartphones die wereldwijd verscheept worden, krijgt een flinke klap in het derde kwartaal. IDC meldt een krimp van 6,7 procent, terwijl de eerste helft van 2021 nog een groei liet zien van dubbele cijfers. Dat verklaart waarom het binnenkrijgen van een smartphone vandaag de dag iets trager verloopt dan je gewend bent.
Smartphone laat langer op zich wachten
Er waren al tekorten voor smartphonemakers, maar tot nu toe speelden die geen grote rol in het aantal verscheepte exemplaren. Tot nu dan. De smartphone is in het afgelopen kwartaal 331,2 miljoen keer verscheept. Vooral in Centraal- en Oost-Europa is er een groot verschil zichtbaar, van maar liefst 23,2 procent.
West-Europa laat een daling van 4,2 procent zien, terwijl de daling in de VS neerkomt op 0,2 procent. Samsung heeft nog steeds een groot marktaandeel van 20,2 procent, dat eveneens daalde van 22,7 procent. De smartphonemaker verscheepte 69 miljoen modellen.
Apple en Xiaomi
Apple staat op nummer twee met 50,4 miljoen verscheepte smartphones en een marktaandeel van 15,2 procent. Daar is een stijging zichtbaar: dat was eerst 11,7 procent in vergelijking met een jaar geleden. Met 44,3 miljoen verscheepte smartphones staat Xiaomi op plek drie, met een ietwat verhoogd marktaandeel van 13,4 procent (dat was 13,1 procent). En dat terwijl het bedrijf toch twee miljoen minder exemplaren verscheepte.
Dat de smartphone nog steeds heel populair is, blijkt ook wel uit de waarschuwingen voor de komende periode. Niet alleen verwachten verschillende bedrijven dat de tekorten aanhouden tot ver in 2022, ook het beleid aangaande de oorzaak van het probleem kan parten spelen. De pandemie zorgt in verschillende landen voor maatregelen en lockdowns, waardoor niet iedereen naar zijn of haar werk kan. De vraag is er — nu het aanbod nog.