Verslaafd aan je smartphone? Deze vijf apps helpen je afkicken

Apps Ilona Braam 5 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Overal waar je heen gaat zie je tegenwoordig mensen gekluisterd aan het scherm van hun smartphone. In het begin werd er al grappenderwijs gesproken over een smartphoneverslaving, maar inmiddels is het helemaal niet meer zo grappig. Redelijk wat mensen zijn daadwerkelijk verslaafd aan hun smartphone. Helaas heeft dit fenomeen naast psychische gevolgen ook gevaarlijke situaties gecreëerd en in extreme gevallen heeft het zelfs mensenlevens gekost. Denk bijvoorbeeld aan mensen die niet opletten tijdens het maken van selfies of achter het stuur met hun smartphone bezig zijn. Als je merkt dat je zelf ook wat te veel tijd spendeert aan je smartphone, is het misschien tijd om er iets aan te doen. Deze vijf apps kunnen je helpen om af te kicken.

Moment

Onderzoek lijkt uit te wijzen dat het helpt als je van tevoren bepaalde doelen stelt en deze koppelt aan concrete acties als je iets wilt bereiken. Met de app Moment doe je precies dat. Dagelijks krijg je oefeningen via de Moment Coach om wat gezonder met je smartphone om te gaan en uiteindelijk meer tijd vrij te maken voor dingen die echt belangrijk zijn in het leven. Per dag zou je dankzij de Coach feature een uur terugwinnen door simpele strategieën te volgen.  Ook houdt de app bij hoeveel tijd je al bezig bent geweest met je smartphone op een dag en krijg je daar een mooi overzicht van per week.

Beschikbaar voor iOS en Android

Offtime

Ook Offtime helpt je een betere balans te vinden tussen de digitale wereld en het “echte”  leven. De app geeft je allerlei stats over je smartphone gebruik, zodat je een beter inzicht krijgt in waar de problemen zitten. Daarnaast krijg je bijvoorbeeld ook waarschuwingen als je bepaalde ingestelde limieten dreigt te overschrijden. Als je bijvoorbeeld te lang met Facebook bezig bent, wordt je eraan herinnerd dat het tijd is voor iets anders (niet zijnde Instagram). Offtime kan verder ook apps, berichten en notificaties blokkeren, zodat je eindelijk gedaan krijgt wat je eigenlijk hoort te doen.

Offtime app smartphone verslaving

Beschikbaar voor iOS en Android

Flipd

Bij Flipd gaat het er wat serieuzer aan toe en is er een kans dat je er achteraf spijt van hebt dat je met de app aan de slag bent gegaan. De applicatie kan namelijk apps compleet blokkeren als je bepaalde ingestelde limieten hebt overschreden. En wat je smartphone verslaving niet leuk gaat vinden is dat je daar verder achteraf niks meer aan kunt doen. Zelfs als je je toestel opnieuw start, blijft de blokkade totdat je volgens de app weer verder mag. Weet dus goed waar je aan begint.

Flipd app smartphone verslaving

Beschikbaar voor iOS en Android

Forest

Forest werkt weer met een beloning/straf systeem dat ook erg effectief kan zijn. Het idee is dat terwijl je de app open hebt staan er een boompje groeit en steeds mooier wordt. Het moment dat je echter de app verlaat om bijvoorbeeld in één van je social media apps te koekeloeren, gaat het boompje weer dood. Op deze manier word je gedwongen om de app open te laten staan en kun je dus niet afgeleid worden door je standaard applicaties. Uiteindelijk kun je een heel bos groeien en heb je zo een visueel bewijs van je prestaties. Daarnaast kun je ook meehelpen om in de echte wereld bomen te planten door verdiende virtuele muntjes in de app uit te geven.

Forest app smartphone verslaving

Beschikbaar voor iOS en Android

Beeminder: betalen voor je smartphone verslaving

Als laatste hebben we op de lijst Beeminder voor je. Bij deze applicatie zijn de straffen zwaarder als je je niet houdt aan je doelen en zijn er echte consequenties. Om te beginnen geef je een bepaald doel op en elke dag vul je vervolgens bepaalde meetpunten in. Mocht je nou toch lekker doen waar je zelf zin in hebt, is de consequentie dat er 5 dollar van je creditcard wordt afgeschreven. Voor de meeste mensen zal dat reden genoeg zijn om toch even wat beter te focussen op de gestelde doelen.

Beeminder

Mensen kunnen aan van alles verslaafd worden. Je kunt het zo gek niet bedenken of iemand is er waarschijnlijk wel verslaafd aan. Zo is vorig jaar de allereerste cryptokliniek geopend in Schotland voor mensen die verslaafd zijn aan cryptocurrencies.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Next Web

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen