Snuiven blijkt kneitertje gezond, als je het maar aan okselzweet doet

Gezondheid Sam Dille 1 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Als je denkt aan een lekker geurtje, dan denk je vast aan de geur van bloemen, honing of misschien wel een nieuwe auto. Maar je denkt waarschijnlijk niet snel aan okselzweet. Dat terwijl zweet juist heel goede effecten op je mentale gezondheid heeft.

Het opsnuiven van andermans lichaamsgeur zou namelijk zomaar therapeutisch kunnen helpen. Dat bewijzen de resultaten van een Zweeds onderzoek. Het team presenteerde hun eerste bevindingen tijdens een medische conferentie in Parijs.

Zweet snuiven is echt medicijn tegen piekeren

De wetenschappers vermoeden dat de geur van okselzweet hersencellen kan activeren die met emoties zijn verbonden. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat dit een kalmerend effect heeft. De onderzoekers beweren dat lichaamsgeur, met name okselzweet, de emotionele staat van de verspreider kan communiceren naar andere mensen. De geur van iemand die vertrouwd is kan daarmee een rustgevend effect hebben op degene die die geur ruikt.

Mensen lijken deze ‘smakelijke’ interesse al bij hun geboorte te hebben. Baby’s worden namelijk geboren met een sterk gevoel ervoor. Ze weten bijvoorbeeld dat de geur van hun moeder en moedermelk vertrouwd is. Maar geur waarschuwt ook voor gevaar of kan bepaalde sterke herinneringen activeren.

Geuren worden opgevangen in het bovenste deel van de neus. Dit gedeelte hangt sterk samen met het limbisch systeem. Dit is het gedeelte van de hersenen dat herinneringen en gevoelens activeert.

Mindfulness-sessie met zweet

Bij de start van het onderzoek nam het team verschillende monsters van okselzweet af bij vrijwilligers. Dit zweet lieten de wetenschapper ruiken aan een groep van 48 vrouwen met een sociale angststoornis. De andere vrouwen snoven, zonder dat zij het wisten, gewone lucht. Alle vrouwen gingen vervolgens samen een mindfulness-sessie volgen. En wat bleek: bij de groep die het zweet te ruiken kreeg, was het effect van de mindfulness-sessie veel sterker.

Mindfulness
Helemaal zen (Afbeelding: Pexels)

De groep vrijwilligers die het okselzweet af gaf, werd ook opgedeeld in twee groepen. De ene helft stond hun zweet af na het kijken van een romantische film, terwijl de andere helft dit deed nadat ze een horrorfilm zagen. Het effect van mindfulness-sessie verschilde niet tussen de vrouwen die het ‘romantische zweet’ kregen of de vrouwen die het ‘horrorzweet’ kregen.

Voorlopige resultaten

Deze bijzondere observatie biedt meer dan genoeg voer voor vervolgonderzoek. De wetenschappers gaan nu bestuderen of de resultaten inderdaad betekenen dat alle soorten zweet dit kalmerende effect hebben, ongeacht de emoties die de persoon die het zweet produceert op dat moment voelt.

Het team benadrukte tijdens de conferentie dat dit slechts voorlopige resultaten zijn, dus dat we niet nu met z’n allen elkaar okselzweet moeten gaan ruiken. Vervolgonderzoek moet hierover uitsluitsel bieden. Wat wetenschappers wél zeker weten, is dat het drinken van wijn een bijzonder effect heeft op je gezondheid. We leggen je alles uit in dit artikel.

Hoe het drinken van rode wijn voor sommige een langer leven betekent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen