Vijf redenen waarom je moet stoppen met social media

Apps Noah Korevaar 5 feb 2017
Leestijd: 5 minuten

We hebben allemaal wel eens zo’n momentje dat je weer eens eindeloos door je Facebook tijdlijn aan het scrollen bent, tot je opeens beseft dat je nu al drie keer dezelfde post voorbij hebt zien komen. Lekker confronterend dus. Wat ben je met je tijd aan het doen, en waarom ga je niet gewoon iets nuttigs doen? Je staat met je social media op en je gaat ermee naar bed. Geen verhaaltje voor het slapen gaan, maar slecht belichte foto’s van feestjes waar jij niet bij bent.

Wees gerust, je bent niet de enige. Onderzoeken wijzen erop dat steeds meer mensen beginnen te twijfelen aan het nut van sociale media. Ben jij nog niet helemaal overtuigd? Dan pakken we er gewoon even een handig wapenfeit bij: de wetenschap! We zetten vijf redenen op een rijtje waarom je volgens de wetenschap moet stoppen met social media.

Je wordt er niet slimmer van

Laten we maar meteen flink met de deur in huis vallen: je wordt er dommer van. Het is zo’n standaard smoesje: “Ja, maar ik lees en leer van alles op Facebook!” Een team van wetenschappers heeft een groep van honderd vrijwilligers in de gaten gehouden. De vraag was vrij simpel: hoeveel invloed hebben social media op hoe je informatie verwerkt en begrijpt? Je raadt het al: een hoop.

Het onderzoek wees uit dat sociale media ervoor zorgt dat je betere antwoorden op complexe vragen kan geven, maar daar houden de positieve punten dan ook wel mee op. Gebruikers gingen steeds minder zelf nadenken, en vergaten razendsnel weer wat ze gelezen hadden.

We hebben een schat aan informatie tot onze beschikking, maar we doen er niet echt iets mee. We worden er niet slimmer van, we worden enkel afgeleid.

idee

Het kan extreme gevolgen hebben

Selfies op vakantie, foto’s van je vloekende nieuwe outfit, video’s van je dansende hond: je bedient als sociale media een groot publiek. Dat brengt hoge verwachtingen met zich mee. Iedereen kijkt immers mee hoe jij je leven lijdt. Uit onderzoek van de University of Pittsburgh School of Medicine bleek dat er een interessant verband is tussen hevig gebruik van sociale media en gevoeligheid voor eetstoornissen.

Ze onderzochten meer dan elfhonderd Amerikaanse volwassenen tussen de negentien en 32. De resultaten waren schokkend. Bij de meest fervente gebruikers van sociale media was de kans twee keer zo groot dat ze een eetstoornis ontwikkelden.

Voor de pietje preciesjes onder ons: het gaat hier om correlatie, dus niet om een direct gevalletje van oorzaak en gevolg. Toch is het duidelijk: door sociale media worden we soms net iets te kritisch op onszelf. Zonde.

Social Media

Het gaat ten koste van je relaties

Oké, hier hoef je geen Einstein voor te zijn, maar toch is het belangrijk om te noemen. Sociale media kunnen een grote invloed hebben op elke relatie. Onderzoeken wijzen erop dat enkel al de aanwezigheid van een smartphone onze omgang met anderen totaal kan veranderen.

Diepere gesprekken gaan de spreekwoordelijke prullenbak in, want onze telefoons overspoelen ons weer eens met notificaties. Zijn die notificaties in vergelijking met dat diepe gesprek nou echt de moeite waard? Het antwoord is meestal nee.

We kiezen massaal voor makkelijk en lui plezier op de korte termijn, waardoor we vergeten wat er echt toe doet. Lekker dramatisch, I know, maar voor klachten mag je bij de wetenschappers in kwestie zijn!

Social Media

Daar gaat je workflow!

Ben je net lekker aan het werk, check je even snel je telefoon, en daar ga je al: opeens is het een half uur later. Naar schatting gebruik je 75 procent van de tijd sociale media als afleiding, en slechts 25 procent van de tijd echt om in contact te blijven met familie en vrienden.

Nuttig? Niet echt dus. Fervente gebruikers van sociale media, oftewel iedereen, roepen vaak dat ze zichzelf goed kunnen beheersen. Dan kom je echter bedrogen uit.

Een onderzoek van de University of Bergen wees erop dat het gebruik van sociale media in kantoren een direct effect heeft op je werkprestaties. En dan hebben we het niet over een positief effect. De impact verschilt per leeftijdsgroep, geslacht en persoonlijkheid, maar de conclusie was duidelijk: als je goed wil werken, dan kan je maar beter je telefoon in je zak houden.

Social Media

Hoe meer tijd op social media, hoe groter de kans op een depressie

We eindigen letterlijk met het meest deprimerende onderzoek. Een team van onderzoekers van de University of Pittsburgh onderzocht 1787 Amerikanen, waarbij ze hun mentale gezondheid tijdens het gebruiken van sociale media in de gaten hielden.

Je wordt niet echt happy van het resultaat… Ze trokken namelijk de conclusie dat meer dan een kwart van alle participanten een hoge indicatie van depressie had. Meer dan een kwart!

Sterker nog: hoe meer tijd de participanten op sociale media besteden, hoe groter de kans dat ze depressief zijn. Is het niet eens tijd om te focussen op wat je leven echt een stuk plezieriger maakt? Of is het tegenwoordig onmogelijk om zonder sociale media te leven? Alles met mate, zullen we maar zeggen.

Wil je meer weten over de genoemde onderzoeken? Check dan de onderstaande bronnen! Wil je meer lezen? Check dan eens ons artikel over Lego’s Facebook-variant voor kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

University of PittsburghPhys,orgScientific AmericanMedical Daily

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen