Kinderen raken verslaafd aan social media, maar waarom is dat zo?

Wetenschap Sam Dille 9 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Kinderen zitten vastgeplakt aan hun smartphone. Dat blijkt uit de nieuwste enquête van Common Sense Media. De totale schermtijd van jongeren nam tussen 2019 en 2021 toe met 17 procent. Nog nooit was dit aantal zo hoog, maar waar komt dit eigenlijk door?

Dat kinderen op social media actief zijn is niet per definitie iets slechts. De kleintjes leren dankzij social media contact maken met vriendjes, likes tellen en behendig gamen. Een te hoge schermtijd is echter voor niemand gezond, dus ook niet voor kinderen. Voor dit probleem zijn er verschillende oorzaken.

Kinderen kijken ongezond veel op een schermpje

Uit de enquête bleek dat de schermtijd van kinderen tussen 2019 en 2021 met 17 procent gestegen is. Bij kids van 8 tot 12 jaar ligt de tijd achter het scherm op 5 uur en 33 minuten. Pubers van 13 jaar of ouder, hebben een gemiddelde schermtijd van 8 uur en 39 minuten (!)

Volgens opvoedingsexpert Mo Mulla, hebben deze extreme getallen verschillende oorzaken. Zo hebben kinderen tegenwoordig overal en altijd toegang tot digitale apparaten. Die toegang krijgen ze ook van ouders. Tijdens de pandemie gaven ouders hun kids vaak een schermpje, zodat ze iets te doen hadden. Op die manier konden vader en moeder ongestoord thuiswerken.

Heeft je kind emotionele problemen? De iPad is waarschijnlijk de boosdoener
Ouders geven hun kids vaak een scherm als afleiding. (Afbeelding: Unsplash)

Ook de druk van social media speelt een grote rol. Kinderen willen niet achterblijven en willen daarom overal van op de hoogte zijn. Ze voelen een soort van bevrediging als ze weer helemaal bij zijn. Dit kan erg verslavend werken, zowel voor kinderen als volwassenen.

Wat kun je als ouder doen?

Ouders die zich zorgen maken moeten allereerst nadenken of hun kroost oud genoeg is om überhaupt toegang te hebben tot schermen. Kijk hierbij niet alleen naar ‘het getal’, maar ook naar het gedrag van het kind. Dat een kind een bepaalde leeftijd heeft behaald, betekent niet dat het klaargestoomd is voor social media.

Bovendien is communicatie de sleutel tot succes. Kinderen moeten bewust worden van de mogelijke gevaren die internet met zich meebrengt. Probeer ook regelmatig een media-detox te houden. Schakel minstens een dag in de week alle digitale apparaten uit en ga iets leuks met je kids ondernemen. Als kinderen regelmatig andere dingen doen, leren ze zichzelf steeds beter te vermaken zonder schermpjes.

familietijd
Een spelletjesmiddag kan wonderen doen! (Afbeelding: Unsplash)

Stel tot slot tijdslimieten in voor hoe lang je kleine een scherm mag gebruiken. Bijvoorbeeld niet meer dan twee uur doordeweeks en in het weekend maximaal een uur. Dit stimuleert kinderen om buiten te spelen of andere dingen te doen dan filmpjes op YouTube kijken.

Zijn social media platforms schuldig?

Verschillende Amerikaanse staten, zoals Californië en Minnesota, werken aan wetten die bedrijven verantwoordelijk stellen aan effecten die hun platforms hebben op de geestelijke gezondheid van jongeren. In Minnesota heeft de staatscommissie ingestemd op een wet die het moeilijker maakt om kinderen bloot te stellen aan algoritmes.

Met de Californische wet zouden ouders bedrijven kunnen aanklagen die de social media verslaving van jongeren voeden. Hiermee zijn social media kanalen direct verantwoordelijk voor de hoge schermtijd. Overtreders kunnen een boete verwachten van 25 duizend dollar per kind. Beide wetten zijn nog niet actief, maar hebben veel aanhangers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen