Sonos Arc: 5 redenen om de indrukwekkende soundbar (niet) te kopen
Het is inmiddels bijna 7 jaar geleden dat Sonos op de markt kwam met de Sonos Playbar. Hoog tijd dus voor een echte opvolger van de luxe televisiespeaker. Gelukkig is die opvolger is er sinds enkele weken met de Sonos Arc.
Kwaliteit is wat je mag verwachten. De Sonos Arc heeft immers een adviesprijs van 900 euro. Kan deze speaker aan de hoge verwachtingen voldoen? Wij geven je 5 redenen om hem (niet) kopen.
Vernieuwing betekent niet overal (grote) verbetering
Allereerst heeft Sonos speciaal voor de Arc een nieuwe app voor zowel de PlayStore als de App Store uitgebracht. Daarom zou je denken dat de minpunten van de voorganger verholpen zijn. Dat is helaas niet helemaal geval. De app werkt wat onhandig en voor het streamen van muziek via Spotify is Spotify Connect een stuk comfortabeler in gebruik. Zelfs dan werkt muziekbediening helaas niet feilloos. Zo kon ik met mijn telefoon de Arc zonder problemen bedienen, maar hadden andere gebruikers er juist onnodig veel moeite mee.
Indrukwekkend geluid van de Sonos Arc
Voor 900 euro mag je door het geluid versteld staan en gelukkig is dat bij de Sonos Arc ook het geval. Met Dolby Atmos, stereo-geluid en upward-firing speakers ben je verzekerd dat je Bluray of Netflix content heerlijk klinkt. Fijn is het dat er meer dan 25 apps, zoals Netflix, Amazon Video en Disney+ Dolby Atmos ondersteunen.
Er ligt in het geluid zelf een kleine nadruk op de bas, die in elk nummer heerlijk klinkt. De stemmen en de hoge tonen verdwijnen hierbij niet naar de achtergrond. Bij Cette Chanson komt de donkere lage stem van de Franse zangeres Clara Luciani krachtig over, terwijl de instrumenten eromheen kraakhelder zijn en in balans zijn met de rest. Bij de Holberg Suite van Edvard Grieg heb je haast het idee alsof je in een concertzaal zit. De soundstage is immers erg ruim en het geluid klinkt natuurgetrouw.
De Sonos Arc vraagt om hoogwaardig materiaal
De Arc is niet voor iedereen. Waarom vraag je je af? De speaker is qua omvang enorm met een breedte van 114 centimeter. De televisiespeaker staat daarom veel beter bij een beeldbuis die zelf ook aan de grote kant is. Daarnaast haal je pas alles uit de Sonos Arc als je televisie over indrukwekkende geluidsspecificaties beschikt. Zo is het kunnen ondersteunen van zowel eARC als pass-through functionality een noodzaak voor True HD Dolby Atmos. De Sonos Arc heeft dus pas een echte meerwaarde als de installatie eromheen ook indrukwekkend is.
Geen vervanger voor je Google Home
Op papier klinkt het veelbelovend: de Sonos Arc biedt ondersteuning voor Google Assistent en Amazon Alexa. In de dagelijkse pratkijk betekent dat dat de meeste gebruikers Google’s spraakassistent zullen gebruiken. Alexa van Amazon spreekt immers geen Nederlands. Toch had de Sonos Arc er soms moeite mee om simpele vragen te beantwoorden, laat staan te verstaan. Simpele verzoeken kwamen er zeker niet altijd door, terwijl ‘OK Google’ al wordt opgepikt als je alleen ‘OK’ zegt.
Een luxe design dat in elk interieur past
Kijken we tenslotte naar het ontwerp van de Sonos Arc, dan valt daar weinig op aan te maken. De soundbar is alleen in het zwart en in het wit verkrijgbaar en door de ronde afwerking maakt de Arc een overwegend strakke en slanke indruk. Het materiaal dat gebruikt is, is voornamelijk kunststof. Dat betekent gelukkig niet dat de speaker daardoor goedkoop aanvoelt of oogt. Qua uiterlijk scoort de Arc dus hoge punten.
Conclusie
Al met al is de Sonos Arc een interessant apparaat dat een echte toevoeging kan bieden aan jouw hoogwaardige installatie. Heb je die echter niet, dan is verder kijken beter. Als je namelijk niet voor maar naast de speakers zit klinkt het geluid compleet anders en minder gebalanceerd. Daarnaast is het hebben van een hoogwaardige televisie een noodzaak om de potentie van de Arc te benutten. De doelgroep die Sonos met de Arc wil aanspreken zal daarentegen niet teleurgesteld zijn met het geluid. De Sonos Arc past in zijn prijsklasse en brengt een bioscoop-ervaring voor je oren bij je thuis. Daarom is de Arc als eindoordeel aan te raden, maar wel voor beperkte doelgroep. Die doelgroep moet tenslotte over de middelen beschikken om de pluspunten te benutten en de minpunten te ontwijken.