De wereld kan niet wachten op een koptelefoon van Sonos, maar waarom?
Sonos lijkt in juni, tegelijkertijd met de Roam 2, eindelijk zijn veelbesproken koptelefoon op de markt te brengen. De hype is groot, maar wat is de reden erachter?
Sonos steelt al jaren de show in de markt met zijn speakers, maar van een koptelefoon kwam het nooit eerder. Geruchten en patenten lijken te wijzen naar verandering. Wordt 2024 het jaar dat het gaat gebeuren?
Als we de reacties online een beetje doorspitten de laatste maanden, dan weten we in ieder geval zeker dat veel mensen hopen dat dit wel het geval gaat zijn. Maar daar hebben wij zo onze vraagtekens bij. Wat gaat een Sonos op dit gebied namelijk beter doen dan Sony, Bose en andere merken al jaren doen? Waarom zijn we zo enthousiast?
De hype rondom de koptelefoon van Sonos
Volgens eerdere geruchten zou de Sonos koptelefoon in april het levenslicht zien, maar bekende techjournalist Mark Gurman meldde dat het product door vertragingen in juni verschijnt. In die maand zou er ook een nieuwe versie van de Roam komen, de kleine draagbare speaker van het merk.
Hoewel een nieuwe Roam interessant is, gaat onze interesse vooral uit naar de koptelefoon. Die markt zit ontzettend vol en Sonos zal iets bijzonders moeten laten zien, wil het echt indruk maken naast bijvoorbeeld de duurdere modellen van Sony en Bose.
Wat wordt de prijs van de Sonos koptelefoon?
Er gaan genoeg geruchten over de prijs van de koptelefoon. Sonos zou de prijs oorspronkelijk rond de 300 dollar willen hebben, maar volgens Bloomberg loopt het product nu al richting de 449 dollar.
Omgerekend een bedrag van 413 euro, maar gezien de verschillen in belasting kunnen we een prijskaartje van rond de 499 euro verwachten. Dat zelfde verschil zien we bijvoorbeeld bij de Sonos Era 300, die in de Verenigde Staten ook 449 dollar kost.
Het ontwerp van de Sonos koptelefoon
Qua ontwerp weet Sonos doorgaans een goede indruk achter te laten. Vertrouwen dat het op dat gebied goed zit met de koptelefoon is er, al laten twee verschillende patenten zien dat we nog niet helemaal weten waar we vanuit mogen gaan.
In de laatste versie lijkt het erop dat de staafjes rechtstreeks naar de oorschelpen gaan. Op die tekening staat op de oorschelpen het bekende logo van het merk.
Het lijkt er ook op dat de kussens vervangbaar zijn, iets wat je bijvoorbeeld kent van de AirPods Max. Aan de onderkant van de oorschelp is ruimte voor diverse knoppen en zit een USB-C-poort en een 3,5 mm-audiopoort.
Wifi op je koptelefoon?
Sonos staat bekend om het gebruiksgemak waarmee speakers met elkaar te verbinden zijn. Dat zal volgens de geruchten ook het geval zijn bij de koptelefoon. Er is een grote kans dat de koptelefoon in verbinding staat met de speakers van het merk en muziek dus razendsnel uit te wisselen is. Die conclusie trekken we op basis van eerder uitgelekte patenten.
Voor die verbinding kan het dus zijn dat er een dikkere hoofdband nodig is, dan dat je misschien van bepaalde merken gewend bent. Daarnaast zorgt het ook voor een zwaardere koptelefoon en heeft het impact op de accuduur.
Hoewel die antennes dus lastiger te implementeren zijn dan Bluetooth, kan het wel voordelen bieden. Hierdoor is het mogelijk om hi-res audio te streamen, iets wat onmogelijk is met Bluetooth. Er is dus een kans dat de geluidkwaliteit er hierdoor op vooruit gaat.
Daarnaast heb je dus ook geen ander apparaat nodig om muziek te streamen. Het zou rechtstreeks van je koptelefoon kunnen door de wifi-verbinding. Doordat andere bedrijven dit niet doen, kan het een vrij bijzonder exemplaar zijn.
Bluetooth-ondersteuning
Maar daarnaast ondersteunt de koptelefoon (uiteraard) ook Bluetooth. Sonos zou kiezen voor een Bluetooth 5.2-codec om sterke verbindingen te maken. Bovendien zorgt dit ook voor minder geluidsvertraging wanneer je video’s kijkt of aan het gamen bent. Vooral voor dat laatste is het belangrijk dat de vertraging zo laag mogelijk is. Je wil meteen horen als er bijvoorbeeld in Call of Duty op je geschoten wordt.
Eerder nam Sonos al T2 Software over. Deze startup is gespecialiseerd in LE Audio. Hierdoor is het mogelijk om met een lager energieverbruik een hogere muziekkwaliteit te bieden via Bluetooth, iets wat goed is voor de batterijduur.
Ruisonderdrukking en batterijduur
In de prijsklasse waar Sonos zich in gaat begeven, is goede ruisonderdrukking een must. Het is nog niet duidelijk hoe het bedrijf dit gaat toepassen, maar voor die prijs moet het mogelijk zijn om tussen verschillende modi te kiezen.
Als een van de laatste zaken blijft de batterijduur van de koptelefoon nog over. Deze ligt waarschijnlijk tussen de AirPods Max (20 uur) en de Sony WH-1000XM5 (30 uur). Het zal er dan dus wel van afhangen of je dan kiest tussen wifi of Bluetooth. Als het de technologie van T2 Software overneemt en je alleen Bluetooth gebruikt, kan de duur zelfs richting de Sennheiser Momentum 4 wireless gaan (60 uur).
Waarom wij naar de Sonos koptelefoon uitkijken
Natuurlijk zijn dit allemaal geruchten en is veel informatie gebaseerd op patenten. Als er echter al een paar van deze functies naar de koptelefoon komen, weet Sonos echt iets bijzonders neer te zetten. Het kan dus zeker een concurrent worden van Sonos, Bose en Sennheiser.
Vooral wifi op een koptelefoon is veelbelovend. Zoals je ziet, vergt dat veel aanpassingen om het ook echt rendabel te maken, maar hi-res audio naar een draadloze koptelefoon brengen is wel een echte gamechanger. Daarmee zou het zelfs betere geluidskwaliteit kunnen bieden dan draadloze koptelefoons die nu op de markt zijn.
Ook het verbinden met je Sonos-producten maakt het echt een uniek apparaat. Het klinkt misschien als het kleins, maar hoe tof is het als je je koptelefoon af zet en je speakers in huis een liedje meteen overnemen?
Goed, de prijs van 499 euro is misschien fors, maar vergeleken met de AirPods Max valt het wel mee. Vooral als het al deze functies kan bieden. Nu maar hopen dat het ontwerp net zo goed is.