Netflix legt ingrijpende Squid Game-verandering uit
Met nieuwe spellen en nieuwe personages bracht Squid Game seizoen 2 een hoop veranderingen met zich mee. Sommige daarvan moeten uitgelegd worden.
Een van de allerpopulairste series ooit kreeg afgelopen maand zijn tweede seizoen op Netflix: Squid Game. De iconische en bruut kinderlijke spelletjes die de deelnemers in de serie uitvoeren zijn nog heftiger dan in het eerste seizoen.
Een paar van de spelletjes keerden terug, een aantal dingen waren ook drastisch anders. Met name de nieuwe regel waarmee deelnemers konden stemmen of ze wilden doorgaan of stoppen. Bedenker Hwang Dong-Hyuk legt uit waarom deze ingrijpende aanpassing is gedaan.
Alles of niets voor Squid Game seizoen 2
De nieuwe regel kwam niet alleen voor ons als kijker als een verrassing, maar ook voor Squid Game-hoofdpersoon Gi-Hun. Hij ziet op deze manier nog beter dan ooit hoe ver mensen durven te gaan voor de grote geldprijs.
Deze nieuwe ‘alles of niets’-aanpak maakte de show in ieder geval een stuk spannender. In een nieuwe behind-the-scenes geproduceerd door Netflix legt bedenker bedenker Hwang Dong-Hyuk het nieuwe stemsysteem met X en O uit.
“Ze introduceren voordelen die niet in seizoen 1 werden geboden, waardoor spelers moeten splitsen in de keuze om door te gaan of te stoppen. Dit intensiveert het conflict en de confrontatie”, vertelt Dong-Hyuk. Deze aanpak kan zomaar doorsijpelen naar het derde seizoen van Squid Game.
Maatschappijkritiek in Squid Game
De grote verandering is volgens Dong-Hyuk verder goed te praten door het doel van dit seizoen: meer verdeling tussen de spelers creëren. “Momenteel zien we een toename in verdeeldheid, conflict en haat, niet alleen in de Koreaanse samenleving maar wereldwijd.”
Deze polarisatie ‘gebaseerd op religie, ideologie, achtergrond, geslacht en ras’ probeerde de bedenker van Squid Game dus symbolisch weer te geven. Daarbij voegt Dong-Hyuk toe dat hij hoopt dat mensen na het kijken van Squid Game wat meer naar zichzelf zullen kijken.
Dong-Hyuk: “Via de personages in deze kleine samenleving in de game arena wilde ik reflecteren op de vraag of onze samenleving zo is en of wij op dezelfde manier leven. Ik wilde het laten zien alsof het het verhaal van iemand anders was. Terwijl je kijkt, hoop ik dat het je aan het denken zet of onze wereld, en zelfs wijzelf, er niet zo anders van zijn.”
Nieuwe regels in seizoen 3 van Squid Game?
De maatschappijkritische toon die de serie draagt is dus duidelijker aanwezig in het tweede seizoen van de serie. Aangezien seizoen drie van Squid Game er ook al aan komt, zou het zomaar kunnen zijn dat de spelshow weer een drastische verandering ondergaat.
Het derde seizoen wordt richting de zomer van dit jaar verwacht. Met de grote verandering van afgelopen seizoen ligt het voor de hand dat de makers er nog een schepje bovenop doen. Dat zou betekenen dat we op nog meer manier de maatschappijkritiek zouden kunnen tegenkomen.
Hoe dan ook hebben de makers hun best gedaan om de moraal van het verhaal duidelijker te maken voor de kijker. Zo sluit Dong-Hyuk af met een vraag om goed na te denken over je eigen houding tegenover ‘vijanden’: “Ik hoop dat de onderwerpen uit de serie je eens laten reflecteren op je eigen wereldbeeld.”
Squid Game seizoen 2 kijken? Deze Netflix-instelling is onmisbaar