Deze Star Trek technologie zou zomaar eens werkelijkheid kunnen worden

Films & Series Lisanne Beijen 21 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Tussen 1987 en 1994 was het tv-programma ‘Star Trek: The Next Generation’ razend populair over de hele wereld. Het futuristische sci-fi programma introduceerde het zogenaamde ‘holodeck’; een realistische en interactieve 3D holografische projectie van een complete omgeving. Deze destijds super futuristische technologie is anno 2021 steeds minder sci-fi, en steeds meer werkelijkheid.

Een groep wetenschappers aan de University of Glasgow heeft een nieuw systeem van hologrammen ontwikkeld dat veel weg heeft van Star Trek’s holodeck. Deze hologrammen kun je namelijk niet alleen zien, maar ook voelen.

Een hologram aanraken à la Star Trek

Hologrammen bieden een soort virtual reality-beleving, alleen dan zonder dat je daarvoor een VR-bril op je neus hoeft te hebben. Het enige dat mist zowel in VR als bij hologrammen is het gevoel van, tja, gevoel. Je kunt een hologram niet aanraken, niet voelen.

Wetenschappers aan de University of Glasgow brengen daar verandering in. Zij werken aan een nieuwe technologie genaamd ”aerohaptics”, die het gevoel van aanraking van een hologram mogelijk maakt. De technologie gebruikt luchtstralen om dit gevoel te creëren. Deze luchtstralen voelen als een aanraking op je vingers, armen en polsen.

university of Glasgow hologram Star Trek
Het systeem van aerohaptics (Afbeelding: University of Glasgow)

Luchstralen als perfecte illusie

Naast luchtstralen gebruikt het systeem ook glas en spiegels om een twee-dimensionale afbeelding, die op een computer is gecreëerd, tot ‘leven’ te laten komen. Door het glas en de spiegels lijkt de afbeelding in de lucht te zweven. Het is dus een illusie van een virtuele 3D-afbeelding.

De virtuele afbeelding kan vervolgens worden ‘aangeraakt’. Om de sensatie van aanraking zo realistisch mogelijk te maken volgen sensoren de bewegingen van de persoons hand. Deze stuurt de luchtstralen in de juiste richting met een kracht die door een algoritme is bepaald. Het computergestuurde systeem laat de luchtspuit reageren op de bewegingen van de persoons hand.

Basketballen met een hologram

Om het nieuwe ”aerohaptic”-systeem te demonstreren ontwikkelde het team een interactieve projectie van een basketbal. Die basketbal kan worden aangeraakt, gerold en gestuiterd. Hoe de bal aanvoelt hangt af van hoeveel kracht de persoon op de bal zet en hoe hard de bal stuitert. Je voelt dat de basketbal van je vingertoppen af rolt, maar ook dat de bal terug stuitert op je handpalm.

Hier zie je een video over hoe het mogelijk is om een virtueel object dat in de lucht hangt te voelen, zonder dat daar extra harrewar voor nodig is.

Benieuwd naar meer innovaties? Lees hier hoe onderzoekers de ruimte willen opruimen met magneten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen