Supercel doet mogelijk Noord-Brabant aan: wat is dat precies?
In verschillende delen van het land wordt of is het al noodweer. In Noord-Brabant is er zelfs een supercel mogelijk. Maar wat is dat precies voor fenomeen?
Je hebt het vast wel gemerkt: in het hele land is het code geel en in het zuidoosten is er zelfs code oranje. Nederland ziet er vandaag grauw uit en in sommige delen van het land vallen er onweersbuien. Vooral Noord-Brabant, Limburg en Gelderland zijn aan de beurt. Daar wordt het weer het zwaarst.
Een supercel in Nederland
In het oosten van Noord-Brabant is er zelfs kans op een supercel. Dat is de zwaarste onweersbui die mogelijk is. Deze bui heeft een lange levensduur, soms zelfs een aantal uren, waardoor deze dus niet eventjes weg gaat. Dat komt door de luchtstromen in de wolk. Een warme stijgstroom en een koude daalstroom zijn gescheiden van elkaar en draaien tegen elkaar in.
Een supercel heeft een meso koufront waaruit vaak zware neerslag, windstoten en bliksem komen. Door de warme stijgstroom wordt een deel van die neerslag opnieuw naar boven genomen. Hierdoor kunnen zelfs hagelkorrels ontstaan. Ook is er een mogelijkheid voor een tornado. Dit kan vrijdag dus gebeuren in het oosten van Noord-Brabant, al voorspelt Weerplaza dat de tornado, als die al komt, zwak zal zijn. Wel kan het naast overlast bijzondere luchtfoto’s opleveren. Een tornado gebeurt overigens maar bij dertig procent of minder van de supercels.
Bijna elk jaar
Toch is een supercel ook weer niet heel uniek in ons deel van de wereld. Zo meldt het KMI, de Belgische KNMI, dat het bijna jaarlijks voorkomt. Zowel in het koude als in het warme seizoen.
Om te voorkomen dat er veel schade valt hebben inwoners van het oosten van Brabant al een paar waarschuwingen gekregen. Zo wordt hen gevraagd om trampolines vast te zetten en de parasols op te bergen. Ook kan er gevaar komen van de bomen. Deze kunnen door de harde wind er uitgeslagen worden of zelfs omvallen. Dat heeft weer te maken met de droogte de afgelopen periode.