Hoe technologie kan helpen bij het terugvinden van verloren bagage
Deze zomer is het een flinke chaos op Schiphol. Niet alleen zijn er enorme rijen bij het inchecken en bij de beveiliging, ook kan het een lange tijd duren voordat je jouw bagage hebt. Soms komt jouw koffer zelfs helemaal niet. Toch hoef je ‘m niet kwijt te raken.
Waar Schiphol vroeger de ideale luchthaven was om je reis te beginnen, is het tegenwoordig een grote chaos. Zelf heb ik het ook al eens mogen ervaren. Mijn bagage kwam niet op de loopband terecht, net zoals bij al mijn andere medepassagiers. De grote vraag was natuurlijk waar mijn koffer was. Ik had geen idee. Toch had ik dat volledig kunnen voorkomen.
Je bagage kwijt?
Ik ben zeker niet de enige. Elk jaar komen miljoenen koffers wereldwijd te laat op bestemming. Meer dan een miljoen zien zelfs nooit meer hun eigenaar terug. Daarnaast komt sommige bagage beschadigd terug. Veel reizigers zijn dat zat en willen zekerheid. Gelukkig zijn er nu oplossingen voor.
Een van de meest voordehand liggende optie is natuurlijk de AirTag van Apple. Deze zendt een bluetooth-signaal uit dat door elk Apple-apparaat dat is verbonden met de Zoek Mijn-app. Zo weet je dankzij andere Apple-gebruikers precies waar je koffer is. Er zijn al verschillende verhalen in de media verschenen over hoe mensen hun bagage terugvinden met de tracker.
https://www.want.nl/koffer-vakantie-terugvinden-airtag/
Natuurlijk is een AirTag handig, maar het lost je probleem niet op. Als je bagage op een grote berg op het vliegveld ligt en te laat wordt uitgeleverd, heb je daarmee je koffer niet terug.
Andere oplossingen
Toch zijn er nu allemaal initiatieven om meer technologie te gebruiken voor het verwerken van koffers. Zo maakt het Nederlandse bedrijf BagTag digitale bagagelabels die je thuis al kunt instellen. Zo moet het inchecken een flink stuk sneller gaan. Alaska Airlines maakt al gebruik van de techniek.
Ook het Israëlische SeeTrue hoopt het inchecken en het controleren van bagage sneller te maken. Dit bedrijf maakt software waardoor de veiligheidscheck nog sneller kan. De software gebruikt AI en algoritmes om verboden spullen ertussenuit te halen. Deze software werkt sneller en beter dan het menselijk oog. Daarnaast heeft het ook niet te maken met vermoeidheid en onoplettendheid.
Nog sneller maar wel duurder
Toch kan het allemaal nog sneller. Zo is het bij verschillende vliegmaatschappijen mogelijk om je bagage thuis te laten ophalen. Bovendien wordt het na jouw reis ook weer bezorgd. British Airways en Swiss werken samen met het Engelse AirPortr die de service aanbiedt. Dit gaat allemaal met een app en je weet precies waar jouw bagage is. Toch is er wel een nadeel. De functie kost flink wat geld. Zo betaal je 40 pond per koffer per enkeltje. Die prijzen schieten omhoog als je het op een bepaald tijdstip wil laten ophalen.
Opties voor je bagage zijn er al. Toch lijken we hierbij vooral nog afhankelijk van de luchthavens en vliegmaatschappijen. Gaan zij ook mee met de vernieuwingen nu het dit jaar zo’n puinhoop is op verschillende vliegvelden?