Voor Tele2 is het overgenomen worden of failliet gaan
Bij Tele2 hangt de vlag vandaag halfstok. De provider liet zich vorig jaar door concurrent T-Mobile overnemen, maar de Europese Commissie was het daar niet meteen mee eens. Er wordt gevreesd voor te weinig concurrentie op de Nederlandse markt.
De directeur van Tele2 zei vandaag echter dat de Nederlandse tak van de provider niet zelfstandig kan blijven bestaan. Het is overgenomen worden, of de stekker eruit. “Een zelfstandige provider blijven op de Nederlandse markt is niet houdbaar”, aldus CEO Anders Nilsson.
Tele2 heeft gebrek aan schaal
Dat komt vooral omdat de provider op de Nederlandse markt een gebrek aan schaal heeft, claimt de CEO in een gesprek met Reuters. Tele2 moet het opnemen tegen andere aanbieders die vaste en mobiele diensten combineren. Dat is een mogelijkheid die Tele2 niet heeft.
Vodafone en Ziggo zijn tegenwoordig één bedrijf met een eigen kabelnetwerk en KPN heeft het kopernetwerk en glasvezel. T-Mobile biedt ADSL en in een klein deel van Nederland glasvezel, maar Tele2 heeft behalve een 4G-netwerk geen eigen vast netwerk. Het is daarom niet mogelijk om het als zelfstandige provider tegen de twee grootste providers op te nemen. Gecombineerd met T-Mobile verwacht Tele2 een sterkere, derde provider te worden.
Wanhoopspoging
Hoe serieus we dit bericht moeten nemen, is nog maar de vraag. Tele2 is er veel aan gelegen om de overname door T-Mobile door te laten gaan. Dit lijkt dan ook een ultieme wanhoopspoging om de marktwaakhond in Brussel te overtuigen. Eerder startte T-Mobile ook al een groot charmeoffensief. Als de overname door zou gaan, kon de provider nog in 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk uitrollen, was de belofte. Ook beloofde T-Mobile op grote schaal glasvezel uit te gaan rollen en zal het unlimited-abonnement voor € 25.- per maand minimaal drie jaar blijven bestaan.
T-Mobile wil 190 miljoen euro voor Tele2 betalen. Brussel is sceptisch omdat drie providers in één land eigenlijk te weinig is. In België wordt bijvoorbeeld actief ruimte gemaakt voor een vierde speler op de mobiele markt. Volgens de Europese Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is een markt met drie aanbieders niet genoeg voor gezonde concurrentie. Een definitief besluit vanuit Brussel wordt eind november verwacht.