Echte Terminator-robot ontsnapt uit zijn gevangenis door vloeibaarheid
Elke keer als je denkt dat robottechnologie niet angstaanjagender wordt, gebeurt er weer iets in de wereld waarvan je denkt: moeten we dat willen met z’n allen? Dus ook dit bizarre voorval waarin een vloeibare robot wist te ontsnappen uit een cel omdat hij vloeibaar werd. U leest het goed: er bestaat nu een vloeibare robot zoals in Terminator.
In 1991 zagen we in Terminator 2: Judgement Day de vloeibare Terminator robot T-1000 (gespeeld door Robert Patrick) vermomd als politieagent een hopeloze Sarah Connor (Linda Hamilton) achtervolgen in een politiebureau. Net wanneer het lijkt dat ze is afgeschermd van de robot door tralies, laat de T-1000 zijn grote truc zien: hij beweegt door de tralies door zijn metalen lichaam vloeibaar te maken. Hartstikke awesome.
Hoe word een robot vloeibaar?
Dat bleek blijkbaar inspirerend voor wetenschappers anno 2023 want die zijn de technologie gaan ontwikkelen. Wat kan er misgaan, toch? Oké, even weg met de sirenes en paniek, want het is nog niet zóver (al blijven de ontwikkelingen zich opstapelen) dat we daadwerkelijk met een Terminator te maken krijgen.
Het begin van de technologie is echter zeer reëel en de ontwikkeling is ontzettend intrigerend. Laten we eerst even kijken hoe dit nou werkt.
De inspiratie voor deze robot kwam (gelukkig) niet uit de Terminator-films, maar van een zeekomkommer. Dit diertje kan zijn huid namelijk ook van vrij solide naar vloeibaar en gel-achtig laten veranderen. Dat willen we nu ook bij deze vloeibare Terminator-robot, want het dient vast een onschuldig doel.
De robot zelf is gemaakt van gallium, een zacht metaal dat al zou smelten bij een temperatuur van 30 graden Celsius. Maar wat is het belangrijkste ingrediënt van deze robotcocktail: magnetische deeltjes die in het gallium zitten. Door die deeltjes en een magnetisch veld dat de wetenschappers creëren, wisselen ze deze proto-Terminator robot van staat.
Maar wat moet je ermee, Skynet?
Ook de mobiliteit van deze robot wordt mogelijk gemaakt door de magnetische deeltjes. Zowel de solide als de liquide vorm van de uitvinding kunnen worden aangestuurd door dit magnetische veld.
De eerste test van deze robot lijkt dan wél weer heel erg Terminator. De solide vorm werd in een kleine cel met tralies geplaatst, waarna die liquide moest worden om te ontsnappen. Check de video hieronder om te zien hoe dat eruitziet:
De technologie achter deze liquide robot staat nu natuurlijk nog in kinderschoenen, maar de vooruitzichten zijn intrigerend. Dit soort vloeibare apparaten kunnen ingezet worden op veel verschillende manieren die mensen kunnen helpen (er wordt bijvoorbeeld al gekeken naar medische toepassingen). Zolang het maar uit de handen blijft van Skynet…
NASA bouwt mee aan menselijke robot: is dit de toekomst van ruimtevaart?