Tesla software updates: hoe ze werken en hoe jij ze installeert
De elektrische auto’s van Tesla krijgen regelmatig een software update. Die updates hebben niet alleen te maken met het ‘entertainment’- en navigatiesysteem, maar gaan ook over de auto’s autopilot en nog veel meer andere onderdelen van de auto. Zelfs de remkracht en acceleratie van de auto’s worden in sommige software updates verbeterd. De software updates zijn een van de vele voordelen voor Tesla-eigenaren.
Tesla is een pionier als het aankomt op zogenaamde ‘over-the-air’ software updates voor auto’s. Dit is mogelijk dankzij de auto’s wifi-verbinding. De software van een Tesla updaten is niet veel anders dan het updaten van software op je smartphone. Een kind kan de was doen, of toch niet?
Hoe check je of een Tesla software update beschikbaar is?
Een elektrische auto van Tesla ontvangt dus regelmatig over-the-air software updates die nieuwe functies aan de software van de auto toevoegen en bestaande functies verbeteren. De updates rollen regelmatig uit. Je auto houdt je hiervan op de hoogte; er verschijnt een notificatie op het touchscreen in de auto en in de Tesla-app wanneer een update beschikbaar is.
Om handmatig te checken of er een update beschikbaar is tap je op ”Controls” en daarna op ”Software” op het touchscreen in de auto. Is er een nieuwe update beschikbaar? Dan zul je hier een notificatie zien staan die de optie biedt om de update direct te installeren, of uit te stellen tot later. Benieuwd welke aanpassingen en toevoegingen een nieuwe update bevat? Check dan de zogenaamde ”Release Notes”. Die vind je in het ”Software”-scherm.
Kun je rijden tijdens een update?
Het is niet mogelijk om in een Tesla te rijden terwijl er software updates plaatsvinden. Dit is gedaan om veiligheidsredenen. Verliest de auto verbinding met wifi? Dan kan het zijn dat de auto de update pauzeert.
Doordat je niet in de Tesla kunt rijden tijdens een update wil je een update misschien uitstellen tot een moment dat beter uitkomt. In dat geval ga je naar de ”Software”-tab op het touchscreen in de auto >> klik daarna op het gele klok-icoontje >> selecteer een tijd en datum die je beter uitkomt.
Wanneer je een tijd en datum hebt gekozen verandert het gele klok-icoontje van kleur naar wit. Wil je de tijd en datum opnieuw aanpassen? Klik dan op het klok-icoontje om dit aan te passen, of om de update alsnog direct te starten.
Automatische updates instellen
Het is ook mogelijk om updates automatisch te laten gebeuren. Hiervoor ga je opnieuw via ”Controls” naar ”Software” >> klik hier op ”Software Update Preference”. In dit scherm kun je kiezen uit ”Advanced” of ”Standard”. De ”Standard”-modus houdt in dat je de updates zelf moet activeren of in moet plannen op een later moment.
Met de ”Advanced”-modus ingeschakeld worden de updates automatisch uitgevoerd op het moment dat Tesla ze uitrolt en je elektrische auto is verbonden met een wifi-netwerk. Zo’n automatische update gebeurt natuurlijk niet terwijl je rijdt, maar alleen wanneer de auto geparkeerd is.