The Flash: een uitgebreide blik op de supersnelle superheld van DC
Vanaf vandaag maakt de bliksemsnelle superheld The Flash zijn opwachting in de bioscoop. De langverwachte film van Warner Bros. zet DC’s snelste held in de schijnwerpers. Controverse en een slechte reputatie hebben voor ophef gezorgd, waardoor we bijna zouden vergeten wie het personage eigenlijk is. Tijd om opnieuw kennis te maken.
Wie is The Flash eigenlijk, waar komt hij vandaan en wat maakt Barry Allen zo ongelooflijk geliefd bij fans? Mark, die ook bijna net zo snel is (denkt hij), heeft zich als een razende over het internet begeven om je daar alles over te vertellen.
The Flash: een DC-icoon sinds 1956
Net als bij bijna alle andere superhelden in de filmwereld, komt ook de oorsprong van The Flash voort uit een stripboek. In 1956 creëerden Robert Kanigher en Carmine Infantino, namens DC Comics, het personage Barry Allen.
De forensisch wetenschapper kwam door een blikseminslag in aanraking met chemische stoffen, waardoor hij bovenmenselijke snelheid en reflexen kreeg. Makkelijker gezegd: de beste man werd bloedje snel. En zoals een echte superheld betaamt, gebruikte hij die vaardigheid om zijn stad, Central City, te beschermen tegen het kwaad.
Natuurlijk niet als Barry Allen zelf, want een geheime identiteit is de nummer één regel van een held. Allen schoot de straten op als The Flash, gehuld in een pittig rood pakje. Toen was het Jason Peter Garrick, beter bekend als Jay Garrick, die het dubbelleven leidde.
Dat klinkt misschien vreemd, maar het werkte voor DC Comics. Het luidde het tijdperk van de zogenaamde Silver Age of Comic Books in. Dit tijdperk staat bekend als de heropleving van superheldenverhalen en opende nieuwe deuren, in ieder geval voor DC Comics.
Stripboeken waren slechts het begin
Het succes beperkte zich niet alleen tot de stripwereld. Barry Allen en The Flash waren sinds 1956 ook prominent aanwezig in televisieseries, animatieshows en films. Met name het Amerikaanse televisienetwerk The CW boekte hierin groot succes. In 2014 lanceerden ze de serie “The Flash” waarin Grant Gustin de rol van Barry Allen op zich nam.
De serie wist een nieuwe generatie fans aan te trekken, wat nodig was gezien de tijd sinds de vorige successen. In de wereld van animatie maakte The Flash zijn intrede aan het einde van de jaren 70 in “Super Friends”. Later verscheen het personage ook in titels als “Justice League Unlimited” en “Young Justice”.
Op het witte doek bleef het succes echter uit vanwege de afwezigheid van de held. In 2016 maakte The Flash kort zijn debuut in “Batman v Superman: Dawn of Justice”. Ondanks het succes van Grant Gustin als Barry Allen, was het uiteindelijk Ezra Miller die in de huid van The Flash kroop, zowel in “Justice League” als in de gelijknamige film uit 2017.
Het is dan ook niet gek dat Warner Bros. ervoor koos om Miller de hoofdrol te laten spelen in “The Flash”, gezien zijn eerdere verschijningen. Deze langverwachte film is nu eindelijk in de bioscoop te bewonderen.
The Flash brengt oude bekenden terug
De nieuwe film “The Flash” biedt niet alleen de langverwachte solofilm voor het personage, maar ook een nostalgische reis langs oude bekenden voor DC-fans. Naast Barry Allen zijn namelijk verschillende varianten van Batman en Supergirl te zien.
Batman wordt niet alleen vertolkt door Ben Affleck, die de afgelopen jaren de rol van Bruce Wayne op zich nam. Ook icoon Michael Keaton maakt zijn comeback. Na zijn succes als Batman in 1989 besloot hij op 71-jarige leeftijd opnieuw zijn cape te dragen.
Daarnaast kunnen we ook genieten van de vertolking van Sasha Calle, die voor het eerst in haar carrière in het superheldenpak kruipt. Deze combinatie zorgt voor een voortzetting van de liefde voor het personage en belooft een boeiend avontuur voor zowel nieuwe als trouwe fans van The Flash.
Icoon van hoop en snelheid
The Flash is geliefd bij fans vanwege meer dan alleen zijn snelheid en reflexen. De razendsnelle rode held symboliseert hoop en inspiratie. Barry Allen is een gewone man met buitengewone krachten, maar blijft altijd trouw aan zijn menselijkheid en verantwoordelijkheid om anderen te beschermen.
The Flash wordt gezien als belichaming van kracht, doorzettingsvermogen en altruïsme. Grant Gustin heeft dit uitstekend vertolkt in The CW’s “The Flash”. De versie van Warner Bros., mede door Ezra Miller, heeft meer moeite gehad met het overbrengen van deze waarden.
Dit is echter een klein beetje het verhaal van DC in de afgelopen jaren.
Een nieuw succes voor DC
Hoewel films zoals “Wonder Woman”, “Aquaman” en “The Batman” het uitstekend hebben gedaan, zijn dit helaas uitzonderingen gebleken. DC heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat tegenslagen gekend, mede dankzij het succes van Marvel. De films hebben de iconische superhelden niet altijd recht gedaan en hebben veel kritiek ontvangen.
Warner Bros. heeft onlangs niemand minder dan James Gunn aangetrokken om nieuw leven in de franchise te blazen. “The Flash” is zijn eerste project, maar hij heeft niet veel kunnen bijdragen aan de film. Desalniettemin zijn zijn invloeden duidelijk merkbaar.
We verwachten niet dat “The Flash” veel lof zal ontvangen, maar het kan zeker worden gezien als een goede herstart. De film lijkt een afronding van alles wat er is geweest en maakt ruimte voor wat er gaat komen. In dat opzicht is de nieuwe DC-film zeker de moeite waard.
Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk en dat wordt uitstekend afgesloten met een iconisch en uiterst interessant personage. Op dat gebied doen ze het zeker goed.
They Cloned Tyrone is de Netflix-film die je deze zomer wil zien