Zorgt de thuisbatterij echt voor een lagere energierekening?
Tijdens de CES was er naast een overvloed aan AI ook veel ruimte voor de thuisbatterij. In Nederland lijkt het nog niet echt voet aan de grond te krijgen, maar toch kan het behoorlijk interessant zijn voor huiseigenaren, vooral als de salderingsregeling afloopt.
Als je zonnepanelen hebt, creëer je je eigen energie. Dit gebeurt natuurlijk alleen als de zon schijnt, en vaak heb je meer energie dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Je levert je extra energie dan terug aan het energienet.
Toch is het mogelijk om die energie zelf op te slaan. Hiervoor heb je wel een speciale thuisbatterij nodig. Er zijn steeds meer bedrijven die er een maken, maar wat heb je er precies aan in je huis?
Hoe werkt de thuisbatterij?
De thuisbatterij werkt als volgt: als je meer energie produceert dan je gebruikt, gaat deze naar de batterij. Op een moment waarop je geen energie haalt uit zonnepanelen, kun je die halen uit de batterij. Het is mogelijk om dit extra slim te doen, zodat je juist energie uit de batterij haalt wanneer de marktprijs het hoogst is.
De techniek voor de thuisbatterij is nog volop in ontwikkeling. Hierdoor kunnen ze nog vrij prijzig zijn, maar wellicht gaat de prijs in de komende jaren omlaag. Vergelijk het eens met de elektrische auto. Die lijken ook steeds goedkoper te worden nu de processen rondom het produceren van een batterij steeds makkelijker gaan.
Die aanschafprijs geeft wel een groot nadeel. Binnen een korte tijd zal je dit aanschafbedrag niet terugverdienen. Het is dus een project voor de lange adem. Het is daarnaast ook goed om na te denken over de capaciteit. Gelukkig zijn er tools om dit te berekenen.
Waar moet je op letten?
Ga echter niet alleen uit van de prijs voor de thuisbatterij. Een duurder model kan bijvoorbeeld meer laadcycli hebben dan een goedkoper alternatief. Aan het einde kan goedkoop dus duurkoop zijn.
Bovendien is er ook een ander nadeel voor Nederland. In de winter hebben we gewoon niet heel veel zon. Je zal overdag niet heel veel energie kunnen opslaan om later te gebruiken.
Met het aflopen van de salderingsregeling kan het echter wel interessanter worden. Als je straks geld moet betalen om energie terug te leveren aan het energienet, kan het voordeliger zijn om het gewoon op te slaan op je accu.
Interessante ontwikkelen voor de thuisbatterij
Daarnaast is er ook een andere interessante ontwikkeling aan de gang. Zo werken verschillende bouwers van elektrische auto’s eraan dat je de accu van de auto ook kan gebruiken als thuisbatterij. Doordat de auto weet wanneer hij gebruikt wordt, kan hij optimaal laden en ook weer stroom terugleveren aan je huis. Bovendien zijn die accu’s vaak ook nog groter dan de gemiddelde thuisbatterij op dit moment.
Bovendien is AI hierin ook nog een interessante speler. Als een batterij zelf leert wanneer hij moet laden en ontladen, kan dat je veel geld besparen. Zo kan hij zelfs als je geen zonnepanelen hebt interessant zijn. Zo claimt energiemaatschappij Zonneplan er een te hebben die je nu al 1000 euro per jaar kan besparen.
Er is dus niet eenduidig te zeggen of een thuisbatterij een toevoeging voor je huis is of niet. Het kan echt per situatie verschillend zijn.