Werk je veel thuis? Zo tackel je die hoge energierekening met gemak
Als je veel thuiswerkt, moet je zelf je apparaten opladen, koffie zetten, voor verlichting zorgen en ga zo door. Dat kan nogal wat stroom kosten, maar met deze tips houd je je energierekening betaalbaar.
Hybride werken is tegenwoordig bij veel bedrijven de norm: een paar dagen op kantoor en een paar dagen thuis. Fijn als dat is – denk aan het wegvallen van de reistijd – kost het ook geld. Je moet nu namelijk zélf de stroom betalen tijdens je werkuren. WANT geeft tips om thuiswerken betaalbaar te houden.
Met de inflatie van de afgelopen tijd en de gestegen energieprijzen kan je energierekening nogal uit de hand lopen. Zeker als je met deze warme dagen ook een airco hebt staan loeien. Misschien krijg je wel een thuiswerkvergoeding, maar die paar euro’s per dag zullen geen deuk in je energierekening slaan. Met deze tips doe je dat zelf. WANT tipte eerder al hoe een Smart Home je daarbij kan helpen.
Hoge energierekening bij thuiswerken: zo ga je het tegen
In oktober van 2022 gaf 46 procent van de werkenden nog aan dat stijgende energiekosten een reden zijn om vaker op kantoor te werken. Volgens het NIBUD kost thuiswerken je zo’n drie euro per dag, dat komt neer op zo’n 24 euro per maand als je twee dagen per week thuiswerkt.
Gebruik een laptop
Het is fijner om met een groot scherm te werken, maar het kost ook meer energie. Een laptop is over het algemeen zuiniger dan een desktop, dus tijd voor de overstap. Om je rug en nek te beschermen, is het wel handig om een standaard te kopen, in combinatie met een bluetooth toetsenbord en muis.
Maak gebruik van het licht dat er al is
Ook wij doen mee aan het WK Open Deuren Intrappen, maar het blijft een goede tip: het is doodzonde om overdag een lamp aan te zetten omdat je in een donkere kamer werkt. Maak gebruik van het licht dat van nature al in je woning aanwezig is en verplaats je bureau naar een plekje dichter bij het raam. Met een beetje geluk scheelt dat je over het jaar genomen niet alleen wat geld, maar heb je ook meteen een mooier uitzicht.
Investeer in Smart Home-producten
Je huis smart maken is sowieso een goede zet, maar het kan je ook helpen energie te besparen. Zeker als het gaat om een slimme thermostaat, kan het best wat geld stelen. Je kunt gemakkelijk instellen wanneer de verwarming wat graden omlaag of omhoog moet, afhankelijk van hoeveel mensen er thuis zijn.
Verdeel je huis in zones
Ben jij de enige thuis en zit je in de werkkamer te werken? Dan is het niet nodig om óók je slaap- en woonkamer te verwarmen (of af te koelen). Dat je een dikke trui moet aantrekken als het koud is, hoeven we je niet te vertellen, lijkt ons.
Laad niet langer op dan nodig
Zit jij de hele dag met je laptop in de oplader? Niet zo slim. Zodra een apparaat (genoeg) is opgeladen, haal de stekker uit het stopcontact. Anders blijf je onnodig stroom voeren.
Ontkalk je apparaten vaker
Als je veel koffie of thee drinkt thuis, kunnen de apparaten waarmee je die drankjes maakt, vol komen te zitten met kalk. Daardoor verbruiken ze meer stroom en ben jij aan het einde van het jaar de pineut. Zorg er dus voor dat je je apparaten wat vaker ontkalkt.
Naast deze tips die je vrij snel kunt toepassen om energie te besparen, kun je ook je huis onder handen nemen. Zorg ervoor dat alles goed is geïsoleerd, er geen tocht binnenkomt en je ramen van goede kwaliteit zijn (geen enkel glas, bijvoorbeeld). Zo houd je de kou buiten én wordt je huis in de zomer minder broeierig.
Apple rolt update uit voor je AirPods en ja, dat is iets om enthousiast over te zijn