Thuiswerken is een must, want een kantoor is alles behalve gezond

Gezondheid Sam Dille 14 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Toen het coronavirus heel de wereld op zijn kop zette, werd thuiswerken voor bijna iedereen de norm. Ook na de crisis wordt er nog veel thuisgewerkt. Dat is niet alleen heel comfortabel, maar ook gezond. Vooral als je normaal gesproken een lange reistijd hebt.

Uit onderzoek van de Stockholm University blijkt dat mensen die dagelijks naar hun werk moeten reizen gemiddeld minder bewegen, meer stress ervaren en vaker slecht slapen dan mensen die thuiswerken. De kans op alcoholproblemen is bij de reizigers zelfs groter.

Data van zes jaar lang onderzoek

De Zweedse onderzoekers kwamen tot deze conclusie door data van een gezondheidsonderzoek te bestuderen dat liep tussen 2012 en 2018. Het team kreeg toegang tot gegevens over de leefstijl van zo’n 13.000 deelnemers tussen de 16 en 64 jaar oud.

De informatie had bijvoorbeeld te maken met of de deelnemers alcohol dronken of rookten, hoe vaak ze sportten en hoeveel ze wogen. Maar ook wat voor werk ze deden, hoe gestrest ze waren en of ze al bestaande aandoeningen hadden. Al deze bevindingen werden op één hoop gegooid en vergeleken met de werkafstand van de deelnemers. Zo kon de levensstijl van lange reizigers vergeleken worden met die van mensen die dichterbij hun werk wonen of thuiswerken.

Thuiswerken
Thuiswerken op een pc. (Afbeelding: Windows/Unsplash)

Mensen die thuiswerken bewegen meer en slapen beter

De onderzoekers ontdekten dat een woon-werkafstand van meer dan drie kilometer de kans vergroot dat mensen fysiek minder actief zijn, overgewicht hebben en slecht slapen. De verklaring hiervoor is vrij simpel: lange reizigers hebben minder tijd om te sporten en slapen, vanwege stress, mogelijk slechter dan mensen die minder hoeven te reizen of thuiswerken.

De plek waar een kantoor staat, heeft ook invloed op het alcoholgebruik. Als een werkplek in een grote stad met veel horeca lag, werd de kans groter dat deelnemers een alcoholprobleem ontwikkelden. Mensen borrelden bijvoorbeeld vaker na werktijd, als hun kantoor in de buurt van een restaurant of café stond.

Is thuiswerken dan écht gezonder?

De Zweedse wetenschappers konden niet precies bepalen hoe lang een reis maximaal moet zijn om gezond te blijven. Ze konden alleen aantonen dat deelnemers die drie kilometer of minder hoefden te reizen voor hun werk, fysiek meer bewogen.

Dat kan komen doordat ze vaker op de fiets of te voet naar hun werk gaan of doordat ze voor en na hun werk meer tijd hebben om te sporten. Ook mensen die veel thuiswerken bewogen meer. Voor overgewicht, slaap en alcoholgebruik waren de resultaten echter een stuk minder duidelijk. Deze factoren worden de komende tijd nader onderzocht.

Minder geld hebben doet fysiek echt pijn, maar hoe zit dat precies?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen