TikTok lijkt voor te sorteren op gedwongen verkoop
Joe Biden ondertekende een wetsvoorstel waardoor TikTok op zoek moet naar een Amerikaanse eigenaar. Moederbedrijf ByteDance lijkt nu de nodige stappen te nemen.
De regering van de Verenigde Staten is klaar met TikTok. Het vertrouwt het bedrijf niet meer, omdat volgens hen gegevens van Amerikaanse burgers niet veilig zijn voor de Chinese overheid.
Moederbedrijf ByteDance zal op zoek moeten naar een Amerikaanse koper voor TikTok. Het bedrijf lijkt daarvoor een speciaal plan te hebben.
Het scheiden van TikTok
De magie van TikTok is het algoritme. Het weet precies welke video’s bij je passen door je kijkgedrag en past daarop het aanbod aan van wat je ziet. Hierdoor kan het zijn dat je hele andere filmpjes te zien krijgt dan je vrienden.
Dit algoritme wordt ook wel Douyin genoemd, oftewel de Chinese versie van de app. Moederbedrijf ByteDance werkt nu echter aan een heel ander algoritme voor TikTok. Eentje die speciaal bedoeld is voor de Amerikaanse markt.
Dat blijkt uit gegevens van persbureau Reuters. Met deze verandering probeert ByteDance in te spelen op de eisen van Washington. Hierdoor is TikTok voor Amerikaanse gebruikers losgekoppeld van de rest van de wereld. Dit is volgens de bronnen echter een enorm proces.
Door de Verenigde Staten los te koppelen van de rest van de wereld, zou ByteDance de Amerikaanse tak van het social medium makkelijker kunnen verkopen en actief kunnen blijven in de rest van de wereld. Toch zou TikTok waarschijnlijk het liefst willen dat ze de Amerikaanse tak kunnen behouden. In dat geval kan de loskoppeling wellicht dienen om aan te tonen dat het onafhankelijk van China is.
TikTok ontkent de berichtgeving
Het bedrijf zelf ontkent de berichtgeving van Reuters. Het bedrijf noemt het “misleidend en onjuist”. “Zoals we in onze rechtszaak hebben gezegd, is de voorgestelde desinvestering die door de wet wordt geëist om TikTok in staat te stellen actief te blijven in de VS niet mogelijk: niet commercieel, niet technologisch en niet juridisch. Zeker niet binnen de vereiste tijdlijn van 270 dagen.”
Via een iets uitgebreidere verklaring aan The Verge zegt het bedrijf dat het bericht van Reuters ervoor zorgt dat het lijkt dat ByteDance TikTok zou willen splitten, maar dat is volgens het bedrijf dus niet waar.
The Reuters story published today is misleading and factually inaccurate. As we said in our court filing, the 'qualified divestiture' demanded by the Act to allow TikTok to continue operating in the United States is simply not possible: not commercially, not technologically, not…
— TikTok Policy (@TikTokPolicy) May 30, 2024
Toch heeft TikTok al eerder geprobeerd aan te tonen dat het onafhankelijk is van China met het zogenaamde Project Texas. Dit heeft de Verenigde Staten totaal niet overtuigd, waardoor Biden dus alsnog het wetsvoorstel goedkeurde om ByteDance te verplichten TikTok te verkopen. Het is voor TikTok dus te hopen dat ze een rechtszaak tegen de Verenigde Staten kunnen winnen.