Tips en tricks om ruimte vrij te maken in je Gmail-inbox
Ben jij net zoals ons iemand die zijn gelezen e-mailtjes niet meteen verwijdert, maar bewaart? Dan weet je vast ook dat dit flink wat gevolgen heeft voor je opslaglimiet. Gmail geeft je namelijk dertig gigabyte aan gratis opslag, maar met al die mails die je bewaart kun je hier nog wel eens overheen gaan. En daarnaast is dit niet enkel opslag voor je Gmail-account, maar ook voor Google Photos en Google Drive. Dus, bewaar jij al je mailtjes en zit jouw mail overvol? Dan hebben wij een aantal manieren om daar vanaf te komen!
Kijken hoeveel data je hebt
We raden je eerst aan om te kijken hoeveel data je eigenlijk in gebruik neemt. Je hoeft je natuurlijk niet zoveel zorgen te maken als je nog flink wat ruimte over hebt. Dit kun je doen door in je inbox rechtsboven je Google Drive te openen. Een nieuwe pagina opent waar al je Google Drive-documenten in staan. Hier kun je links onderin zien hoeveel data je gebruikt op Gmail, Google Drive en Google Photos. Bij onze inbox valt het nog mee, maar het kan ook gebeuren dat je inbox zo goed als vol zit. Je weet dan nu waar je in ieder geval moet beginnen.
Google Photos
De eerste stap die je vervolgens kunt nemen om ervoor te zorgen dat je data niet door Google Photos wordt opgeslurpt is het selecteren van een optie. Dit is de optie dat je in Photos het opslaan in hoge kwaliteit selecteert. Dit kan door Photos te openen en hier bij instellingen ‘Hoge Kwaliteit’ in te schakelen. Wanneer je dit doet krijg je van Google onbeperkte opslagruimte, helemaal voor nop!
Gmail categorieën
Een functie van Gmail is dat-ie je e-mail automatisch naar categorieën omzet, zoals ‘reclame’ bijvoorbeeld. Dit zijn e-mails zoals nieuwsbrieven die je waarschijnlijk niet eens leest, maar wel flink wat data in beslag nemen. Dit aangezien dat soort mails vaak vol staan met afbeeldingen die data in beslag nemen. Door in je Gmail inbox op categorieën te klikken kun je de verschillende categorieën en het aantal (ongelezen) mailtjes die elke categorie kent zien. En natuurlijk ook de mailtjes vervolgens verwijderen. Check wel eerst even wat voor mails erin staan zodat je niet iets belangrijks verwijdert.
Afzenders blokkeren
Nu je ervoor hebt gezorgd dat je geen promotionele e-mails meer in je inbox hebt staan moet je er nu nog voor zorgen dat je ze ook niet meer ontvangt. Dit is gelukkig niet lastig. Je kunt via Gmail namelijk afzenders blokkeren. Ontvang je een mail die van promotionele aard is? Open de desbetreffende mail en druk rechts op het uitklapbare menu. Hier kun je de afzender blokkeren zodat je vervolgens geen e-mails meer zult ontvangen van de desbetreffende zender.
Chat, Aantekeningen en meer
Gmail slaat veel meer op dan je denkt. Een chat die je twee jaar geleden via Gmail hebt gevoerd vind je nog terug. Ook aantekeningen die je in je iPhone tikt slaat-ie op naar Gmail. Gelukkig kun je deze gemakkelijk terugvinden en verwijderen als je dat wilt. Je kunt het linkermenu als je in je inbox bent uit laten klappen. Hier staan zaken tussen als ‘Notes’ en ‘Chats’. Als je nu bijvoorbeeld op Notes klikt krijg je de aantekeningen te zien die je op je smartphone hebt gemaakt. Ook dit neemt wat data in beslag en kun je verwijderen.
Zoeken naar gigantische e-mails
Als je je e-mails niet direct na het lezen verwijdert dan is de kans aanwezig dat zich e-mails in je inbox bevinden die relatief veel data in beslag nemen. Gelukkig kun je deze mails vinden. Ga naar de Gmail zoekbalk. Druk dan op het omgedraaide driehoekje. Je ziet vervolgens een menu uitklappen waar je kunt zoeken op e-mails die groter zijn dan een bepaald aantal megabytes. Zo vonden wij zes e-mails die groter waren dan tien megabytes. Dat is een flink aantal!
Meer ruimte over
Dat waren de tips die wij voor je in petto hebben om weer wat data vrij te maken. Heb jij ze allemaal doorlopen? Dan zul je vast meteen merken dat je weer wat meer ruimte over hebt. Je kunt nu dus weer een tijdlang zonder zorgen e-mailen!
Je Gmail gebruik verbeteren?
Dan is dit een handige tip. Aan de hand van deze tip kun je namelijk verzonden berichten niet verzonden maken!