Dit zijn alle top 22 Marvel films gerangschikt, van slechtst naar best
Marvel heeft met Avengers: Endgame meer dan tien jaar aan films afgesloten. Dat betekent allerminst dat de studio stopt. Sterker nog, dit is pas het begin. Tot de volgende Phase begint (hier lees je wat er gaat gebeuren) blikken wij nog even terug. We rangschikken alle 22 films uit het Marvel Cinematic Universe. Van de slechtste naar de beste, let’s go!
22. The Incredible Hulk
Tja, Tim Roth als de Abomination was nou niet bepaald de beste keuze. Heel The Incredible Hulk voelt als een snel in elkaar geflanste productie, snel bij elkaar gesprokkeld na het verrassende succes van de eerste Iron Man. Het is een vermakelijke film, maar ver onder het niveau van wat ervoor kwam en wat volgde…
21. Thor: The Dark World
De eerste Thor was een interessante achtbaan, de introductie van een personage dat compleet anders is dan Iron Man. Juist daarom is het contrast met het vervolg zo pijnlijk. The Dark World is een vrij fletse film met een van de saaiste slechteriken uit het hele Marvel Cinematic Universe. Het voordeel? Juist door deze tegenvaller durfde Marvel het waarschijnlijk zo anders aan te pakken met Ragnarok. Verder is dit absoluut geen film die je nog eens in je spreekwoordelijke DVD-speler hoeft te proppen.
20. Iron Man 2
Na de eerste film viel Iron Man 2 in contrast toch tegen. Deze film staat iets teveel in het teken van het grotere geheel, waardoor het op zichzelf niet echt een sterke entry is. Nu, al die jaren later, valt het echter op dat het best een prima film is. Zolang je deze sequel maar niet vlak na de eerste kijkt. Dan gaat het mis.
19. Doctor Strange
Door de schitterende surrealistische visuals waren we aanvankelijk enthousiast over Doctor Strange. Nu we echter op alle 22 films terugkijken, valt het echter op hoe leeg de film is. Het is een beetje Iron Man 2.0, maar dan met magie. Het einde is tof, maar het plot is niet echt onderhoudend. Geen slechte film, maar ook allesbehalve een uitschieter.
18. Ant-Man
Ant-Man is een prima film, waarop weinig valt aan te merken. Toch bekruipt je tijdens het kijken het gevoel dat het de mindere versie is van de Edgar Wright film die ons ooit is beloofd. Maar goed, toprollen als Michael Peña’s Luis zorgen ervoor dat je Ant-Man toch met een glimlach op je gezicht uitkijkt.
17. Ant-Man and the Wasp
Ant-Man and the Wasp is verfrissend, tussen alle kosmische opbouwende films die het Marvel Cinematic Universe rijk is. Paul Rudd en zijn grappen, opnieuw de prachtrol van Michael Peña en een lekker compact plot. Geen Oscar-materiaal, maar hier zien we graag meer van Marvel!
16. Captain Marvel
De grootste introductie van Carol Danvers, oftewel Captain Marvel. De superheld die naar verluidt de komende films het nieuwe gezicht van Marvel wordt. Haar eerste eigen film mist echter de emotionele punch die de makers duidelijk probeerden op te bouwen. Samuel L. Jackson en Ben Mendelsohn maken het een sterk avontuur, maar voor de meest krachtige superheld uit 80 jaar aan comics hadden we toch een indrukwekkender debuut verwacht.
15. Iron Man 3
Iron Man 3 was een ronduit goede film. Killian viel tegen, zeker gezien het CV van Guy Pearce. De rest van de film is echter ijzersterk, met een opbouw richting Tony Stark die besluit te stoppen als Iron Man. Een mooi einde van een ronde trilogie… ware het niet dat er vervolgens nog eens zes films met Iron Man zijn gemaakt. Dubbel!
14. Avengers: Infinity War
Infinity War was een epische film, met een tot toen aan toe ongeëvenaarde scope en ambitie. En wat een einde! Zonder Endgame is het echter een film die ook een hoop mist. De eerste helft is vrij rommelig, en de echte pay-off komt pas in de film die volgt. Verder is het vooral een berg aan spectaculaire gevechten. Als dat je pakkie an is, dan is Infinity War een film om zeker snel weer eens erbij te pakken.
13. Captain America: The Winter Soldier
Het thriller-element maakt Captain America: The Winter Soldier verfrissend, maar wat ons betreft had Marvel het samenzweringselement nog net iets sterker aan mogen zetten. Desalniettemin is Anthony Mackie’s Falcon een welkom nieuw gezicht en zit The Winter Soldier vol met strak gechoreografeerde actie.
12. Thor
Thor had zo zijn problemen, met een ietwat slordige structuur en script. Dat doet er echter niet toe dankzij de fantastische cast. Het acteerwerk weet vanaf het begin te betoveren, en het kosmische tintje liet een unieke kant van het Marvel Cinematic Universe zien. Anno 2019 is die kant iets minder uniek, maar Thor is desalniettemin een mijlpaal.
11. Captain America: Civil War
Wat ons betreft staat de hele film net iets te veel in dienst van het epische gevecht tussen Tony Stark en Steve Rogers op het vliegveld. Maar ach, wat boeit dat als je vervolgens zo’n intense portie fan-service te zien krijgt. Wat een scène! Plus: Spider-Man!
10. Avengers: Age of Ultron
De meningen over deze film zijn sterk verdeeld. Volgens de een is het een van de zwakste films, volgens de ander is het op en top Marvel. Ja, de eerste Avengers was beter, en ja, de verhaallijn met Pietro en Wanda is een rommeltje. Maar het verhaal van Ultron en hoe de Avengers samen komen om Sokovia te redden komen tot de kern van wat de comics zo tijdloos maakt.
9. Guardians of the Galaxy, Vol. 2
Deel twee is eigenlijk net iets te lang, maar na het fantastische eerste deel zag niemand aankomen dat Marvel het nog een keer kon flikken. Een minstens net zo sterke soundtrack, bijna even briljante grappen en een verrassend emotioneel einde. Marvel op zijn best.
8. Thor: Ragnarok
Het binnenhalen van Taika Waititi voor zo’n grote film was een fantastische beslissing. Na het tegenvallende Thor: The Dark World durfde Marvel blijkbaar een groot risico te nemen. En gelukkig maar, want het resultaat is een kleurrijke achtbaan vol humor en zelfspot.
7. Avengers: Endgame
Endgame was een stuk beter dan Infinity War, maar die vergelijking is eigenlijk niet helemaal eerlijk. Door het voorwerk dat Infinity War deed kon Endgame meteen van start. Hoe Marvel op een emotionele, komische en spectaculaire wijze meer dan tien jaar aan films heeft samengebracht is een prestatie van formaat. Wat een film.
6. Guardians of the Galaxy
Voor Guardians of the Galaxy deed Marvel het natuurlijk al uitstekend, maar fans bekroop langzaam aan het gevoel dat alles net iets teveel op elkaar leek. Tevens speelde de gigant het vooral op safe met populaire personages. Guardians of the Galaxy bewees dat de studio ook risico kon nemen met superheldenteams die obscuur zijn. Want vergis je niet: voor James Gunn kende bijna niemand het kosmische team.
5. Spider-Man: Homecoming
Homecoming is een heerlijke frisse wind temidden alle intergalactische films. Eindelijk weer een compact Spider-Man verhaal, met sterke personages en kleine schaal. Pure comics fun, kleurrijk en vol plezier.
4. Captain America: The First Avenger
The First Avenger is vooral een topfilm in de context van het jaar waarin het uitkwam. Toen werd Captain America vooral gezien als een kleurloos en ouderwets gevoel, zonder diepgang. The First Avenger bracht daar verandering in, en hoe. Op een inspirerende manier komt het complexe personage (letterlijk) tot leven.
3. Black Panther
De meeste Marvel films zijn gefocust op het grote, overkoepelende verhaal. Black Panther laat zien hoe het ook kan, door een verhaal te vertellen dat iets meer los staat van de rest. Als de deuren van Wakanda op het einde meer worden geopend, is dat haast jammer. Geef ons maar meer verhalen van de Black Panther, zonder de rest van de Avengers.
2. The Avengers
The Avengers verdient absoluut de tweede plek in deze lijst. Zelfs na Infinity War is het nog een prestatie van formaat. Films die opbouwden naar een finale waarin alle helden samen komen zijn nu heel normaal, maar toen was het nog een grote verrassing. Alle personages krijgen genoeg screentime op een gebalanceerde manier en de finale is nog steeds één van de beste actie-scènes uit het hele Marvel Cinematic Universe. Prachtig!
1. Iron Man
Is Iron Man op nummer één nou echt zo verrassend? Wat ons betreft heeft Marvel nooit Iron Man overtroffen, en dat is niet zo gek. Met deze film hadden de makers nog niet de plicht om te denken aan een groter verhaal, een groter universum. Een superheld zoals we die nog nooit hadden gezien, met een geloofwaardig en diepgaand persoonlijk verhaal. Comics, maar dan op het witte doek, voor de moderne kijker.