Tweestapsverificatie: wat is het en hoe werkt het?

Apps Sam Dille 1 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Wie in 2024 zijn account goed wil beveiligen, wil met meer komen dan een sterk wachtwoord. Met tweestapsverificatie voel je je pas écht veilig op het internet.

Het idee dat hackers met je persoonlijke gegevens kunnen knoeien is allesbehalve fijn. Enorm belangrijk dus dat je een goed wachtwoord bedenkt, en niet overal ‘12345’ gebruikt. Een wachtwoord is echter niet meer genoeg. Wil je zeker zijn van je zaak, gebruik dan tweestapsverificatie.

Het is een vrij lang woord, dat je misschien geen belletje doet rinkelen. Geen zorgen, je vrienden van WANT vertellen je alles wat je moet weten over de handige functie. Het is in ieder geval een stuk minder ingewikkeld dan je misschien denkt.

Zo werkt tweestapsverificatie

Normaal gesproken log je bij een account op bijvoorbeeld Facebook, Gmail of Instagram in met enkel een wachtwoord dat je zelf bedenkt. Het is een makkelijke en vooral snelle manier om een account te beveiligen, maar heel effectief is het niet. Want zodra iemand je wachtwoord weet te achterhalen, ben je het haasje.

Tweestapsverificatie geeft je als het ware een extra beschermingslaag. Hackers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je account te krijgen.

Hacker
Hackers zijn een groot gevaar (Afbeelding: Unsplash / Sandeep Swarnkar)

Als je de optie gebruikt, moet je naast het invoeren van het wachtwoord een extra handeling uitvoeren om toegang te krijgen tot een account. Dit kunnen verschillende dingen zijn. Denk aan SMS-codes, authenticatie-apps, e-mail en biometrie. Op wat voor manier je tweestapsverificatie uitvoert, kun je vaak zelf kiezen bij het instellen van jouw profiel.

Het klinkt misschien wat omslachtig, maar in de praktijk valt het reuze mee. Zodra je tweestapsverificatie hebt ingesteld, raak je er snel aan gewend. En voel je je een stuk veiliger op het wereldwijde web.

Hoe stel je tweestapsverificatie in?

De eerste stap ligt natuurlijk bij het bedenken van een sterk wachtwoord. Hierbij is het belangrijk dat je een wachtwoord kiest dat sterk en uniek is. Meestal krijg je hier tips voor van het desbetreffende platform dat je gebruikt. Mocht je hier moeite mee hebben, dan is een wachtwoordmanager vast iets voor jou.

Nu je een ijzersterk wachtwoord hebt, is het tijd om een extra beschermingslaag toe te voegen. Veel platforms bieden tweestapsverificatie, maar helaas moet je dit voor elk account afzonderlijk instellen. Hieronder vind je een kort overzicht van hoe je tweestapsverificatie instelt op de meest populaire platforms:

  • Instagram: Ga naar de instellingen, druk op Wachtwoord en Beveiliging en Tweestapsverificatie. Kies vervolgens voor sms-bericht of verificatie-app.
  • X: Ga naar de instellingen en kies voor Beveiliging en accounttoegang > Beveiliging > Tweestapsverificatie.
  • WhatsApp: Ga naar instellingen, kies voor Account en vervolgens Verificatie in twee stappen.
  • Facebook: Ga in het instellingenmenu naar Wachtwoord en Beveiliging en kies voor Tweestapsverificatie gebruiken.

Maar als er geen automatische optie is, kun je terecht bij verificatie-apps. Deze applicaties zijn er speciaal voor gemaakt om je account veilig te houden. Zo kun je een kijkje nemen bij onder andere Google Authenticator, Last Pass of Authy.

Geen kei in wachtwoorden bedenken?

We zeiden het net al even. Niet alleen tweestapsverificatie, maar ook een goede wachtwoordmanager kan je helpen om hackers buiten de deur te houden. Wachtwoordmanagers zijn als digitale kluizen die al je belangrijke gegevens, zoals inloggegevens, veilig online opslaan. Alleen jij kunt deze kluis openen met een speciale sleutel of een hoofdwachtwoord.

In 2024 vind je tal van services die een passwordmanager aanbieden. Daarom kan het misschien moeilijk zijn om een keuze te maken. Daarom hebben we onze favorieten voor je op een rij gezet. Daarbij hebben we gekeken naar hoe veilig en gebruiksvriendelijk de diensten zijn. Je vindt ze in onderstaand artikel:

Optimaal beschermd tegen hackers: de beste passwordmanagers van 2024

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen