Twitter huilt door Musk en daarom wordt Mastodon populair: maar wat is het?

Apps Dennis Mons 4 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Sinds het moment dat Elon Musk social media-platform Twitter heeft gekocht zijn mensen nerveus. Een groot deel overweegt over te stappen op het platform Mastodon. Maar wat is het? WANT-redacteur Dennis Mons ging het een beetje koekeloeren, maar is verre van overtuigd.

Miljardair Elon Musk heeft zich weinig populair gemaakt door Twitter over te nemen. De space man himself wil namelijk de helft van de werknemers ontslaan. Hij rammelt de raarste uitspraken uit zijn mond.

Twitter legt het af tegen Mastodon?

Twitter-oprichter Jack Dorsey zou zich omdraaien in zijn graf (geen zorgen, Jack is oké, hij heeft nu het nieuwe platform Bluesky opgericht en heeft heel veel geld).

Maar er is een andere crux: Twitter, vanwege Musk, spuit over het gelijk verdelen van extreme meningen en posts, en dat is niet bepaald wat de oprichters van Twitter van mening waren. Die neigden uiteindelijk toch echt naar meer nuance en gematigheid.

Het punt van Twitter is dat mensen hun meningen kunnen delen, ook al zijn die extreem. Een goed voorbeeld is rapper Ye die ineens antisemitische ongein ging verklaren op het platform. Niet verwonderlijk dat Ye terecht de deur werd gewezen bij grote sponsors vanwege die waanzin.

Ye werd dus ook terecht gekickt van Twitter, maar Musk dacht daar anders over.

Elon Musk, nu hij CEO is van Twitter, slaat daarin volledig door. Zo stelt hij dat 10% procent van extreem rechts en 10% van extreem links moeten kunnen zeggen wat ze willen. En in alle eerlijkheid: Musk is een idioot met te veel geld.

Nu zijn we natuurlijk voorstander van vrijheid van meningsuiting; maar Twitter werd al best een beerput. En dat doet niet alleen pijn voor Twitter-gebruikers die zich nog de dagen van ‘twoedemorgen’ en ‘tweltrusten’ herinneren, maar ook de voormalige directie en werknemers van het platform.

Niet dat ze zich daar veel langer over druk hoeven te maken: Musk ontslaat de helft. Probleem opgelost.

Grote verschillen tussen Twitter en Mastodon

Het alternatief is nu Mastodon, en de kans van slagen valt te bezien. Het platform is sowieso te vergelijken met Twitter: het is een microbloggingsite waarbij je posts kan plaatsen en mensen of onderwerpen kunt taggen. Hoe werkt dat? De twee grote verschillen: Mastodon is een open-platform-service. Dat betekent dat je zelf je eigen servers en groepen op kunt stellen.

Je kan er berichten sturen met 500 karakters (beetje zoals Twitter), maar die worden geplaatst in chronologische volgorde. Daarnaast worden Mastodon-berichten niet door het bedrijf onderhouden; dat doet de gebruiker zelf.

Wanneer je een berichtenserver opzet, heet dat een ‘instance’. En het voordeel is dat iedereen zijn eigen regels op kan stellen. Wil jij alleen vrienden worden met koks? Geen probleem. Of bijvoorbeeld een server opstellen met bizarre mensen die de game Ninja Gaiden te makkelijk vonden. Het kan. (Ninja Gaiden is de hel.)

En in alle eerlijkheid: dat kan ook voor problemen zorgen. Omdat Mastodon van dit systeem gebruik maakt kunnen instances ook heel toxic worden. Je maakt feitelijk kleine eilandjes. Maar of dat zo is, wachten we af.

Het is echter aan je volgers om in je instance te blijven plakken of gewoon of af te haken. Aan de andere kant kan het goed zijn dat je juist blijft hangen om meer mensen te volgen. Het is maar net wat je prioriteiten zijn. Die kan je zelf bepalen.

Terug in je bubble?

Dat heeft als een groot nadeel dat je snel geneigd bent om te plakken in je sociale zeepbel. Maar wil je een beetje uitstapjes maken dan kan dat natuurlijk. Gebruikers kunnen met enig gemak verbinding maken met andere servers. Mocht een server niet open zijn, kan je vriendelijk aankloppen.

Met andere woorden: het is een vorm van Discord waarbij je vriendelijk vraagt om bij de groep te mogen horen. Eigenlijk is Discord gewoon leuker.

Discord logo
Kijk zijn lieve koppie dan! (Afbeelding: Discord)

Voor degenen die zich vervolgens druk maken over een service als Mastodon: de service kan niet verkocht worden, en belangrijker nog: het kan niet geblokkeerd worden (vooralsnog). Je kan er tot op zekere hoogte doen en laten wat je wilt, edoch zeker niet alles.

Met andere woorden: ‘we’ (en ik spreek als een Twitter-gebruiker) moeten zeker kijken naar Mastodon. Maar net als na het debacle van Whatsapp en mensen ineens overstapten naar Telegram (in handen van Russen), acht ik de kans klein dat dit gaat gebeuren met Mastodon.

Twitter-oprichter trekt eigen plan met nieuw socialmediaplatform

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen