USB-C lost toekomstbelofte eindelijk in met welkome upgrade
USB-C is al een tijdje de nieuwe standaard bij telefoon en lichtere laptops. Door de release van 2.1 haal je nu nog meer uit de kabel.
Binnenkort is een dikke oplader aan je laptop verleden tijd. Je hoeft er geen groot blok meer aan te hangen om te zorgen dat je accu weer vol zit. Het USBC Implementers Forum (USB-IF) maakt bekend dat de hoeveelheid elektriciteit over een USB-C kabel meer dan verdubbeld is naar 240 watt, meldt CNET. Tot nu was het alleen voor telefoons, tablets en kleine laptops mogelijk om door middel van USB-C op te laden.
Meer mogelijkheden door USB-C
Voorheen was het slecht mogelijk om tot 100 Watt door een USB-C kabel te laten gaan, maar nu met 240 Watt krijg je veel meer mogelijkheden. Daarmee is het zelfs mogelijk om een gaming laptop soepel te laten opladen. Daarvoor moet je echter wel wat maatregelen nemen, want je oude oplader voldoet waarschijnlijk niet.
Om te weten of een nieuwe kabel wel of niet geschikt is voor de nieuwe snelheid, moet je er voortaan goed naar kijken. Ze krijgen zowel een optische als elektrische markering waardoor het in een oogopslag duidelijk is. De elektronische markering zorgt ervoor dat een apparaat alleen met 240 Watt laat als het echt mogelijk is. Zo hoef jij je ook geen zorgen te maken of je apparaat wel of niet geschikt is.
Toch betekent het niet dat nu alle laptops geschikt zullen zijn om op te laden via USB-C. Er zullen ook gewoon laptops zijn die meer dan 240W nodig hebben. Zo zijn er nog steeds devices die komen met een oplader van 330W. Dat is overigens kinderspel vergeleken met bijvoorbeeld gaming desktops. Deze hebben zelfs 650W of meer nodig om alles soepeltjes te laten draaien. Ook lijkt 240W nog steeds te weinig voor de nieuwe generatie gameconsoles.
Nog even wachten
De mogelijkheden door de nieuwe USB-C standaard zijn enorm. Niet alleen geldt dit voor laptops, maar bijvoorbeeld ook voor 4K-monitoren, printers en docking stations. Toch moeten we even wachten op 2.1 USB-C. Het USB-IF gaat er vanuit dat halverwege 2021 het volledig ondersteund wordt.