Drink je veel koffie? Dan moet je gaan oppassen volgens wetenschappers
Wat is het heerlijk om in de ochtend een lekker bakkie koffie te pakken om wakker te worden. Toch is het hemelse drankje niet altijd goed volgens wetenschappers.
Hoe fijn is het om af en toe een kop koffie te drinken. Een heerlijke espresso, cappuccino, latte macchiato of gewoon zwart zonder suiker. Tijdens ons werk brengen we dan ook flink wat tijd door bij het koffieapparaat, mits het weer kan na de coronacrisis. Toch is het wel belangrijk om het drankje met mate te drinken volgens de wetenschap.
Koffie kan schadelijk zijn voor het hart
Onderzoekers van het Australisch Centrum voor Precision Health aan de universiteit van Zuid-Australië hebben langdurig koffiegebruik onderzocht. De resultaten zijn niet echt om over naar huis te schrijven. Als je zes koppen per dag drinkt over een langere tijd, kan dat zorgen voor een toename van vetten in het bloed. Dat verhoogt de kans op hart en vaatziekten.
Natuurlijk hangt het wel af van hoeveel koffie je drinkt. Des te meer, des te groter de kans is op hart- en vaatziekten. “Er is een groot debat aan de gang wat de voor- en nadelen zijn van koffie. Het is essentieel om volledig te begrijpen hoe een van ’s werelds meest gedronken drankjes ter wereld invloed heeft op onze gezondheid,” vertelt Professor Elina Hyppïnen, aan Eurekalert een van de onderzoekers.
NASA en SpaceX werken samen voor bouw ruimtestation bij maan
Zorgen over een verhoogd cholesterol
Voor het eerst wordt in het onderzoek gekeken naar de genetische en fenotypische associaties tussen koffie-inname en plasmalipidenprofielen (de cholesterol en vetten in het bloed). Daardoor is nu ook aangetoond dat koffiedrinken bijdraagt aan het lipidenprofiel, wat dus slecht is.
Wel maakt de soort koffie het verschil. Het lipidenprofiel hangt samen met de cholesterol verhogende stof cafestol die in koffiebonen zit. Cafestol is voornamelijk aanwezig bij ongefilterde brouwsels zoals Franse, Turkse en Griekse koffie. Het zit echt ook in espresso’s die bijvoorbeeld ook basis zijn voor lattes en cappuccino’s. In filter en oploskoffie is deze stof bijna niet te vinden.
Volgens de onderzoekers betekent het niet dat je alle koffie meteen moet laten staan. Wel is het belangrijk voor mensen met een hoog cholesterol of mensen die bang zijn voor een hart- en vaatziekte om hierop te letten.
Tijdens de studie is gebruikgemaakt van 362.571 mensen tussen de 37 en 73 jaar die hun data aan de UK Biobank hebben gegeven.