Deze fouten maak je mogelijk met je AirFryer
![Deze fouten maak je mogelijk met je AirFryer](https://img.want.nl/images/nM0o1urDqwr-N81G7H_BkRH7k7U=/375x211/filters:quality(80):format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fpremium_photo-1711725196376-9f1bb3db3093.jpg)
Je airfryer lijkt misschien een simpel apparaat, en dat is het in veel opzichten ook. Maar er zijn toch een paar dingen waar je beter op kunt letten.
Een airfryer is een onmisbare gadget in de keuken. Je kookt er sneller en gezonder mee, en bovendien zorgt het voor minder rommel. Sommige modellen zijn zelfs zo compact dat je ze gemakkelijk mee op reis kunt nemen. Je zou denken dat er weinig mis kan gaan?
Toch maken veel mensen onbewust fouten die hun gerechten minder lekker maken of zelfs het gadget kunnen beschadigen. Wil je het maximale uit je airfryer halen? Vermijd dan deze negen veelvoorkomende fouten!
Veelgemaakte fouten van airfryer-gebruikers
Deze fouten wil je niet maken als je in het bezit bent van een Airfryer.
#1 Je onderschat je airfryer
Veel mensen gebruiken hun airfryer alleen voor frietjes en kipnuggets. Maar wist je dat je er veel meer mee kunt? Denk aan groenten roosteren, biefstuk bakken, taarten maken of zelfs een hele kip braden. Zie je airfryer als een kleine heteluchtoven en experimenteer.
#2 Je verspilt tijd aan voorverwarmen
Veel recepten zeggen dat je de airfryer moet voorverwarmen, maar in de meeste gevallen is dat helemaal niet nodig. Volgens expert Cathy Yoder scheelt het hooguit een paar minuten. Dus tenzij je iets klaarmaakt dat in een paar minuten klaar is, kun je deze stap gerust overslaan.
#3 Je gebruikt anti-aanbakspray
Misschien lijkt het handig om je airfryer in te spuiten met anti-aanbakspray, maar dat kan de antiaanbaklaag beschadigen. Bovendien zitten er vaak ongezonde toevoegingen in die je niet wilt binnenkrijgen. Wil je toch een dun laagje olie? Gebruik dan een herbruikbare oliespray met bijvoorbeeld avocado-olie.
#4 Je gebruikt te veel olie
Een airfryer is juist bedoeld om met minder olie te koken. Sommige groenten hebben een klein beetje olie nodig, maar veel voedingsmiddelen (zoals vlees) bevatten al genoeg vet. Gebruik olie dus spaarzaam, anders krijg je een vettig in plaats van een knapperig resultaat.
![Deze fouten maak je mogelijk met je AirFryer](https://img.want.nl/images/uc4DTLWaVnzkvuqswH6icAC-USs=/600x0/filters:quality(80):format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fphoto-1523071290596-8ad02685dcc0.jpg)
#5 Of juist te weinig olie
Te weinig olie kan ervoor zorgen dat je eten uitdroogt of ongelijkmatig gaart. En als je olie gebruikt, kies dan een soort met een hoog rookpunt, zoals avocado-olie. Olijfolie kan verbranden en een bittere smaak geven bij hoge temperaturen.
#6 Je propt de airfryer te vol
Het geheim van een knapperig resultaat is luchtcirculatie. Als je de airfryer tot de nok vult, krijgt je eten geen gelijkmatige hitte en wordt het eerder gestoomd dan gebakken. Zorg er daarom voor dat er genoeg ruimte tussen de ingrediënten zit, of kook in meerdere porties.
#7 Je vergeet je eten te schudden of draaien
Een airfryer is geen ‘set it and forget it’-apparaat. Door je eten halverwege de baktijd even te schudden of om te draaien, zorg je voor een gelijkmatige garing en een lekker knapperig resultaat. Dit geldt vooral voor frietjes, nuggets en groenten.
#8 Je maakt je airfryer niet goed schoon
Veel airfryers hebben uitneembare onderdelen die in de vaatwasser kunnen, maar vergeet niet de binnenkant van het gadget zelf. Vooral de verwarmingselementen kunnen vettig worden en rook of nare geuren veroorzaken. Even afnemen met een vochtige doek na elk gebruik houdt je airfryer fris en schoon.